Cts. Nis 27th, 2024


Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) İstanbul Üniversitesi iş birliğinde geliştirdiği “FKB Ekonomik Görünüm Endeksi”nin (FKB-EGE) Aralık ayı dataları yayımlandı. İkincisi açıklanan FKB-EGE Aralık ayı sonuçlarına nazaran; aylık enflasyon beklentisi yüzde 3,63 oldu.

Banka dışı finans kesiminin en güçlü temsilcisi pozisyonundaki FKB’nin, İstanbul Üniversitesi ile geliştirdiği ‘Finansal Kurumlar Birliği Ekonomik Görünüm Endeksi’nin (FKB-EGE) Aralık ayı bülteni yayımlandı. ‘Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’ ile ‘Finansal Kiralama Mukavele Tescil Sistemi’nden elde edilen datalar, ‘Finansman Sektörü’ süreç hacmi bilgileri ve Birlik üyesi şirketlerin iştirakiyle gerçekleştirilen beklenti anketinden yararlanılarak, İstanbul Üniversitesi’nin akademisyenleri tarafından oluşturulan endeksin Aralık 2023 tarihli ikinci raporunda, Aralık ayı enflasyon beklentisi ortalama yüzde 3,63 olarak belirtildi. Endeks iştirakçileri enflasyon beklentilerini, 2023 yıl sonu ve 2024 yıl sonu için sırasıyla yüzde 65,99 ve yüzde 44,04 olarak söz etti. 

Aralık 2023 endeks bülteni, Kasım 2023 tarihli birinci bültenin sonuçlarıyla karşılaştırıldığında ise enflasyon oranı beklentilerinde azalış eğilimi görüldü. 

Enflasyon oranında azalış tarafındaki beklentiler, sıkılaştırma sürecine giren para siyasetine duyulan inancın iktisadi ünitelerin beklentilerine de yansıdığını gösterdi. FKB Ekonomik Görünüm Anketi sonuçlarına nazaran, iştirakçilerin GSYH büyüme oranı beklentisi ise 2023 yılı için yüzde 4,13 ve 2024 yılı için yüzde 3,67 oldu. 

Araştırma takımından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, Aralık ayı sonuçlarına bakıldığında FKB Ekonomik Görünüm Endeksi’nde artışın gözlendiğini söz etti. Bölümdeki süreç hacmi, süreç adeti ve vade göstergeleri üzere parametrelere dayanan endekste gözlenen bu artışın bilhassa faktoring ve finansman kesiminden kaynaklandığını belirten Prof. Şeker, dal temsilcilerinin makro ekonomik göstergelere ait beklentilerinin OVP amaçları ile IMF kestirimleri ortasında seyrettiğini söyledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen