Cum. May 3rd, 2024


Yenilenebilir güç ve güç verimliliği projelerine olan dayanağını artırarak faaliyetlerini sürdüren Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Japon Milletlerarası İşbirliği Bankası (JBIC) ile 200 milyon ABD Doları meblağında “Green 4” temalı kredi mutabakatı imzaladı.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, yenilenebilir güç ve güç verimliliği projelerine sağladığı dayanağı artırmaya yönelik, Japon Memleketler arası İşbirliği Bankası (JBIC) ile 200 milyon ABD Doları meblağında “Green 4” temalı bir kredi muahedesi imzaladı. Kredide JBIC ana finansör, MUFG ve Resona Bank başka finansörler olarak yer aldı. 

Hazine geri ödeme garantisiyle temin edilen toplam 12 yıl vadeye sahip bu kredi, Türkiye’deki yenilenebilir güç ve güç verimliliği projelerinin finansmanında kullanılacak. ‘Green 4’ kredisi, kredi portföyünün %47’sini yenilenebilir güç ve yaklaşık %80’ini sürdürülebilirlik temalarına ayıran TKYB’nin bu alanlardaki faaliyetlerine katkı sağlayacak.

 TKYB Genel Müdürü İbrahim Öztop, “JBIC ile imzaladığımız bu dördüncü yeşil temalı ‘Green 4’ mutabakatı, kurumlarımız ortasındaki güçlü iş birliğini ve Türkiye’ye duyulan milletlerarası itimadı temsil ediyor. Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı kapsamında güç dalının dışa bağımlılığını azaltma amaçlarımızı destekleyecek bu kredi tıpkı vakitte iklim değişikliğiyle uğraşta yeni yatırımların önünü açarak, Türkiye’nin net sıfır emisyon ve sürdürülebilir kalkınma seyahatinde kıymetli bir adım olacak.” dedi.

JBIC Güç Departmanı Genel Müdürü Ryuta SUZUKI ise, “Mart 2021’de imzalanan mevcut Green 3 kredisi, JBIC’nin birinci güç verimliliği teşvik programıydı. Bu muvaffakiyet, TKYB’nin güç tasarrufuna stratejik bakış açısı ve bu mevzunun ehemmiyetini benimsemesi sayesinde gerçekleşti. Green 3 kredisinin başarılı bir biçimde uygulanması, ekonomik büyümeyi sekteye uğratmadan karbonsuz bir geleceğe ulaşmada güç verimliliği projelerinin ne kadar değerli olduğunu göstermektedir. JBIC olarak, TKYB ile iş birliği içerisinde Türk endüstrisinin milletlerarası rekabetçiliğini Japon gelişmiş güç verimliliği teknolojilerinin uygulanması ile daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.” biçiminde konuştu. 

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik Alakalar Genel Müdürü Kerem Dönmez ise, “Ülkemiz tarafından milletlerarası kuruluşlardan, hükümet kuruluşlarından, ihracat kredi kuruluşlarından ve ticari kreditörlerden güç bölümü dahil olmak üzere pek çok dal için uygun şartlı dış finansman sağlanmasına ait çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda, JBIC ile de iş birliğimiz son yıllarda süratle ilerlemektedir. 21 Aralık 2023’te Hazine geri ödeme garantisi altında JBIC ile TKYB ortasında imzalanan bu mutabakatla yenilenebilir güç ve güç verimliliği projelerinin finansmanı kapsamında kıymetli adımlar atılacaktır” biçiminde görüşlerini aktardı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen