Per. Kas 21st, 2024

İskoç ve İrlanda halklarının atası olan Keltlerin bugünün Yozgatlıları olabilir! M.Ö 2 binli yıllarda İskoçların ataları varsayılan ve Galatların başkenti olan Yozgat hakkındaki tarihsel gerçek duyanları şaşkına çeviriyor. İşte detaylar… Yüzyıllardır pek çok medeniyetin ayak izlerine ev sahipliği yapan Anadolu toprakları, zengin kültürü ve köklü değerleriyle insanlık tarihinin tozlu sayfalarına ışık tutuyor. Öyle ki bu asırlık topraklar doğusundan batısına verimliliğin ve gelişmişliğin de bir sembolü oldu. Peki ya bugün Yozgatlıların aslında İskoç ve İrlandalıların torunu olduğunu söylesek şaşırır mıydınız? İlk bakışta inanılmaz gibi gelse de tarihte ufak bir yolculuğa çıktığımızda Yozgat’ın derin bir sır sakladığına şahitlik ediyoruz. İşte, tarih tutkunlarının ufkunu açacak o gerçek…

Yozgat Tarihe acımasızlıklarıyla nam salan ve bugünkü İskoç ve İrlanda halklarını oluşturan  Keltler, bundan tam 4000 yıl önce ana vatanları olan orta Avrupa’dan önce Macaristan’a ardından Yunanistan’a doğru göç ettiler. Savaşçı ve göçebe bir kavim olduklarından dolayı risk oluşturan Keltler, o dönemler gücünü en üst düzeye taşıyan Roma İmparatorluğu için ciddi bir tehdit unsuru oluşturmaya başladı.

Keltler Ki Roma’nın bir dönemler en büyük düşmanı olan Galyalılar da Keltlerin akrabasıydı.

Barbar topluluklara katlanamayan Roma İmparatorluğu, Keltleri Bitinya Kralı Nikodemes’in arabuluculuğuyla Adapazarı’na yerleştirdi. Bugünkü Bursa- Kocaeli- Sakarya üçgenini kapsayan Bitinya’da kalmak istemeyen Keltler, daha sonra Adapazarı’ndan alınarak bugünkü Yozgat ve Ankara tarafına yerleştirildi.

Keltler ve Yozgat Böylece Bitinya- Selevkos arasındaki bölge için bir tampon rolü üstlenen Keltler, uzun bir süre bu Anadolu topraklarında huzurla yaşadı.

Ta ki Selçuklular Anadolu’ya adım atana kadar…  Selçuklular Türklerin baskınlarına karşı koyamayan Keltler, en iyi bildikleri işi yaparak tekrar göç ettiler.

Önce Konstantinopolis’e daha sonra tekrar Avrupa’ya yol alan Keltlerin bir kısmı Anadolu’da kalıp asimile oldu ve genleri belki de bugün hala Yozgat’ta yaşıyor diyebiliriz. 

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen