Pts. Nis 29th, 2024


Kalp, insan bedeninin en hayati organlarından biridir. Çeşitli rahatsızlıklarımız kalp sıhhatimizi olumsuz tarafta etkileyebilir. Bu aksiliklerden bir tanesi kalp kası-duvarı kalınlaşmasıdır. Pekala, kalp kası-duvarı kalınlaşması nedir, teşhis ve tedavi sistemleri nelerdir?

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Kısmından, Doç. Dr. Mustafa Yolcu ‘kalp kası-duvarı kalınlaşması’ ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu

Kalp duvarı kalınlaşmasından korunmak için tansiyon ilaçlarınızı sistemli kullanın

Kalp duvarı kalınlaşması, kalp kasının yapısındaki olağandışı değişiklikleri tabir eden bir durumdur. Bu patolojik durum kalp kasının olağan işleyişini bozarak, ritmik çalışma ve verimli kan pompalama üzere temel fonksiyonları etkileyebilir. Kalp duvarı kalınlaşmasının en sık görüldüğü durumlar hipertansiyon ve kardiyomiyopatilerdir. Denetimsiz hipertansiyon kalp duvarının kalınlaşmasına ve ilerleyen vakitte kalp yetmezliğine yol açar. Bu nedenle tansiyon yüksekliğinin olumsuz tesirinden korunmak için kesinlikle tansiyon ilacı tertipli kullanılmalı ve tansiyon yükselmesine müsaade verilmemelidir.

Kalp duvarı kalınlaşması nedir?

Kardiyomiyopati, kalp kasının yapısal ve fonksiyonel bozuklukları ile bağlı bir hastalık kümesini tabir eder. Bu durum, bilhassa kalp duvarlarının kalınlaşmasıyla karakterize edilir ve çoklukla kalp kasının yapısını ve işlevlerini olumsuz istikamette tesirler. Kalp duvarının kalınlaşması, kalbin kanı tesirli bir halde pompalamasını zorlaştırabilir ve böylelikle kardiyovasküler sistem üzerinde önemli tesirler yaratabilir.

Kardiyomiyopati tipleri ve özellikleri nelerdir?

Dünya Sıhhat Örgütü, kardiyomiyopatileri 5 ana tip altında sınıflandırır:

1. Dilate Kardiyomiyopati: Dilate kardiyomiyopati, kalp karıncıklarının genişlemesi ve kasılma performansında azalma ile karakterizedir.

2. Hipertrofik Kardiyomiyopati: Bu tip, kalp duvarının asimetrik bir formda kalınlaşması ile tanımlanır ve genetik faktörlere bağlı olabilir.

3. Restriktif Kardiyomiyopati: Restriktif kardiyomiyopati de kasılma performansının olağan olmasına karşın kalp kasının gevşemesinde bozukluğun olduğu durumdur.

4. Aritmojenik Sağ Ventrikül Displazisi: Aritmojenik Sağ Ventrikül Displazisi, sağ karıncığın kas dokusunun yapısının değişmesidir.

5. Diğer Tipler: Kazanılmış yahut genetik anormalliklere bağlı çeşitli tiplerdir.

Hipertrofik kardiyomiyopatinin teşhis ve teşhisi nasıl yapılır?

Hipertrofik kardiyomiyopati, en sık rastlanan tip olup ekseriyetle genetik mutasyonlarla bağlantılıdır. Teşhis süreci, hastanın semptomlarına ve ekokardiyografi sonuçlarına dayanır. Bu test, kalp duvarının kalınlığını ve kalınlığın derecesini belirlemek için kullanılır. Semptomlar ekseriyetle besbelli olmayabilir ve teşhis bazen rastlantısal olarak konulabilir.

Tedavi teknikleri nelerdir?

Kalp duvarının kalınlaşmasının tedavisi, semptomların ve bağlı durumların yönetilmesine odaklanır. İlaç tedavisi, bilhassa beta blokörler kalp yetersizliği ve ritim bozukluklarına karşı tesirlidir. Cerrahi tedavi ve alkol ablasyonu üzere sistemler, kalp duvarı kalınlaşmasını azaltmaya yöneliktir. Birtakım durumlarda kalp pili takılması gerekebilir, bu da ritim bozukluğunu tespit ettiğinde müdahale ederek ani can kaybını engelleyebilir.

Kalp sıhhatinizi önemseyin

Bu hastalık, uygun tedavi ve izlem ile yönetilebilir bir durumdur. Kalp sıhhatine yönelik rastgele bir kaygı durumunda, bir kardiyoloji uzmanına başvurmak en hakikat yaklaşımdır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen