ishal, diyare, diarrhea: dışkının sulu çıkması
İshal bir hastalık değildir ve bu bir veya birçok rahatsızlığın belirtisidir. Şayet kişi günde 3 defada fazla defi-hacetini tuvalette giderirse, o zaman işte ozaman ishalden bassedilir.
İshal iki haftadan az sürerse akut, fazla sürerse kronik ishal diye adlandırılır.
A-) Akut İshalin sebeplerini şöyle sıralıyabiliriz:
1-) Besin zehirlenmesi, buna bakteriler sebep olur, özeliklede Salmonellen, bunların salğıladığı zehirli maddeleri etkisi hemen görülür.
2-) Bağırsak gribi, buna bağırsaklardaki bakteri ve viruslar neden olur.
3-) Seyahat ishali olarakta bilinen bu ishale genelikle E-Koli (Escherichia ?coli) bakterileri, nadirende parazit ve viruslar bu rahatsızlığa sebep olur.
4-) Kimyasal ilaçlar özeliklede antibiyotik ilaçlar, bunlar sadece zararlı bakteri, virus ve mantarları yoketmezler ayni zamanda çok faydalı olan bakterileride yokeder vede immun sistemini felçe ugratır ve neticede ishale neden olur.
5-) Besin allerjiside ishale neden olur ve bunların başında laktoz?a (süt şekeri) karşı allerjik (aşırı duyarlı ) davranma sonucu ishal ortaya çıkabilir.
B-) Kronik İshalin oluş sebeplerini şöyle sıralıyabiliriz:
1-) Tip?ta colon irritability diye bilinen, kalınbağırsağın aşırı duyarlılık gösterme hali
2-) Kronik Bağırsak iltihaplanması
3-) Aşır şekilde mushil yapıcı ilaç kulanma
4-) Ayrıca metabolizma bozuklukları, tiroidbezinin aşırı çalısması, pankreas kanseri veya bağırsak amaliyatı kronik isale sebep olur.
Şayet ishal kanlı ise vede ateşte varsa mutlaka doktora gitmek gerekir, çünkü durum çok ciddi olabilir. İshalin zamanında tedavi edilememesi vücudun sürekli olarak vitamin, mineral, enzim, aminoasit ve hormonların kayıp olması demektir, çünkü ishal esnasında bu maddeler absorbe edilemez (emilemez). İshal esnasında ağır yemek ve ağır içecekler alınmamalıdır. Ve mümkünse aktif kömür (eczaneden temin edilebilir) alınırsa bu zehirli maddeleri sünger gibi emer ve zarasız halle getirir.
İshali önlemek için doğal ilaçlar mevcuttur ve bunlarin başındaçörekotu-,uzara-, nane-, papatya preparatları veya Gökçek İksiri iyi gelir. Halkarasında yarım fincan kahveye bir tatlı kaşığı limon suyu ilaveedilir ve içilirse ishali hemen önler. Bağırsak florası, mukozası, ve pH?sının düzelmesi ise sadece Gökçek İksiri ile mümkündür.
Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır. Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.