Per. May 2nd, 2024

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, çeşitli temaslar için Türkiye’ye gelen Kırgızistan Sağlık Bakanı Dinara Saginbaeva ile bir araya geldi. Bakanlık binasında yapılan ikili görüşmenin ardından iki bakan, “Sağlık Alanında İşbirliği Antlaşması”nı imzalayarak ortak basın toplantısı düzenledi.

Kırgızistan ile Türkiye arasında geçmişe dayalı köklü bir ilişkinin olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “İki ülke arasında tarihi, kültürel ve inanç değerleri açısından önemli bir bağ var. Geçmişten günümüze devam eden bu ilişki, bundan sonra da aynı samimiyet ve değer yargıları etrafında gelişecektir” dedi. Türkiye’nin, 1991’de bağımsızlığını ilan eden Kırgızistan’ı kısa bir süre sonra tanıdığını hatırlatan Müezzinoğlu, bu gelişmenin iki ülke arasındaki samimi ilişkinin en önemli örneği olduğunu vurguladı. Müezzinoğlu, Türkiye’nin Kırgızistan ile önemli bir kültür mirasını paylaştığını belirterek, bu ilişkilerin daha da güçlenerek devam edeceğini kaydetti.

“Sağlık Alanında İşbirliği Antlaşması” imzalandığını hatırlatan Müezzinoğlu, bu antlaşmanın iki ülke arasındaki ilişiklerin daha dinamik bir yapıya kavuşturacağını ifade etti. Kırgızistan’ın talep etmesi halinde Türkiye’nin sağlık alanındaki tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunu belirten Müezzinoğlu, “Dost ve kardeş ülke Kırgızistan ile ilaç ve tıbbi cihaz, aile hekimliği, acil sağlık hizmetleri, sağlık turizmi alanlarında tecrübelerimizi paylaşmaya ve ilişkilerimizi bu noktada geliştirmeye hazırız” diye konuştu.

Kırgızistan’a 40 yataklı hastane

İmzalanan anlaşmalar kapsamında Türkiye’nin sağlık yönetimi, hastane otomasyonu, ilaç takip ve randevu sistemi, bulaşıcı hastalıklar, anne ve bebek ölümlerindeki tecrübe ve bilgi birikimini Kırgızistan ile paylaşacağını anlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti: “Ayrıca bir anlaşmamızla da ilk etapta her yıl Kırgızistan’da tedavisi mümkün olmayan 25 hastanın Türkiye’de tedavisi düşünülen ama daha sonra Kırgızistan Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızın talepleri ile her yıl Kırgızistan’da tedavisi mümkün olmayan 100 hastanın tedavi edileceği bir anlaşmayı imzaladık.”

Bakan Müezzinoğlu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın TİKA’ya verdiği talimat üzerine 40 yataklı bir hastanenin Kırgızistan’da yapılacağının bilgisini verdi.

Türkiye hep yanımızdaydı

Türkiye’de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Kırgızistan Sağlık Bakanı Dinara Saginbaeva ise Türkiye’nin en zor zamanlarda Kırgızistan’ın yanında olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti: “İki ülkenin bu ilişkilerin geçmişte olduğu gibi bugün de devam etmesini istiyoruz. Türkiye’nin ülkemize karşı göstermiş olduğu samimi tutumundan dolayı minnettarız. ‘Sağlık Alanında İşbirliği’ antlaşması var olan ilişkilerimize daha güçlendirecek. Özellikle 2010 yılı bizim için zor geçti bu anlamda Türkiye hükümeti başta olmak üzere Sağlık bakanlığı bize çok büyük destek verdi. Zor zamanlarda destek verdiği için halkımız hiçbir zaman Türkiye’nin yaptıklarını unutmaz. Bugün ziyarette ülkenizin sağlık alanındaki gelişmeleri yerinde inceledik. Gelişmelerden bizde çok mutlu olduk. Burada gördüğümüz sağlık alanındaki gelişmeleri Kırgızistan’da da uygulamayı planlıyoruz. İşbirliği anlaşmalarımız ile sağlık alanında karşılıklı projeler yürüteceğiz.”

Konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, mevkidaşı Kırgızistan Sağlık Bakanı Saginbaeva’ya çini işlemeli bir porselen hediye etti. Bakan Saginbaeva ise Müezzinoğlu’na Hindistan cevizi ağacından yapılan işlemeli satranç takımı hediye etti.

By Usta

“Seni çok seviyorum ama sana anlatamıyorum.”