Pts. Mar 18th, 2024

31 Mart akşamı televizyonların karşısında bekleyenlere son sözü o söyledi; ‘Hadi gidin yatın artık. Ben kazandım’…

Muhittin Böcek Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı.

Önemli bir seçim kazandı. Kendi sözleriyle ciddi güçlü bir rakibi vardı; Menderes Türel. İktidarın gücü, bakanları, milletvekilleri ile sahadaydı.Ama o kazandı.

Kim niye kazandı, kim niye kaybetti. Herkesin kafasında deli deli sorular var. Zamanla… Her şey zamanla ortaya çıkacak.

Daha çok konuşacak, daha çok dinleyeceğiz. 32 kısım tekmili birden yazacağımız günler gelecek. Koca bir beş yılı birlikte geçireceğiz.Yazacağız, çizeceğiz, söyleşiler yapacak, eleştireceğiz, öveceğiz.

Kapısında kuyruk var biliyoruz. Bugün yarın gidelim yanına derken önceki akşam DÖSİAD’ın yönetim kurulu toplantısına katıldı. Tanırız Başkan Böcek’i. Her şeyini biliriz, yönetim şeklini, tavırlarını. Çok sorulacak soru var aslında. Partisi ‘Büyükşehir Yasası’na karşıydı, şimdi 600 kilometre sahili olan dev şehri o yönetecek. Her ilçeye bir koordinatör atayacak m mesela?

Mesela bu atayacağı isimler sonunda ona ihanet eder mi? Bakmayın öyle melül melül. İhanetleri gördü bu şehir. Yaşadı.

Neyse! Günün yorgunluğu var. O bana ‘Abi içkiyi mi bıraktın’ diye sordu gülüştük, kendisine Akdeniz’in yeşili renginde sağlıklı bir karışım geldi. Belki de bu işin güzelliği işte burada. Şehrin çocuğu olmakta. Tanırsın, tanırlar, neyi sevdiğini bilirler. Ne yediğini ne içtiğini.

Bir gazeteci başkan buluşması değildi ama sohbetimizden birkaç satırbaşını aktarayım;

BORÇLAR İÇİN BİR KERE KONUŞACAĞIM

“Büyükşehir’in borçları tartışma konusu ama ben bir kez konuşacağım. Bir daha da borç konusunu hiç açmayacağım. Ne borçlar için pankart asarım Belediye’ye, nede borç edebiyatı yaparım. Ama belediyenin geliri elli, gideri yüz elli. Bunu herkes bilmeli. Yani nasıl bir belediye devraldık neler yapacağız onları anlatacağız.”

CK ASAT’IN KAPISINA DAYANDI

“Baktım CK Enerji ASAT’ın kapısına dayanmış borç için. Ağustos ayından bu yana ödenmemiş. Keseceklerdi enerjiyi. ASAT ödememiş, onlar da Ağustos’tan bu yana beklemişler sonra çıkıp gelmişler seçimden sonra. Gerekeni konuştum.  Bunlar belediyemizin borçları. ödeyeceğiz sonunda.”

GÜRSEL TEKİN’İN HATASI

“Gürsel Tekin’in attığı tweet büyük hata. Aradım söyledim. Bana neden twettencevap yazmak zorunda bırakıyorsunuz diye. Ara önce beni bana bir sor ‘var mı böyle bankamatikten para alanlar’ diye. Yok derim, var derim.  Şu kadar var derim. Ben devlet terbiyesiyle büyümüş bir adamım. Yıllardır belediye başkanlığı yapıyorum. Böyle sosyal medyadan açıklama yapmak doğru değil. Ben sonra ‘benim ağzımdan çıkmayan hiç bir şeye itibar etmeyiniz’ diye açıklama yapmak zorunda kaldım. Gürsel Tekin’in en büyük hatasıydı o süreçte. Çok canım sıkıldı. Sonra ben böyle bir adam değilim. Ben zaten açıklamamı yaptım, ‘bu şehir için taş üstüne taş koyana, tek bir çivi çakana bile teşekkür ederim’ diye. Böyle polemiklerAntalyamıza zarar verir.”

Aslında gürültülü bir sohbet var. Espriler havada uçuşuyor. Herkes günün yorgunluğunu atıyor üstünden. Başkan Böcek’in kafasında Antalya, işadamları ekonomiyi düşünüyor ama konuşuyoruz. Ben Başkan Böcek’ten iki laf almanın telaşındayım.

Soruyorum; ‘Hangi projeden başlayacaksınız?’

‘Yıkmaya mı yapmaya mı?’ diye karşılık veriyor.

Belli ki Menderes Türel’in bazı  projeleri yapılmayacak.Üzerinde takılmıyorum. Sizin yapacaklarınız diyorum, anlatıyor…

YEM FABRİKASI ELMALI’YA

“Yem Fabrikası için Elmalı’da 83 dönüm yer alıyoruz. Çiftçilerimizin için vaat ettiğimiz projeyi burada gerçekleştireceğiz. Sonra arkasından güneş tarlaları ve enerji ile ilgili projemizi hayata geçireceğiz.”

Görünen o ki, Ağa topraklarına halkçı bir proje geliyor.Ne de olsa Elmalı halkının bu seçimlerde tercihi Hasan Subaşı’nın partisinden yana olmuştu ama Menderes Türel, Başkan Böcek’ten 2 bin oy fazla almıştı.

Devam ediyor…

KADROLARDA MİLİTANLAR VAR

“Büyükşehir Belediyesi’nde seçimlerde militan gibi çalışan ve belden aşağı siyaset yapanlar varbunları biliyoruz. Bana ve aileme küfredenler var, bunlarla çalışma imkanımız olamaz. Beni herkes tanır, ben belden aşağı siyaset yapmayan bir adamım. Menderes Başkan’ın etrafındaki birçok isim de bunu iyi bilir. Ne zaman arasam onları ya da onlar beni arasa ‘Buyur başkanım’ diye açarlar telefonları. Muhabbetimiz vardır.”

Muhittin Başkan ve ekibi kadroları kafasında kuruyor. Daha isimler konusunda çok net olmasa da ASAT’ın başında Av. İbrahim Kurt yerini koruyacak gözüküyor. Konuşmalarından çıkarttığım İbrahim Kurt’un başarılı olduğu ve çalıştığı. Seçimlerde ittifak yaptıkları siyasilere mevki verilmesi noktasında ise sert; “Bana hiç kimsenin şimdiye kadar bir talebi olmadı ki ben onlara makam vereyim!”

Başkan’ın gündeminde Konyaaltı Sahili, Boğaçayıda var.Boğaçayı’nda takıntı harcanan para. Ancak Başkan Böcek, bu iki yakanın bir araya gelmesinde ilk hamleyi kendisinin yaptığının üzerinde duruyor. Konyaaltı Sahili ise ihalenin veriliş şekli ile Başkan Böcek’in gündeminde.

Ama her şeye rağmen bu iki projede baharın gelmesiyle birlikte Antalyalıların gece gündüz kullandıkları iki cazibe merkezi. Vatandaş keyfini çıkartıyor ceremesini kent yöneticileri çekiyor. Ne garip bir çelişki.