Gölcük Belediyesi ve Türk Kızılay işbirliğinde geleneksel olarak her yıl düzenlenen kan bağışı kampanyası, belediye hizmet binasında başladı.
Gölcük Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen kan bağışı kampanyasında belediye personelleri ve vatandaşlar, hastalara can oldu. Gölcük Belediyesi ve Kızılay iş birliğiyle; Gölcük Belediyesi Hizmet Binası’nda sabah saatlerinde başlayan kan bağışı kampanyasına, belediye personeli ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Mesai saatleri içerisinde düzenlenen kampanyaya yaklaşık 50 kişi katıldı.
KAN BAĞIŞI YAPMANIN KAN VEREN İÇİN FAYDALARI NELER?
Kan bağışı öncesinde sorgulama formuna verilen kişi sağlığı ile ilgili bilgiler, boy, kilo, tansiyon, nabız, vücut sıcaklığı yanı sıra, kan grubu, kan sayımı (hemoglobin) ve serolojik tarama testleri ölçüldüğünden, mini bir Check-up da yapılmış oluyor. Kan bağışı ile kan yapan doku ve organlar uyarılarak, yeni kan yapmaya sevk edilmesi kan hücrelerinin yenilenmesini sağlıyor. Yapılan araştırmalarda, düzenli kan veren kişilerin kalp krizi geçirme riskinin azaldığı tespit edildi.
KAN BAĞIŞI VÜCUT SAĞLIĞINA ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR
Kan bağışının özellikle bacaklarda olmak üzere damar hastalıklarını engellediği, bazı komplikasyonları önleyebileceği düşünülüyor. Kan bağışı ile karaciğer, akciğer, kalın bağırsak gibi bazı kanserlerin gelişme riskini azalttığı yönünde çalışmalar ise devam ediyor. Bu konuda vücuttan kan verme ile kan demirinin uzaklaştırılması, hücreler için zararlı oksidatif ajanlara karşı vücut direncinin artışının, etkili olduğu gösterilmeye çalışılıyor. Kan kolesterol, trigliserid, şeker ve üre, kreatinin, ürik asit gibi metabolit düzeylerinin normalleşmesine olumlu etkisi olduğu, böylece metabolik hastalıkların da kontrol altında tutulmasına yardımcı olabileceği ileri sürülüyor.
KAN BAĞIŞI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELER?
Kan verme işleminden sonra hemen ayağa kalkmayıp, 5-10 dakika istirahat edilmesi, istirahat sonrası yapılacak ikramları ve görevlinin önerilerini dikkate almak gerekiyor. Kan bağışının ardından sigara kullanan kişililerin bağıştan sonraki 1 saatlik sürede sigara tüketmemesi öneriliyor. Bağışçıların, kan verdikleri kolları ile birkaç saat ağır eşyalar taşımaması, bağıştan sonraki 5-6 saatlik dilimde hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmaması gerekiyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı