Cts. Eki 26th, 2024

Türkiye’nin yetiştirdiği, kozmik bilgi birikimine katkıda bulunan başarılı bilim insanlarını ödüllendiren, “Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası” 2021 yılı mükafatı düzenlenen online merasimle takdim edildi. 2021 yılına ilişkin ödül aktif piyasalar, rasyonel beklentiler ve ihale modelleri hususlarındaki üstün bilimsel katkılarından ötürü Chicago Üniversitesi İktisat Bölümü’nde Ralph ve Mary Otis Isham Kürsüsü İktisat Profesörü olarak vazife yapan Ali Hortaçsu’ya verildi. Merasimde konuşan Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Lideri Prof. Dr. Parıltı Yalman, altıncı Bilim Madalyasını idari, toplumsal, insani bilimler ve hukuk alanlarında çok değerli çalışmalara imza atarak, başka araştırmacılara ilham veren genç bilim insanımıza vermekten gurur duyduklarını belirtti. 2021 yılı Seçici Kurulu’nun başkanlığını yürüten Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Umran İnan da, dijitalleşmenin sürat kazandığı bu yüzyılda disiplinlerarası yaklaşım ve coğrafik sonların ötesinde iş birliklerinin büyük ehemmiyet kazandığını belirterek şunları söyledi: “Bu yüzyılda farklı dünyalarda kendini rahat hisseden, beşerlerle işbirliği yapan, farklı coğrafyalarda, farklı kurumlarda, farklı takımları anlayan ve çalışan bilim beşerlerine, hümanistlere, avukatlara, yargıçlara, tabiplere, iş beşerlerine gereksinimimiz var. Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sahipleri de hem farklı disiplinleri kendi içlerinde harmanlayan, hem de eş vakitli farklı kullanan çok parlak bilim insanlarımız olarak yeni ihtilalin kaptanları olacak.”

Koç Üniversitesi’nin başarılı ve öncü bilim insanlarını ödüllendirerek, bilime hizmet etmek maksadıyla başlattığı Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası bu yıl da online merasimle sahibini buldu. 2021 yılı Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası mükafatına faal piyasalar, rasyonel beklentiler ve ihale modellerine üstün bilimsel katkıları nedeniyle Chicago Üniversitesi İktisat Bölümü’nde Ralph ve Mary Otis Isham Kürsüsü İktisat Profesörü olarak vazife yapan Prof. Dr. Ali Hortaçsu layık görüldü.

Piyasaların verimliliğinin deneysel yaklaşımlarla kıymetlendirilmesine odaklanan Prof. Dr. Ali Hortaçsu, çalışmalarında, ferdî davranışların gerisinde yatan tercihleri ve teknoloji parametrelerini öngörmek üzere mikro düzeydeki ayrıntılı piyasa bilgilerini kullanıyor. Akabinde, öngörülen tercihleri ve teknolojik parametreleri kullanarak ölçütler oluşturuyor ve gözlenen piyasa sonuçlarının verimliliğe ne derece yakın olduğunu inceliyor.

Prof. Dr. Parıltı Yalman: “Bilimin toplumlar üzerindeki fevkalade tesirine Koç Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarla şahit oluyoruz”

Törende konuşan, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Lideri Prof. Dr. Işık Yalman, bu yıl Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası’nı dünya çapında ilham veren çalışmaları nedeniyle iktisat alanında bir bilim insanına vermekten büyük gurur duyduklarını belirtti. Prof. Dr. Işık Yalman, “Etkin piyasalar, rasyonel beklentiler ve ihale modelleri mevzularındaki üstün bilimsel araştırmaları bulunan ve tıpkı vakitte Chicago Üniversitesi İktisat Bölümü’nde Ralph ve Mary Otis Isham Kürsüsü İktisat Profesörü olarak misyon yapan Prof. Dr. Ali Hortaçsu’yu tebrik ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Yalman kelamlarını şöyle sürdürdü: “Bugün, üniversitemiz dünyanın en saygın akademik kuruluşları ortasında haklı bir yer edinmiş ise ismi Caltech ve École Olağana Supérieure üzere efsanevi üniversitelerle birlikte anılıyorsa bu muvaffakiyetin en kıymetli mimarlarından biri de dayanağını hiçbir vakit Üniversitemizden esirgemeyen Onursal Liderimiz sevgili Rahmi Koç’tur. Bilimin toplumlar üzerindeki harikulade tesirine Rahmi Koç, Semahat Arsel ve bütün Koç Ailesi’nin fevkalâde ileri görüşlülüğü ve hayırseverliği sayesinde Koç Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarla şahit oluyoruz. Üniversitemiz çok değerli öğretim takımı, şahane yerleşkesi, değişik ve mükemmel araştırma merkezleri, Tıp Fakültesi ve Hastanesi ile her gün hayatımıza çok değerli katkılar sağlıyor. Yaklaşık iki yıldır tüm dünyayı saran ve adeta ömrü felce uğratan COVID-19 pandemisinin de etraflıca çalışıldığı Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Merkezi de bu mucizevi katkılardan biridir. Bu yıl, 28’inci kuruluş yılını geride bırakacak olan Koç Üniversitesi 7 fakülte, 25 araştırma merkezi, 5 araştırma ve eğitim forumu, 223 laboratuvar ve Koç Üniversitesi Araştırma Hastanesi ile Türkiye’nin en değerli eğitim ve araştırma kurumlarından biri haline gelmiştir.”

“Bu yılın madalya sahibi,hem bugüne hem de geleceğe ışık tutan bir isim”

Koç Üniversitesi’nin her geçen gün Türkiye ve dünyanın en uygun eğitim kurumları ortasındaki yerini pekiştirdiğini tabir eden Prof. Dr. Yalman, “Amacımız ülkemizi ve insanlarımızı en aydın, en ileri, en müreffeh, en özgür ve en memnun medeniyet düzeyine bir an önce getirebilmektir. Bu azametli yolda şiarımız natürel ki büyük kurtarıcımız, başkanımız, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği yaratıcı istikamettir. Ülkemiz geleceğe heyecanla bakan çok parlak gençlerle doludur. Onların düzgün eğitimli olmaları, eşitlik ve hürriyet içinde kendilerini serbestçe tabir edebilmeleri, fikir ve tabir özgürlüğü içinde gelişebilmeleri bizim vazgeçilmez görevimizdir. Bu bahislerde hiçbir ülkeden ne Amerika’dan, ne İngiltere’den, ne de Japonya’dan geri kalacağız. Tarihimizin içinden gelen, derin kültürümüzün değer ölçülerini söz eden Mevlâna ve Yunus’un temsil ettiği insani hümanizmayı yaşatacağız ve bütün dünyaya tanıtacağız. Bu yılın madalya sahibi, iktisat alanında yaptığı yenilikçi ve verimliliği artırma konusunda ortaya koyduğu çığır açıcı çalışmalar sayesinde hem bugüne hem de geleceğe ışık tutan bir isim… Güzel bir tesadüf olarak kendisinin mesleği benim de Profesör olarak geçtiğim yollara pek yakın…” diye konuştu.

Prof. Dr. Umran İnan: “Araştırma Üniversitesi’ ve bir mükemmeliyet merkezi olarak fevkalâde gelişmelerin eşiğindeyiz.”

Koç Üniversitesi’nin, kurucusu olan Merhum Vehbi Koç’un keskin zekâsıyla ileri görüşlülüğünün yapıtı olduğunu belirten Prof. Dr. Umran İnan, üniversitenin 28 yılı, üniversitedeki eğitime kuruluşundan bu yana 1,4 milyar doları aşkın katkıda bulunan Vehbi Koç Vakfı’nın ise yarım asrı geride bıraktığını hatırlattı.

Prof. Dr. İnan kelamlarına şöyle devam etti: “Ne kadar çok kaliteli insan yetiştirebilirsek, memlekete o nispette hizmet etmiş olacağız inancıyla, bir üniversitenin
ülkemize ve insanlığa sağlayacağı en aziz faydayı bizlere armağan eden Vehbi Koç ve Koç Ailesinin kararlılığı sayesinde kurulan Üniversitemiz, kısa mühlet içinde dünya standartlarında çalışmaları, yetiştirdiği zeki, donanımlı, Atatürk prensip ve ihtilallerine bağlı öğrencileri ve alanlarında değerli araştırmalara imza atmış ve muvaffakiyetler elde etmiş öğretim üyeleri ile tüm dünyada saygın bir yer edindi. 30. yılımıza yaklaşırken, şimdiye kadar başarılarımızla gurur duyuyor ve ileriye büyük bir heyecan ve güç ile bakıyoruz. Ülkemizin en önde gelen ‘Araştırma Üniversitesi’ ve bir mükemmeliyet merkezi olarak inanılmaz gelişmelerin eşiğindeyiz; eğitimde ve bilimsel araştırmalarda mükemmelliğe hakikat emin adımlarla yürüyüşümüz önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da hızlanacaktır.”

“Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sahipleri yeni ihtilalin kaptanları olacak”

Sanayi Devrimi’nin üretimi ve beraberinde refahı getirdiğini söz eden Prof. Dr. İnan, akabinde gelen ve yaşadığımız periyoda damgasını vuran, hayata teknolojiyi dahil eden dijital ihtilal sonrası 21. yüzyılın devamında da insanlığı ve toplumları en çok etkileyecek olan yeni buluşların birçoklarının tıp, mühendislik, temel bilimlerle idari, toplumsal, insani bilimler ve hukuk alanlarının örtüşme ve kesişmelerinde olacağını söyledi.

Prof. Dr. İnan kelamlarını şöyle sürdürdü: “Disiplinlerarası yaklaşımın ve coğrafik sonların çok ötesinde iş birliklerinin kıymetinin giderek arttığı bu yeni yüzyılda farklı dünyalarda kendini rahat hisseden, beşerlerle işbirliği yapan, farklı coğrafyalarda, farklı kurumlarda, farklı grupları anlayan ve çalışan bilim beşerlerine, hümanistlere, avukatlara, yargıçlara, tabiplere, iş beşerlerine gereksinimimiz var.

Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sahipleri de hem farklı disiplinleri kendi içlerinde harmanlayan, hem de eş vakitli farklı kullanan çok parlak bilim insanlarımız olarak yeni ihtilalin kaptanları olacak. Madalyamızı bu sene takdim edeceğimiz kişi de işte bu vizyona sahip, çok farklı öğeleri ve çıktıları birleştirerek apayrı sonuçlar elde edebilen tekrar çok genç ve harika başarılı bir araştırmacı, bir bilim insanımız.

2021 yılının Madalya sahibi piyasaların verimliliğini etkileyen ferdi davranışların gerisinde yatan tercihleri ve teknoloji parametrelerini öngörmek üzere ayrıntılı piyasa bilgilerini kullanarak toplumları ve insanları etkileyecek dünya çapında çalışmalarıyla en öne çıkmış çok bedelli bir bilim insanı. 2021 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyasını Chicago Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Hortaçsu’ya, aktif piyasalar, rasyonel beklentiler ve ihale modelleri hususlarındaki üstün bilimsel katkılarına istinaden takdim etmekten inanılmaz gurur duyuyoruz.

Daha evvel de birçok değerli mükafata layık görülmüş olan Prof. Dr. Ali Hortaçsu’yu huzurlarınızda en içten hislerimle tebrik ediyor; bundan sonra da büyük bir verimlilikle sürdüreceği başarılı çalışmalarının her vakit takipçisi olacağımızı bir sefer daha belirtmek istiyorum.”

Prof. Dr. Ali Hortaçsu: “Yeni jenerasyonları yetiştirmek en büyük sorumluluğumuz”

Çalışmalarında, piyasaların verimliliğinin deneysel yaklaşımlarla kıymetlendirilmesine odaklanan Hortaçsu, ferdi davranışların gerisinde yatan tercihleri ve teknoloji parametrelerini öngörmek üzere incelenen mikro düzeydeki ayrıntılı piyasa datalarını kullanıyor. Öngörülen tercihleri ve teknolojik parametreleri kullanarak ölçütler oluşturmakta ve gözlenen piyasa sonuçlarının verimliliğe ne derece yakın olduğunu incelediğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Hortaçsu şöyle devam etti: “Mikroekonomiyi çok sevdim, daha uygun anlayabileceğimi düşündüm. Ufak bir ekonomik sistemi külliyen matematiksel olarak tanımlayabilmek mümkün olabilir diye düşündüm. Tezimi ihaleler üzerinden, ihalelerin istatistikte modellenmesi olarak yazdım ve sonradan bu temanın bu yaklaşımın çok daha değişik alanlara uygulanabileceğini fark ettim. İhalelerden yola çıkarak, internetteki ihaleleri inceleyen makaleler yazdım. Genel olarak piyasalarda davranış nasıl gerçekleşir. Yani piyasalarda verimlilik nasıl artırılabilir üzere sorular odak noktam. Gerçek mikro datalardan yola çıkarak, bireylerin ekonomik tercihlerini nasıl belirledikleri üzerinde de çalışıyorum. Bilhassa pazarlardaki verimliliği inceliyorum. Finansal pazarlar, internet pazarları ve güç pazarları datalarına ulaşıyor ve onlardan matematik modeller kuruyor ve kestirimler yapıyorum. İnsanların ekonomik tercihlerini nasıl belirlediklerini ve tercihleri yaparken kişinin kullandığı birtakım prosedürleri de modellemiş oluyorum.

Bazı modellemelerle insan davranışını anlamaya çalışıyoruz. Bunu bazen ekonomik teorik modeller kurarak yapıyoruz. Bazen de bilgi toplayarak o teorik modelleri (insanlar nasıl davranır) bilgilerle test etmeye çalışıyoruz. Çalışmalarımda hem yeni bilgi tahlil metotları kullanıyorum hem de değişik piyasalardan değişik bilgiler kullanıyorum.”

“İki tıp bilim insanı olabileceğini düşünüyorum. Biri roman yazmayı sever öbürü kıssa. Ben çocukluğumdan beri kısa öyküleri okumayı, roman okumaya tercih ederim; tahminen sabırsızlığımdan ötürü. İktisadın hoş tarafı da her gün hayattan esin aldığımız bir alan olması. Yeni jenerasyonları yetiştirmek en büyük sorumluluğumuz. Genç kuşaklarla irtibatta olmayı, onlara tavsiyede bulunmayı kıymetli vazife kabul ediyorum. Bu ödül için Koç Üniversitesi’ne, Sayın Rahmi Koç’a ve ailesine çok teşekkür ediyorum. Bu mükafatla beni çok onurlandırdınız. Bundan sonraki çalışmalarımda Türkiye’yi daha fazla kapsayan mevzulara yöneleceğimi düşünüyorum.”

Prof. Dr. Umran İnan’ın başkanlığında dünyanın önde gelen farklı kurumlarında çalışan 2021 yılı seçici şurasında, Prof. Dr. Daron Acemoğlu (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü / 2017 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sahibi), Prof. Dr. Zeynep Çelik (New Jersey Teknoloji Enstitüsü), Prof. Dr. Filiz Garip (Princeton Üniversitesi / 2019 Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası sahibi)), Prof. Dr. Ayşe Çağlar (Viyana Üniversitesi) misyon almıştır.

Prof. Dr. Ali Hortaçsu, Hakkında: Ali Hortaçsu, Chicago Üniversitesi İktisat Bölümü’nde Ralph ve Mary Otis Isham Kürsüsü İktisat Profesörü olarak vazife yapmaktadır. Çalışmalarında piyasaların verimliliğinin deneysel yaklaşımlarla kıymetlendirilmesine odaklanan Hortaçsu, kişisel davranışların gerisinde yatan tercihleri ve teknoloji parametrelerini öngörmek üzere incelenen mikro düzeydeki ayrıntılı piyasa datalarını kullanmaktadır. Akabinde, öngörülen tercihleri ve teknolojik parametreleri kullanarak ölçütler oluşturmakta ve gözlenen piyasa sonuçlarının verimliliğe ne derece yakın olduğunu incelemektedir. Lisans ve yüksek lisans derecelerini Stanford Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden alan Ali Hortaçsu, doktorasını 2001 yılında tıpkı üniversitede iktisat alanında tamamlamış, Harvard, Northwestern ve Yale Üniversitelerinde konuk tabip öğretim üyesi ve konuk profesör olarak çalışmıştır. Chicago Üniversitesi’nde hâlihazırdaki vazifesinden evvel, 2001-2006 yılları ortasında iktisat doçenti olarak, akabinde da 2006-2014 yılları ortasında iktisat profesörü olarak vazife yapmıştır.

ABD Bilim ve Sanat Akademisi ve Econometric Society üyesi olan Hortaçsu, ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Ofisi (NBER) Endüstriyel Tertip Programı’nda araştırmacı olarak vazife yapmaktadır. 2006 yılında Alfred P. Sloan Araştırma Bursu’nu kazanan Hortaçsu, iktisat ve endüstriyel tertip alanlarında itibarlı akademik mecmualarda yayımlanan çok sayıdaki makalesine ek olarak Journal of Political Economy ve RAND Journal of Economics’te editör ve çeşitli akademik yayınlarda yayın konseyi üyesi ve yardımcı editör olarak vazife almıştır. ABD Ulusal Bilim Vakfı (NSF) İktisat Paneli’nde de vazife yapmış olan Hortaçsu, araştırma projeleriyle ortalarında bir NSF CAREER Ödülü’nün de yer aldığı çok sayıda NSF araştırma bursu almıştır. Prof. Dr. Ali Hortaçsu’nun önde gelen hakemli bilimsel mecmualarda yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

Koç Üniversitesi Hakkında

1993 yılında, en ehil mezunları yetiştirmek, bilimin hudutlarını ilerletmek ve bu alanlarda ülkemize, insanlığa ve Türkiye’ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi, memleketler arası seviyede eğitim veren bir kurumdur. 22 lisans, 42 yüksek lisans ve 29 doktora programı bulunan Koç Üniversitesi’nde lisans programındaki öğrencilerin yüzde 58’i burslu olarak eğitim görmektedir. Koç Üniversitesi’nde tahsil gören 7.700 öğrenci bulunuyor. Koç Üniversitesi’nin lisans ve yüksek lisans programlarından bugüne kadar 17.200 öğrenci mezun oldu. Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi süreç ve araştırma imkanlarıyla, öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısında Türkiye’deki eğitim kurumlarının ortasında en üst sıralarda yer alır.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen