Pts. Eki 28th, 2024

4. Milletlerarası Kızılay Dostluk Kısa Sinema Festivali Grand Pera Emek Sahnesi’nde gerçekleştirilen kapanış ve ödül merasimiyle sona erdi.

Festivalin ödül merasiminde En Âlâ Sinema Mükafatını, Death Locked Out sineması ile İranlı direktör Amir Karami kazandı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü dayanaklarıyla Balkon Film’in organize ettiği bu yıl Hacı Bektaş-ı Veli anısına düzenlenen 4. Memleketler arası Kızılay Dostluk Kısa Sinema Festivali’nin bu akşam (5 Aralık) Grand Pera Emek Sahnesi’ndeki kapanış ve ödül merasiminde kazanan isimler aşikâr oldu.

Pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen şenliğin ödül merasimine T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Belediye Lideri Haydar Ali Yıldız, Şenlik Onursal Lideri ve Kızılay Lideri Kerem Kınık, Halk Bankası Daire Lideri Ahmet Sami Pancaroğlu, İranlı ünlü direktör Majid Majidi, Şenlik Yöneticisi Faysal Soysal, Şenlik Genel Sanat Direktörü Mehmet Lütfi Şen ilesponsor kuruluşlar, sinema takımları, basın mensupları ve çok sayıda davetli iştirak gösterdi. Sunuculuğunu Ezgi Büşra Çınar’ın üstlendiği gecede Hemhal Ol’anlar müzik kümesi dostluğun nefesinden doğan melodilerle sahne aldı.

“Dostluk ismine buradayız, hepimiz kazançlıyız”

Gecede merasimin açılış konuşmasını Festival Yöneticisi Faysal Soysal yaptı. 448 sinema başvurusu aldıklarını belirten Faysal Soysal, sinemaları elemekte zorluk çektiklerini ve yarış seçkisine yalnızca 19 sineması kabul edebildiklerini belirtti. Neredeyse tüm seçkilerde ödül olduğunu söyleyen Faysal, şenlikteki yapıtların yapımcılarına ve direktörlerine, şenliği ilgi ile takip eden izleyicilere teşekkür etti. Ödül alamayan eserler olsa da “Bütün sinemalar kazanmıştır. Dostluk ismine buradayız, hepimiz kazançlıyız” dedi.

“Böyle bir şenliğe konut sahipliği yapmaktan onur duyuyorum.”

Açılış konuşmasının akabinde Beyoğlu Belediye Lideri Haydar Ali Yıldız konuşma yaptı. Türk sinemasının film şenlikleriyle gelişeceğine inandığını söyleyen Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu Belediyesi olarak bu türlü bir şenliğe mesken sahipliği yapabilmenin büyük bir onur olduğunu belirtti. Majid Majidi ile görüşmeleri doğrultusunda ilerleyen vakitte Türk- İran ortak üretimi merhamet temalı bir sinema çekilebileceğinin muştusunu veren Haydar Ali Yıldız, ellerinden gelen dayanağı vereceğinin altını çizdi ve “Her manada dostluğun, birliğin beraberliğin ve sevginin kazandığı, sinemanın da buna taban hazırladığı bir dünya önümüzde.” dedi.

“Yaptığımız işlerden en değerlisi sanata ve sanatkara takviye olmak”

Kızılay Lideri Kerem Kınık da sanata ve sanatkara takviye olmanın kıymetini vurgulayan bir konuşma yaptı ve “Bizim işimiz insan. Bizim işimiz insanın onurunu korumak. İnsanı düştüğü yerden kaldırmayı hedef edinen beşerler olarak bence yaptığımız işlerden en değerlisi sanata ve sanatkara takviye olmak” dedi. Başta Kültür Bakanlığı olmak üzere Beyoğlu Belediyesi üzere şenliğe dayanak veren bütün sponsorlara, heyet üyelerine ve Faysal Soysal’a teşekkür etti.

“Kültür manasında birinci önceliğimiz sinema…”

Gecede Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da konuşma yaptı. Kültür Bakanlığının amacının kültürü anlatmak olduğunu vurgulayan Demircan, Türkiye’de gerek diziler gerek sinemalar gerekse de şenlikler açısından bakıldığında buna uygun bir taban olduğunu belirtti. Kültür manasında birinci önceliğin sinema olduğunun altını çizen Ahmet Misbah Demircan, “Çünkü sinema hem aktarıyor hem eğitiyor hem de öğretiyor” dedi.

“En Düzgün Sinema Ödülü” Death Locked Out sinemasının oldu

Festivalin dördüncü yılında 50 farklı ülkeden 448 eser yarışa müracaat yaptı. Müsabaka kapsamında toplamda 110 Bin lira ödül dağıtıldı. Bu yıl başkanlığını direktör Atalay Taşdiken’in üstlendiği Kosovalı direktör Isa Qosja, Gürcü direktör George Ovashvilli, oyuncu Serdar Orçin ve akademisyen Nazlı Eda Noyan’dan oluşan heyet üyelerinin değerlendirdiği “Yarışma Kategorisi”nde “En Yeterli Sinema ” mükafatını “Death Locked Out” isimli imaliyle Amir Karami aldı. Mükafatı heyet lideri Atalay Taşdiken verirken ödül münasebetini “Zor bir temayı aşkla harmanlayan, yüreğimizi ısıtan güçlü sinematografisi ve harika oyunculuğu” olarak açıkladı

20 bin lira bedelindeki “Özel Jüri” mükafatını “The Bathtub” sinemasıyla Stant Marti Maltas verild. Mükafatı sinemanın oyuncusu Abel Folk aldı. Folk’a mükafatını Kosova sinemasının bedelli direktörü Isa Qosja ve Beyoğlu Belediye Lideri Haydar Ali Yıldız takdim etti.

“Kızılay İnsani Bakış” mükafatını “The Poor People” sinemasıyla Lolita Naranovich ile “Koçber” sinemasıyla Murat Kılıç aldı. Ödülü takdim eden Majid Majidi dostluğun varlığının kıymetinden bahsederek, şenlik için temennilerini iletti.

Hacı Bektaş-i Veli Dostluk Mükafatı ise “Street Poet” sineması ile Samgar Rakym’e, Lütfi Şentarafından takdim edildi. Lütfi Şen çağın vahşiliğinden bahsederek, “İnsan olmak için tabiata ve toprağa dost olmak lazım, kendimize dost olmak lazım. Bunu yapmazsak bu güce tapınmanın sonu olarak insan kendi kendini yok edecek” dedi.

Festivalde ayrıyeten “Mansiyon Ödülleri” “Nina” sinemasıyla Hristo Simeonov ve “Emergency” sinemasıyla Maryam Esmikhani’ye verildi.

Yarışma kısmındaki bir Türk sineması direktörüne sonraki sinemasında kullanılmak üzere verilen 20 bin lira kıymetindeki “Post-Prodüksiyon Dayanak Ödülü’ ise “Lal” sinemasıyla Gökalp Gönen’everildi.

Onur Mükafatı Selda Alkor ve Engin Ayça’ya Takdim Edildi

Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Sinema Festivali’nin dördüncü yılında, Onur mükafatı Türk sinemasının yıldızlarından Selda Alkor’a Müracaat Heyeti üyesi Aybars Bora Kahyaoğlutarafından takdim edildi. Mükafatını alan Selda Alkor iki yıl pandemi ortasından sonra kendisini birinci defa meskenden çıkaranın “dostluk” olduğunu belirterek, “Dostluk benim için çok değerli. Toplumsal medyadan güne “Günaydın gönül dostlarım” diye başlarım. Benim hiç tanımadığım çok gönül dostum vardı. Dostluk son vakitlerde kaybettiğimiz çok kıymetli bir bedel. Çok arkadaşınız olur lakin dostunuz azdır” dedi ve dostluk mükafatını almaktan büyük onur duyduğunu söyledi. Alkor kelamlarını Yunus Emre’nin şu kelamlarıyla tamamladı; İncitme dostun kalbini, tamir edecek usta yok. Soldurma gönül gülünü; sulamaya ibrik yok.

Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Sinema Festivali’nin başka Onur Mükafatı ise Engin Ayça’ya Müşavere Heyeti üyesi Gülnaz Gökçen tarafından takdim edildi. Ödül alan Engin Ayça birlikte yaşadığımız her şey ile dostluk içinde olmak gerektiğini belirterek, mükafatı bilhassa yakın etrafı, ailesi ve can dostu eşi Gülsen Tuncer için aldığını lisana getirdi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen