Cum. Nis 19th, 2024

Askeri Lojistik ve Takviye Tepesi – DLSS birinci sefer düzenlendi. ASO Lideri Özdebir: “Türkiyenin sektörel ihracatının kg fiyatlarını incelediğimizde savunma sanayimizi ileriye götürmemizin değerini görüyoruz. Türkiyenin 2020 yılında ihraç ettiği otomotivin kg fiyatı 7 dolar, makinenin 5 dolar, deri ve deri mamüllerinin 9 dolar iken savunma ve havacılık ihracatının ise ünite fiyatı 48 dolara çıkmaktadır.”

Türkiyenin yerli ve ulusal gücü savunma endüstrisi, bu yıl birinci defa hayata geçirilen Askeri Lojistik ve Dayanak Doruğu – DLSS için Ankara’da buluştu. 7 Aralık 2021 tarihlerinde Ankarada Hilton Garden Inn Gimat Hotelde açılan DLSS, iki gün boyunca kıymetli oturumlara mesken sahipliği yapıyor ve bölüm temsilcileri en yeni projelerini sergiliyor.

DLSS’in açılışını Ankara Sanayi Odası (ASO) Lideri Nurettin Özdebir, Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) İdare Şurası Lider Yardımcısı Uğur Coşkun ile Mildatadan Askeri Doktrin ve Harekât Uyumluluk Analisti Sami Atalan yaptı.

Savunma ve havacılık ihracatının ünite fiyatı 48 dolara ulaştı

Ankara Sanayi Odası (ASO) Lideri Nurettin Özdebir açılışta şu açıklamaları yaptı: “Savunma harcamalarının ekonomimizin büyümesi üzerinde de tesirleri bulunuyor. Yapılan tahliller; Türkiyenin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülke kümesinde savunma harcamalarının, başka alanlar üzerindeki yatırımları müspet istikamette etkilediğini gösteriyor. Savunma endüstrinin, 2002 yılında 1.3 milyar dolar düzeyinde olan ciro hacmi ortadan geçen müddet zarfında 11 milyar dolara ulaştı. 248 milyon dolar ihracat kapasitesinden 3 milyar doları geçen ihracat hacmine ulaştı. Bölümün yerlilik oranı yüzde 20lerden yüzde 70e yükseldi. Kamu kaynakları ile finanse edilen savunma sanayi projeleri son 3 yılda 1100e ulaşmış durumdadır. Hali hazırda yürüyen savunma projelerinin 2020 bütçesi 55 milyar doları geçti. Yıllık 1.7 milyar dolar düzeyinde Ar-Ge harcaması ile Türkiyenin en fazla Ar-Ge yatırımı yapan bölümü pozisyonuna gelmiştir. Global savunma harcamalarının 2021’de yaklaşık yüzde 2,8 artarak 2 trilyon doları aşması bekleniyor. Ülkeler geçen sene pandeminin en önemli boyutta yaşandığı, kamu harcamalarının tepe yaptığı periyotta dahi savunma harcamalarını azaltma yoluna gitmemişlerdir. Savunma endüstrinin kıymetini gösteren sayıların başında ihracat ünite fiyatları gelmektedir. 2020 yılı prestiji ile Türkiyenin sektörel ihracatının kg fiyatlarını incelediğimizde aslında savunma endüstrini ileriye götürmenin ülkemiz açısından ne derece kritik ehemmiyette olduğunu hepimiz göreceğiz. Türkiyenin 2020 yılında ihraç ettiği otomotivin kg fiyatı 7 dolar, makinenin 5 dolar, deri ve deri mamüllerinin 9 dolar iken savunma ve havacılık ihracatının ünite fiyatı 48 dolara çıkmaktadır. Türkiye teknolojiye dayalı, yerli üretim odaklı yeni bir ekonomik modeli hayata geçirme iradesini ortaya koymuştur. Türkiye teknolojik olarak sınıf atladıkça, iktisadına ait daima söylenen orta gelir tuzağı”ndan da kurtulacaktır.”

DLSS bölümün gelişimine katkı sunacak

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) İdare Şurası Lider Yardımcısı Uğur Coşkun ise şunları akardı: “Askeri Lojistik ve Takviye Doruğu Türkiye’nin birinci, dünyanın da sayılı doruklardan biri olması açısından çok değerli. Savunma endüstride eser üretmek ve bunun idamesinin sağlanması denkleminde eserin satış sonrası dayanağının geliştirilmesi ve tüm lojistik faaliyetlerinin planlanması değer taşıyor. Savunma sanayi firmalarımız lojistik sistemler konusunu içselleştirmiş ve lojistik savunma sanayi projelerinin ayrılmaz bir modülü haline gelmiştir. Gün geçtikçe yetkinlikleri ve kapasitesi artan savunma endüstrimizin ilerleyen süreçlerdeki üstün eserlerini de düşündüğümüzde lojistik sistemlere verdiğimiz yükü daha fazla artırmamız gerektiğini düşünüyoruz. Zira ihracat sonrasında eserin müşteri tarafında desteklenmesi, idame ettirilmesi ve müşteri memnuniyeti sağlanması savunma endüstrinin önünün açılmasına takviye olacaktır. Tıpkı vakitte eserin sürekliliği ve yeni eserlerin pazarlara sunulmasına da aracılık edecektir. Bu açıdan DLSS, dalın gelişimine çok manalı bir katkı sunacak.”

Askeri lojistik gelecek 10 yılda değişime uğrayacak

Mildatadan Askeri Doktrin ve Harekât Uyumluluk Analisti Sami Atalan ise açılışta şunları söyledi: “Operasyonel lojistik ve takviye, güvenlik stratejisinin ayrılmaz bir kesimidir. Lojistiğe duyulan gereksinim, robotik sistemler, otomasyon, öngörücü lojistik ve bakım üzere çağdaşlaşmanın tesiri altında ve savaşın tabiatı gereği önümüzdeki 10 yılda değişime uğrayacak. Gelişen milletlerarası hizmet bölümü trendlerine nazaran savunma sanayii ve lojistik kabiliyetler, ülkelerin ihracatında değerli bir rol oynayacak. Günümüzde Silahlı Kuvvetler, muhtaçlık duyduğu lojistik takviyesi sağlamada özel kesimin gelişiminden faydalanıyor. Askeri Lojistik ve Takviye Doruğu de bu emele hizmet ediyor.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen