Paz. Eki 27th, 2024

Çiğdem Simavi hâmiliğinde ve ÜNLÜ & Co sponsorluğunda düzenlenen, Deniz Artun’un küratörlüğünde gerçekleşen Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Bayanların Yüzyılı sergisi yaklaşık 1850–1950 ortasında Türkiye’de yaşamış ve yaratmış sanatçı bayanların yapıtlarından bir seçkiye yer veriyor. Meşher’in üç katında gerçekleşen stantta, 117 sanatkardan 232 eser yer alıyor.

Ben-Sen-Onlar, ismini Şükran Aziz’in stanttaki bir yapıtından alıyor. Sergi, çoğunluğu “ben”leşememiş ve münasebetiyle sanat tarihi tarafından kaydedilmemiş bayanları tek tek fark etmenin yanı sıra, kolektif bir “biz”in oluşabilme şartlarını da araştırıyor. Birebir vakitte Meşher bu stant ile, Türkiye’den çağdaş sanatçı bayanları köklerini keşfetmeye davet ediyor.

Küratör Deniz Artun, sergininher bir bayanın hatta her bir yapıtın alternatif tarihler kurabileceği “biz”e bir davet olduğunu belirtiyor.

MEŞHER X MUBI İŞBİRLİĞİ

Bu stant ile “biz”e yapılan davet kapsamında, Meşher ve MUBI,yönetmen bayanların sinemalarından oluşan özel bir seçki hazırladı. Ben-Sen-Onlar: Sanatçı Bayanların Yüzyılı standının küratoryal bakış açısından hareketle seçilen 12 sinema, MUBI’de yayımlanacak. Bu işbirliği ile, farklı periyotlarda yaşamış ve farklı coğrafyalardan gelen sanatçı bayanlar ile bayan olmak bahislerine odaklı anlatılarla sinemadaki bayanlara dikkat çekmek ve bir “biz” oluşturmak amaçlanıyor. Seçkide A. Lily Aminpour, Haifaa Al-Mansour, Naziha Arebi, Kim Bora, Caroline Champetier, Barbara Hammer, Kim Cho-Hee, Joanna Hogg, Nadine Labaki, Azra Deniz Okyay, Agnès Varda ve Chloé Zhao’nun yapıtları yer alıyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen