Cts. May 18th, 2024

Kaspersky tarafından yaptırılan yeni küresel anket, sağlıklı dijital alışkanlıkların ailedeki rolünün yanı sıra ebeveynlerin davranışlarının çocuklar üzerindeki tesirini araştırıyor.

Kaspersky tarafından yapılan yeni araştırma, ebeveynlerin ve çocuklarının aygıtlarında ne kadar vakit harcadıkları ortasında direkt bir alaka olduğunu gösterdi. Türkiye’de yetişkinlerin 83’ü ve çocukların 69’u her gün teknolojik aygıtları başında en az üç saat harcıyor. Bilgiler, çocukların ebeveynlerinin aygıtları kullanırken harcadıkları süreyi kopyalama mümkünlüğünün yüksek olduğunu gösteriyor.

Çocuklar her vakit ebeveynlerinin yaptıklarını gözlemler ve kopyalar. Dijital alışkanlıklar kelam konusu olduğunda da durum böyledir. Çocuklar ebeveynlerinin daima olarak aygıtlarını kullandığını görebilirlerse, bu çeşit davranışları norm olarak kabul edecek ve internette çok fazla vakit geçireceklerdir. Rol model olmak bazen sıkıntı olsa da ebeveynler çocuklarının davranışları üzerindeki aksiyonlarının şuurunda olmalı ve ekran başındaki geçen vakit kelam konusu olduğunda da örnek olmaya çalışmalıdır.

Araştırma sonuçları, ebeveynlerin ve çocukların ekran başında geçirdikleri mühlet ortasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor. Türkiye’de ebeveynlerin 55’i, çocukların 52’si gün içinde tıpkı saatte, 3-5 saat boyunca aygıtlarını kullanıyor. Ek olarak, ebeveynlerin çoğunluğu hem kendilerinin (56) hem de çocukların (55) internette kâfi vakit harcadığına inanıyor.

Buna ek olarak sonuçlar, çocukların etkin olarak aygıtları kullanma formunu ebeveynlerinin kullanımına nazaran uyarladığını gösteriyor. Örneğin ebeveynlerin 80’i aygıtlarda günde 2 saatten az vakit harcadığında, çocukları da tıpkı şeyi yapıyor. Yetişkinler aygıtlarını günde 2 saatten fazla kullanırsa, çocukların da tıpkı şeyi yapma mümkünlüğü yüksek. Olayların sadece 19’u bu örneğe maruz kalan çocukların aygıtlarla günde 2 saatten daha az etkileşim kurduğunu gösteriyor.

Aynı vakitte raporun sonucuna nazaran ebeveynleri tertipli olarak aygıt kullanan çocuklar, çeşitli dijital alışkanlıklara daha fazla vakit harcıyor. Örneğin ebeveynleri ekseriyetle aygıt kullanan çocuklar, yemek sırasında çevrimiçi olarak 39 dakika daha fazla vakit harcıyor. Sohbet ederken iletileşmek çocuklara ortalama 41 dakika ekran müddeti ekliyor. Aile fotoğraflarını toplumsal medyada paylaşmak günde 31 dakika daha ekliyor.

Kaspersky Tüketici Eserleri Pazarlamadan Sorumlu Lider Yardımcısı Marina Titova, şunları söylüyor: “Verilerden de gördüğümüz üzere ebeveynler teknolojik aygıtlara ne kadar fazla vakit harcarsa, çocukların da aygıtlarına o kadar fazla vakit ayırması olasıdır. Ebeveynler, çocukları için daha düzgün ekran vakti istikrarı sağlamak isterler. Asıl zorluk bunu nasıl başaracakları. Bugün, ebeveynlerin çocukları için dijital refahı güzelleştirmelerine ve ekran müddetlerinin inançlı ve istikrarlı olmasını sağlamalarına yardımcı olabilecek araçlar var. Bu tıpkı vakitte kendileri için bir örnek teşkil etmek ismine mükemmel bir seçenek.”

Çocuklar, gelişim çağında dijital bilgi tüketmekten çok gerçek dünyayla somut etkileşimden çok daha fazla yararlanıyor. Örneğin on iki yaşından küçük çocukların soyutlama kapasitelerinin bir yetişkininkiyle kıyaslanabilir olması için kat etmeleri gereken uzun bir yol var. Evvel dünyayı hissetmeyi, duymayı, görmeyi, koklamayı ve tatmayı öğrenmeleri gerekiyor.

Münih’teki Liebling + Schatz Terapistleri Birgitt Hölzel ve Stefan Ruzas, “Ebeveynlerin ve ailelerin dijital medya kullanımı her vakit öne çıkan bir bahis. Birçok ebeveyn, çocuklarının ekran başındaki vaktini net bir halde düzenlemenin ve erişebilecekleri içerik tipini denetim etmenin kâfi olduğuna inanıyor. Fakat bunu cezayla yapmak yerine, ebeveynler evvel kendi medya tüketimini azaltmalı” diyor.

Çocuklarınıza yardımcı olmak ve aygıtlarını inançlı bir formda kullanmalarını sağlamak istiyorsanız şunları yapabilirsiniz:

  • Çevrimiçi güvenlik tedbirleri hakkında çocuklarınızla irtibat kurmaya daha fazla vakit ayırın. Kendi alışkanlıklarınıza dikkat etmeyi deneyin. Yemek yerken yahut sohbet ederken akıllı telefonunuzu kullanıyor musunuz? Çocuklarınızın da birebir şeyi yapıp yapmadığına, telefonu uzağa koyduğunuzda farklı reaksiyonlar gösterip göstermediğine bakın.
  • Ebeveyn denetimi uygulamalarını indirmeyi düşünün. Bu tıp uygulamaların nasıl çalıştığını ve çevrimiçi ortamda inançta kalmak için neden onlara muhtaçlık duyduklarını açıklamak için bu mevzuyu çocuğunuzla konuşun.
  • Çocuğunuzdan rastgele bir kapalılık ayarını kendi başına kabul etmemesini isteyin ve ebeveynlerinden yardım istemelerini öğütleyin. Yetişkinler de saklılık kontratlarını okuma alışkanlığı edinmelidir.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen