Paz. Haz 2nd, 2024

ABD merkezli market araştırmaları şirketi IDC, Türkiye’deki şirketlerin BT yöneticileriyle yaptığı ‘Kurumsal Yapay Zeka ile Bilgi Seyahatinde Hamleler’ başlıklı araştırmasını yayınladı. Araştırma, Türkiye’deki kurumların yüzde 87’sinin bilgi tahlili için raporlama ve sorgulama araçlarına güvendiğini, yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmalarını ise araştırmaya katılan firmaların sadece yüzde 34’ünün kullandığını ortaya çıkardı.

Bilgi çağında tüm kurum ve kuruluşlar için data tahlilinin değeri arttı. Bilgiyi gerçek işleyen ve yönetebilen kurumlar daha yanlışsız tahlillerle en akılcı kararları alabiliyor ve geleceği öngörerek kar elde edebiliyorlar.

ABD merkezli araştırma şirketi International Veri Corporation (IDC) Türkiye’deki şirketlerin bilgi teknolojileri (BT) yöneticileriyle yapay zeka ve makine öğrenmesi üzere teknolojilerin kullanımına dair bir araştırma gerçekleştirdi.

Kurumsal Yapay Zeka ile Data Seyahatinde Hamleler başlıklı IDC raporuna nazaran, Türkiye’deki şirketlerin sırf yüzde 34’ü bilgi tahlilinde yapay zeka ve makine öğrenmesi üzere yeni teknolojileri kullanabiliyor.

VERİ TAHLİLİNE GÜVENİYORUZ, YENİ TEKNOLOJİLERİ KULLANMIYORUZ

IDC raporu BT yöneticilerinin yüzde 74’ünün bilgi tahlili araçlarını ve analitik teknolojilerini iş ortamında, günlük olarak kullandığını ortaya koydu. Kurumlar bilgi tahliline aldıkları kararlar için güvenirken, yeni kuşak teknolojiler olan yapay zeka ve makine öğrenmesinin kullanımı yüzde 34’de kalıyor. Türkiye’deki firmaların kıymetli bir kısmı data tahlilinde daha çok raporlama ve sorgulama araçlarını, insan gücüne dayalı bir sistem içerisinde kullanıyor.

YENİ TEKNOLOJİLERE MUHTAÇLIK VAR

IDC raporunda, “kurumların dahili ve harici dataları tahlil eden, iç görüye dönüştüren ve manalı stratejik iş kararları alınmasına dayanak olan” sözleriyle tanımlanan BT çalışanları, bilgiyi tahlil etmekte zorluk çekiyor. IDC araştırmasına nazaran, kurumların yüzde 65’i dataların yönetilmesinde ve ölçeklendirmesinde zorluk çekiyor.

IDC TAHLİL OLARAK ERETEAM’İ ÖNERİYOR

Veri tahlilinde yeni teknolojilerin kullanılması gerektiğini vurgulayan IDC raporu, yeni jenerasyon bilgi tahlili teknolojilerinde de Ereteam’i öneriyor. Dünyanın önde gelen data tahlili hizmetlerini tek çatı altında toplayan Ereteam teknoloji firmalarıyla birlikte sunduğu tahlillerle müşterilerin maliyetlerini düşürmelerini, risklerini azaltmalarını birebir vakitte üretkenliklerini, gelirlerini ve müşteri memnuniyetlerini artırmalarını sağlıyor.

“VERİ TAHLİLİNİ DAHA ÂLÂ YAPABİLEN ŞİRKETLER KAZANIYOR”

IDC raporundan hareketle, Türkiye’de data tahlilinin bilhassa finans alanında uzun yıllardan beri kullanıldığını belirten veri tahlili firması Ereteam CEO’su Kutlay Şimşek, “IDC araştırmasının da gösterdiği üzere Türk şirketleri data tahlilinin ehemmiyetini kavrıyor ve bu hususta önemli adımlar atılıyor. Lakin insan gücüne dayalı bilgi tahlili gelişen yeni teknolojilerle terk edilmeye başlandı. Yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojilerinin dataların idaresinde kullanılması, kullanıcı firmalara en hakikat kararı vermede kıymetli fırsatlar sağlıyor. Geleceğe yönelik atılacak adımlarda, geçmişteki bilgilerden en hakikat sonucu çıkarabilmek çok kıymetli. Türk şirketlerinin pazarda rekabet güçlerini koruyabilmeleri için bilgi tahlilinde yeni teknolojilere yer vermeleri gerekiyor” tabirlerini kullandı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen