Türkiye Tasarım Vakfı, Finlandiya merkezli “Arkki” yaratıcı eğitim modülleri ile 6-11 yaş aralığındaki çocukları, mimarlık ve tasarım yoluyla inovatif marifetlerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için atölyelerine davet ediyor. Arkki Türkiye, Kuzguncuk İskele’den sonra Kalyon Kültür ile Avrupa yakasında çocuklar ile buluşuyor.
Temel eğitimin yanı sıra, yeni ve yararlı fikirler üretme yeteneği olarak tanımlanan yaratıcılığın, çocukların hayatının her alanı için geçerli olduğunun farkında olan Arkki Türkiye, kış devri boyunca, Kalyon Kültür’deki 6-11 yaş aralığındaki çocuklara yaratıcı ve uygulamalı bir öğrenme süreci sunarak, tasarım odaklı düşünme ve sorun çözme hünerlerinin gelişmesine katkı sağlıyor. 15 hafta boyunca birbirlerini besleyecek formda tasarlanan atölyelere katılarak tasarım odaklı düşünme sürecine dahil olmalarını hedefliyor.
Okula başlayarak öğrenme sistemine dahil olan, Arkki Türkiye’nin “Kaşifler” olarak isimlendirdiği 6-8 yaş kümesi, yanıtları bulma konusunda onlara rehberlik eden yüksek algılama hünerlerine sahipler. Kaşiflere, etraflarını gözlemlemeleri ve duyularını kullanmaları öğretilir. Sınıflandırma ve etraflarını tanımlama maharetlerini geliştirerek tahlil etmeyi öğrenirken; hayatlarıyla temaslı eğlenceli ve eğitici projeler aracılığıyla fikirleri deneyerek ve test ederek, varsayımlarını nasıl kanıtlayacaklarını öğrenirler. Arkki Türkiye’nin “Araştırıcılar” olarak isimlendirdiği, dünya hakkında bilgi toplamaya başlamış ve daha fazla bilgi edinme eğiliminde olan 9-11 yaş kümesi ise kendilerine özel öğrenme prosedürüne ve kapasitesine sahiptirler. Araştırıcılara, tasarım ve teknolojiyi farklı bakış açılarından birleştiren ve inceleyen çok çeşitli projeler eşliğinde kendi potansiyellerini keşfetmeleri ve zorlamaları için bir ortam sunulur. Süreç boyunca, öykü anlatımı ve öbür sunum teknikleri aracılığıyla fikirlerini açıklayarak tabir etmeyi öğrenen öğrenciler, çalışma süreçlerinin öz değerlendirmesini yapmayı, müşahede ve olumlu uygulamalarla keşfederler.
Türkiye Tasarım Vakfı’nın öncülük ettiği ‘Arkki’, çocuklara NE öğrenileceğini (ezberleme) değil, NASIL öğrenileceğini öğrenmek (öğrenmeyi öğrenme) yaklaşımı ile yarının yaratıcıları olan bugünün çocuklarının potansiyellerini keşfetmelerine, geleceğin yaratıcı önderleri olmalarına ve insanlığın gördüğü karmaşık meseleleri çözmelerine yardımcı oluyor.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı