Cum. May 17th, 2024

Google, 2006 yılından bu yana faaliyet gösterdiği Türkiye’de sunduğu sayısız eser ve servisin yanı sıra, gerçekleştirdiği proje ve çalışmalarla da ülke iktisadının gelişmesine ve bireylerin inançla dijitalleşmesine takviye veriyor. Bugüne kadar Google’ın Türkiye’de gelişimine katkıda bulunduğu dijital ekosistem, toplam 1,4 milyon kişilik istihdam yarattı. Google tarafından desteklenen dijital iktisadın ulusal gelir içerisindeki hissesi yüzde 4’ü aşarak 150 milyar TL’ye ulaştı.

Google Türkiye’de 15. yaşını kutluyor. “Dijitalleşme Seyahatinde Türkiye’nin Yanında Olmak” misyonuyla çalışmalarını sürdüren Google Türkiye ofisi, 15 yıldır kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak, onları bilgilendirmek ve geliştirmek için pandemi süreci de dahil olmak üzere iktisat, eğitim ve kültür alanlarında mahallî muhtaçlığa yönelik birçok proje ve eser geliştirdi. Google Türkiye Ülke Yöneticisi Mehmet Keteloğlu’nunkatılımıyla düzenlediği basın toplantısı ile şirket Türkiye’deki 15 yılının değerlendirmesini paylaştı. Toplantıda Google Türkiye Kurumsal İrtibat Yöneticisi Sırma Süren, Google Türkiye Kamu İşleri Müdürleri Erkan Kaptan ve Zeynep İtimat de şirketin Türkiye’de bugüne kadar Türkiye iktisadına yaptığı katkılar, gençlere yönelik uygulamalar, pandemi müddetince KOBİ’lerindijitalleşmesi için geliştirdiği projeler, sanata dayanakları hakkında bilgiler verdi.

Geleceğin Yolu Dijital İktisadın Büyümesinden Geçiyor

Google Türkiye Ülke Yöneticisi Mehmet Keteloğlu, Google’ın Türkiye’ye bugüne kadar verdiği ekonomik katkıları şöyle anlattı:Google Türkiye olarak Türkiye’nin dijital iktisadına katkı sağlayarak dünyanın içinde bulunduğu dijital dönüşüm rüzgarında ülkemizin de yerini almasına destek oluyoruz. Google Arama, Görüntüleme, Alışveriş, YouTube, Google Haritalar, Google Benim İşletmem, G Suite, Google Bulut Platformu, Android, Google Play ve öteki Google uygulama ve inisiyatiflerinden oluşan Google tarafından desteklenen Türkiye’deki dijital iktisadın ulusal gelir içerisindeki hissesi yüzde 4’ü aşarak 150 milyar TL’ye ulaştı.2023 yılında bu hissenin yüzde 4,7 düzeylerine ulaşacağını öngörüyoruz. Bugüne kadar toplam 1,4 milyon kişilik istihdam yaratan bu dijital ekosistemin Türkiye iktisadına katkısının 5 yıl içinde 2 kattan daha fazla artacağını düşünüyoruz.” Keteloğlu, teknolojiye erişimi özgürleştirerek lokal oyuncuların küresel pazara taşınmasına imkan sağlayan Android ekosisteminin de Türkiye iktisadına 83 milyar TL katkı sağladığına, bu ekosistem ile de 750 bin kişinin istihdam edilmesine dayanak olduklarına dikkat çekti. Android’in Türkiye iktisadına katkısının 2023 yılında 193 milyar TL’ye ulaşarak gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2,7’sini oluşturacağını öngördüklerini kaydetti.

Bireylerin ve İşletmelerin Dijital Dönüşümü, Yarınlara İnançla Bakmamızı Sağlıyor

Google bugüne kadar Türkiye’de işletmelerden öğrenci ve öğretmenlere, girişimcilerden esnaf ve KOBİ’lere toplumun birçok farklı kısmının hayatını kolaylaştırmak, onları bilgilendirmek ve geliştirmek için iktisat, eğitim ve kültür alanlarında pandemi sürecinde dahi orta vermeden mahallî muhtaçlığa yönelik birçok eser ve proje geliştirdi. T.C. Ticaret Bakanlığı dayanağıyla hayata geçirilen Dijital Dönüşümle Fark Yaratan Esnaflar programı kapsamında KOBİ’ler, dijital araçlar, yetenekler, kamu kurumlarına sağlanan reklam kredileri, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’na yapılan 500 bin dolar hibe ve 3 milyon dolar krediden oluşan toplam 12 milyon dolar kıymetinde finansal katkı ile destekleniyor. Google Dijital Türkiye Platformu ile 1,5 milyon birey ve esnafa dijitalleşme seyahatlerini hızlandıracak birçok fiyatsız tahlil imkanı sunuluyor. Turizm dalının dijitalleşmesine takviye olmak emeliyle da Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) iş birliği ile binlerce turizm işletmesi ve çalışanına dijital dönüşüm için gerekli marifet ve içgörüler kazandırıldı.

Gençlerin Dijital Gelişimi Google’ın Önceliği

Eğitim alanında geleceğin jenerasyonlarını bugünden yarına hazırlayabilmek için 15 yıldır dijital okuryazarlık ve inançlı internet kullanımına ait farklı projeleri hayata geçiren Google, bu alanda değiştirici ve dönüştürücü role sahip kamu kurumları ile iş birlikleri gerçekleştiriyor. Teknoloji bölümüne özel nitelikli iş gücü yetiştirerek Türkiye’nin dijital oyun ve uygulama ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak için geliştirilen Google Oyun ve Uygulama Akademisi bu projelerden biri. Google, Akademi’nin birinci yılında 2 bin genci mezun etmeyi ve yüzde 50 bayan kotası ile bayanların teknoloji dalında daha aktif biçimde yer almalarına katkıda bulunmayı hedefliyor. Şirket, yeni garaj kıssalarının çıkmasını teşvik etmek ve uygun fikri olan uygulama geliştiricilerini desteklemek için kurulan Google Geliştirici Toplulukları (GDG) ile de yakın çalışıyor. Google Geliştirici Toplulukları, 2021 başından beri salgına karşın Şanlıurfa’dan Tekirdağ’a 35 farklı vilayette 90 farklı üniversiteden 110 bin geliştiriciyi profesyonel geliştirici toplulukları ile buluşturdu.

T.C. Ulusal Eğitim Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen “Öğretmenler İçin Dijital Dönüşüm Programı” kapsamında ise bugüne kadar 1 milyon öğretmen “Disiplinlerarası Öğretimde Bilgi İşlemsel Düşünme” konusunda rehber kaynaklara ulaştı ve eğitimle buluştu. Ayrıyeten Türkiye genelinde 5 milyon öğrenci, Google sayesinde her akademik yılda temel kodlama ve dijital güvenlik hususlarında eğitime erişim imkanı sunuyor. Çocuklara internette paylaşım yaparken dikkat etmeleri gereken noktaları anlatmak ve çevrim içi dünyada var olan tuzaklar konusunda bilinçlenmelerini sağlamak için Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu (BTK) ile hayata geçirilen “İnternot Olmaya Var Mısın?” programı ile de bugüne kadar toplam 1.3 milyon bireye ulaşıldı.

Anıtkabir Artık Google Street View’da Tüm Dünyanın Ziyaretine Açık

Google, geliştirdiği proje ve eserlerle kültür sanat alanında da dijitalleşmeye katkı sağlıyor. Şirket son olarak 275 bin dolarlık Google.org hibesi ile pandemi periyodunda sıkıntı günlerden geçen sahne işçilerinin dijital yetenekler kazanarak izleyicileriyle alternatif platformlarda buluşmalarına yardımcı olmayı hedefleyen Sahne 2.0 projesine finansal takviye sağladı. Sahne 2.0 ile yüzde 60’ı bayan olmak üzere 8 binin üzerinde sahne işçisine ulaşılması hedefleniyor. Google, ayrıyeten Google Arts & Culture ve Google Street View ile Türkiye’nin yüzyıllık kültür mirasını teknolojinin sağladığı araçlarla dünya ziyaretçileriyle buluşturuyor. Kullanıcılar ortalarında Sakıp Sabancı Müzesi, Masumiyet Müzesi, Pera Müzesi, İstanbul Çağdaş ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü üzere Türkiye’den tam 11 müzeyi adeta oradaymış üzere gezebiliyor, her an her yerden keşfedebiliyor. Google Street View teknolojisi ile kapılarını sanal olarak tüm dünyaya açan Türkiye’nin kıymetli bedelleri Anıtkabir ve Çanakkale Şehitlikleri, bilhassa salgın devrinde meskenlerinde olan pek çok kullanıcı tarafından ziyaret edildi.

Rakamlarla 15 yıllık katkı*

– Google’ın Türkiye’de gelişimine katkıda bulunduğu dijital ekosistem, bugüne kadar toplamda 1,4 milyon kişilik istihdam yarattı.

Google tarafından desteklenen dijital iktisadın ulusal gelir içerisindeki hissesi yüzde 4’ü aşarak 150 milyar TL’ye ulaştı. 2023 yılında bu hissenin yüzde 4,7 düzeylerine ulaşacağı öngörülüyor.

– Google Türkiye, toplamda 143,9 milyar TL’lik ekonomik faaliyetin yaratıldığı bir ekosistemin oluşmasına katkı sağlıyor.

– Ekosistemin Türkiye iktisadına sağladığı katkının 5 sene içinde 2 kattan daha fazla artacağı öngörülüyor.

– Teknolojiye erişimi özgürleştirerek mahallî oyuncuların küresel pazara taşınmasına imkan tanıyan Android ekosistemi de, Türkiye iktisadına 83 milyar TL katkı sağlıyor, 750 bin kişinin istihdam edilmesine takviye oluyor.

– Android’in 2018’de gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 2,3’ünü oluşturan Türkiye iktisadına katkısının, 2023’te 193 milyar TL’ye ulaşacağı ve gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2,7’sini oluşturacağı öngörülüyor.

*Mart 2020 tarihli Google Eser ve Hizmetlerinin Türkiye’deki Ekonomik Faaliyete Tesiri raporuna nazaran

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen