Cts. May 18th, 2024

Sporun birleştirici ve dönüştürücü gücüne inanan, sporu toplumsal gelişimin ayrılmaz kesimi olarak gören Mustafa V. Koç’un anısını ve bu alandaki vizyonunu yaşatmak maksadıyla hayata geçirilen Mustafa V. Koç Spor Ödülü’nü bu yıl ulusal okçumuz Mete Gazoz ve A Ulusal Bayan Voleybol Grubumuz kazandı.

Ödül merasiminde konuşan Koç Holding İdare Şurası Üyesi Caroline N. Koç, “Bildiğiniz üzere son yıllarda tüm dünyayı zorlayan gelişmelere tanıklık ediyoruz: Global iklim krizi, afetler, jeopolitik belirsizlikler ve devam eden koronavirüs pandemisi, hayatımızı olumsuz tarafta etkileyen problemlerden yalnızca birkaçı. Bütün bu zorluklar karşısında bireyler ve kurumlar olarak gezegenimize ve tüm canlılara karşı sorumluluğumuzun artık daha da arttığını düşünüyorum. Bununla birlikte, daha fazla sorumluluk alarak; seçimlerimizi farkındalıkla yaparak ve daha gözü pek kararlar vererek; daha uygun bir geleceği birlikte inşa edebileceğimize yürekten inanıyorum. İşte tam da bu noktada sporun ve sportmenlerin rolü çok kıymetli. Mustafa’nın da her vakit altını çizdiği üzere: ‘Daha gelişmiş bir toplum ve daha düzgün bir gelecek için sporun tabana yayılması’ epeyce değerli. Bu vizyonla, sporun toplumun tüm kesitleri tarafından benimsenmesi; ülkemizin spor alanındaki gelişimi ve sporla bir ortada eğitim modelleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Yaşamı boyunca sporun birleştirici ve dönüştürücü gücüne tutkuyla inanan, sporu şahsî ve toplumsal gelişimin ayrılmaz kesimi olarak gören Mustafa V. Koç’un ülküleri ışığında hayata geçirilen Mustafa V. Koç Spor Mükafatı beşinci defa sahibini buldu. Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda göstermiş olduğu başarılı performansıyla ülkemize okçuluk alanında birinci Olimpiyat altın madalyasını kazandıran Mete Gazoz ile Tokyo Olimpiyat Oyunları’nı 5’inci sırada tamamlayan, 2021 CEV Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalyaya ulaşan ve yıllardır süregelen başarılarıyla gurur kaynağımız olan A Ulusal Bayan Voleybol Ekibimiz “2021 Mustafa V. Koç Spor Ödülü”ne lâyık görüldü.

Koç Holding ve Türkiye Ulusal Olimpiyat Komitesi (TMOK) iş birliğiyle düzenlenen ve kalıcı teması, “Olimpik pahalara katkı” olarak belirlenen Mustafa V. Koç Spor Ödülü’nü kazananlar, 550 bin TL’lik para ödülünün de ortak sahibi oldular. Pandemi kuralları nedeniyle bu yıl da dijital ortamda gerçekleştirilen merasim, 9 Aralık akşamı Koç Holding’in Youtube kanalından yayınlandı.

Mete Gazoz: “Diliyorum ki bu tarihi muvaffakiyet birçok genç kardeşimize ilham olur ve topraklarımızdan kaç olimpiyat şampiyonları çıkar.”

“Ok ve yayı birinci kez elime aldığımda şimdi 3 yaşındaydım. Spor hayatımın her vakit bir kesimi oldu. Hatta bir kesimi oldu demek yetmez; ben hayatı sporla öğrendim” diyerek teşekkür konuşmasına başlayan ulusal okçumuz Mete Gazoz, “2016 yılında Rio’da gerçekleşen Olimpiyat Oyunları’ndan sonra evvel kendime, sonra tüm halkımıza bir kelam vermiştim: Tokyo’da altın madalyanın sahibi ben olacaktım. Bugün karşınıza çocukluk hayalini gerçekleştirmiş ve sizlere olan kelamını tutmuş bir Olimpiyat Şampiyonu olarak çıkmanın gururunu yaşıyorum. Diliyorum ki okçuluk branşında elde ettiğim bu tarihi muvaffakiyet birçok genç kardeşimize ilham olur ve topraklarımızdan birçok olimpiyat şampiyonları çıkar. Merhum Mustafa Koç, spora ve atlete ehemmiyet veren, Türk sporunun gelişimi için efor sarf eden, yüzlerce atletin yetişmesine vesile olan çok kıymetli bir iş insanıydı. Kendisini hürmetle anıyorum. Onun ismini taşıyan bu mükafata beni lâyık gördüğünüz için sizlere çok teşekkür ederim” dedi.

Eda Fazilet Dündar: “Karşımıza dikilen ön yargılar ne kadar dirençli olursa olsun daima daha güçlü duracağız. İnanıyorum ki, daima birlikte daha kaç başarılara imza atacağız.”

A Ulusal Bayan Voleybol Kadrosu ismine konuşma yapan ekip kaptanı Eda Fazilet Dündar ise; “Bu bedelli ödül için Koç Topluluğu’na, Türkiye Ulusal Olimpiyat Komitesi’ne, heyete, seçici şuraya ve elbette, spora, dostluğa ve uygunluğa adanmış bir kalbe, Mustafa Koç’a tüm ekip arkadaşlarım ismine teşekkür ederim. En büyük başarılarımızda yanımızda olamasa da hala bizimle olduğunu hissediyoruz. Ülkemizin her köşesinde, her alanda uğraş veren, tüm gücüyle sıçrayan, her topa uzanan, bazen fileye takılsa da tekrar, tekrar deneyen tüm bayanlar. Siz de bu kadronun bir parçasısınız! Daima birlikte, harikalık, dostluk ve hürmet üzere olimpik bedellerin taşıyıcısı olacağız. Şartlar ne sunarsa sunsun biz daima daha düzgününü arayacağız. Maksatlar ne kadar erişilmez görünürse görünsün, biz daha süratli koşacağız. Karşımıza dikilen ön yargılar ne kadar dirençli olursa olsun daima daha güçlü duracağız. İnanıyorum ki, daima birlikte daha kaç başarılara imza atacağız” dedi.

Caroline N. Koç: “Sporun toplumun tüm kesitleri tarafından benimsenmesi; ülkemizin spor alanındaki gelişimi ve sporla bir ortada eğitim modelleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Koç Holding İdare Konseyi Üyesi ve Mustafa V. Koç Spor Mükafatı Heyet Lideri Caroline N. Koç ise şöyle konuştu: “Sevgili Mustafa’yı anmak; onu ‘Mustafa Koç’ yapan pahaları anımsamak; sporun dönüştürücü tesirine olan inancını ve bu taraftaki vizyonunu yaşatmak üzere; bu yıl 5. defa bir ortadayız. Bildiğiniz üzere son yıllarda tüm dünyayı zorlayan gelişmelere tanıklık ediyoruz: Global iklim krizi, afetler, jeopolitik belirsizlikler ve devam eden koronavirüs pandemisi, hayatımızı olumsuz tarafta etkileyen sıkıntılardan yalnızca birkaçı. Bütün bu zorluklar karşısında bireyler ve kurumlar olarak gezegenimize ve tüm canlılara karşı sorumluluğumuzun artık daha da arttığını düşünüyorum. Bununla birlikte, daha fazla sorumluluk alarak; seçimlerimizi farkındalıkla yaparak ve daha yiğit kararlar vererek; daha düzgün bir geleceği birlikte inşa edebileceğimize yürekten inanıyorum. İşte tam da bu noktada sporun ve sportmenlerin rolü çok değerli. Mustafa’nın da her vakit altını çizdiği üzere: ‘Daha gelişmiş bir toplum ve daha düzgün bir gelecek için sporun tabana yayılması’ hayli değerli. Bu vizyonla, sporun toplumun tüm kesitleri tarafından benimsenmesi; ülkemizin spor alanındaki gelişimi ve sporla bir ortada eğitim modelleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Caroline N. Koç: “Ödüle aday gösterilen sportmenler ortasından en yanlışsız seçimi yapmak; bizim için büyük bir sorumluluk.”

Caroline N. Koç konuşmasına şöyle devam etti: “1.000’i aşkın; federasyon, kulüp, sivil toplum kuruluşu ve akademisyen tarafından mükafata aday gösterilen atletler ortasından en gerçek seçimi yapmak; bizim için büyük bir sorumluluk. Hele ki Olimpiyat yılında bir isimde karar kılmak daha da güç. Gerek alanında gösterdiği sıra dışı muvaffakiyet; gerek olimpik kıymetlerle bütünleşen kişiliği nedeniyle Mustafa Koç Spor Ödülü’nü kazanan atletimiz; Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda ülkemize okçuluk kolunda birinci altın madalyayı kazandıran Mete Gazoz. 2021 Mustafa Koç Spor Mükafatı için tek bir isim belirlemekte zorlandık demiştim. Hakikaten bu yıl ödül yönetmeliğimizin bize tanıdığı esnekliği sonuna kadar kullandık ve mükafatı paylaştırmaya karar verdik. Ödülümüzün öbür kazananı; yıllardan beri devam eden başarılarına ek olarak temsil ettikleri kıymetlerle de bizi her vakit gururlandıran A Ulusal Bayan Voleybol Grubumuz. Kazanan değerli atletlerimizi ve yöneticilerini gönülden tebrik ediyor; gelecekte de tüm sportif ve toplumsal faaliyetlerinde muvaffakiyetler diliyorum.”

Uğur Erdener: “Mustafa Beyefendi, bu spor ödülünün, daima savunduğu insani bedellerin spor yoluyla toplumda yaygınlaşmasına öncülük edeceği inancındaydı.”

Türkiye Ulusal Olimpiyat Komitesi Lideri Prof. Dr. Uğur Erdener ise “Saygıdeğer iş insanı, atlet, spor yöneticisi, sporun destekçisi ve bunların daha da ötesinde, ömür ideolojisini mükemmeliyet, hürmet ve dostluk üzere Olimpik Pahalar üzerine kurmuş Mustafa Koç’u bir defa daha rahmetle anıyorum. Mustafa Beyefendi, bu spor ödülünün, daima savunduğu insani bedellerin spor yoluyla toplumda yaygınlaşmasına öncülük edeceği inancındaydı. Kanımca bu vasiyet artık fazlası ile yerine getirilmiş bulunmaktadır. Milletlerarası Olimpiyat Komitesi Üyesi, rekorları uzun yıllar kırılamamış, birebir kıymetleri savunan pahalı dostum ve arkadaşım Sergey Bubka’nın da bu merasimde bizlerle birlikte olması Mustafa V. Koç Spor Ödülü’nün yalnızca ülkemizde değil, milletlerarası alanda da hedefine ulaştığını göstermektedir. Ödül, vereni değil, verileni öne çıkaran bir yüceltmedir. Bu itibarlı mükafata daha evvel lâyık bulunan başarılı atletlerimizin, Olimpik ve kozmik pahaları yaşayarak ve yaşatarak topluma örnek olduklarını görüyor ve bundan büyük memnunluk duyuyorum” dedi.

Dünyaca ünlü yüksek atlama şampiyonu Sergey Bubka gecenin özel konuğuydu.

Ödül gecesine yolladığı görüntü bildiriyle katılan dünyaca ünlü, yüksek atlamada Olimpiyat şampiyonu Sergey Bubka, Mustafa V. Koç Ödülü’nün herkesi olimpik bedeller etrafında birleştirdiğine ve 21. yüzyılda atlet olmanın sorumluluklarına vurgu yaparak, “Olimpik pahalar dostluk, harikalık ve hürmet manasına geliyor. Ülke olarak şahane sporcularınız ve spor geçmişiniz var. Tokyo Olimpiyatları’nda kazandığınız 13 madalyadan ötürü sizleri tebrik ediyorum. Atletlerin topluma ve gençlere örnek olmaları gerektiğini düşünüyorum. Herkes sözlerinizi ve başarılarınızı takip ediyor, lakin sizlerin de mesleğiniz boyunca aldığınız eğitime kıymet vermeniz gerekiyor. Sahip olduğunuz bilgi birikimi ve aldığınız eğitim, mesleğiniz boyunca en yeterli olmanıza ve toplum için rol model olmanıza çok yardımcı olacaktır” dedi.

Mustafa V. Koç Spor Mükafatı Seçici Konseyi:

  • Hasan Arat, Türkiye Ulusal Olimpiyat Komitesi Lider Yardımcısı, Avrupa Olimpiyat Komiteleri İdare Şurası Üyesi
  • Prof. Dr. Hülya Aşçı, Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Vücut Eğitimi ve Spor Eğitimi Kısım Lideri
  • Efe Aydan, Ulusal Basketbolcu, Avrupa Karmasına Seçilen Birinci Türk Sportmen
  • Turgay Demirel, FIBA Avrupa Lideri, FIBA Dünya Lider Yardımcısı, Türkiye Ulusal Olimpiyat Komitesi İdare Heyeti Üyesi, TBF Onursal Başkanı

Mustafa V. Koç Spor Mükafatı Heyeti:

  • Koç Holding İdare Konseyi Üyesi, Mustafa V. Koç Spor Mükafatı Heyet Lideri Caroline N. Koç
  • Koç Holding İdare Konseyi Lideri Ömer M. Koç
  • Türkiye Ulusal Olimpiyat Komitesi Lideri ve Memleketler arası Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof. Dr. Uğur Erdener

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen