Cum. Eyl 20th, 2024

Dış Ekonomik Alakalar Heyeti (DEİK) İş Kurulları 2021 yılı Seçimli Olağan Genel Heyetleri, 15 Ocak 2022 Cumartesi günü İstanbul’da gerçekleştirildi. DEİK/Türkiye-Belarus İş Kurulu Lideri Yılmaz Soycan, tek liste ile girdiği seçimde tekrar lider seçildi. Ticaret ve yatırımlar özelinde Türkiye ile Belarus’un değerli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Soycan, iki ülke ortasındaki karşılıklı dış ticaret hacmini 1,5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

1985’ten günümüze Türkiye iktisadının dinamiklerini güçlendirmek ve Türkiye’nin gücünü dünyaya taşımak için farklı alanlarda faaliyetler gösteren Türk özel kesiminin önde gelen iş diplomasisi örgütü Dış Ekonomik Alakalar Kurulu’nun (DEİK) İş Kurulları Seçimli Olağan Genel Konseyleri 15 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirildi. Türkiye-Belarus İş Kurulu Başkanlığı için bu yıl bir sefer daha adaylığını açıklayan Yılmaz Soycan, tek liste olarak katıldığı seçimde yine başkanlığa seçildi.

Türkiye-Belarus dış ticaret hacminde uzun vadeli gaye 1,5 milyar dolar

Seçimlerde itimat tazeleyerek yine başkanlığa seçilen DEİK/Türkiye-Belarus İş Kurulu Lideri Yılmaz Soycan, “Değerli üyelerimizin beni başkanlığa uygun görmelerinden ötürü çok memnunum. Lider olduğum müddet boyunca gerçekleştirdiğimiz çalışmaların takdir görmesi ve daha güzellerine imza atmamız için kullanılan oylar, ilerleyen devir çalışmalarımız ismine kıymetli bir motivasyon kaynağı olacak. Türkiye ile Belarus, kendi bölgeleri ve dünyada potansiyeli yüksek iki ülke. Bilhassa son yıllarda ticaret ve yatırımlar özelinde iki ülke ortasında değerli adımlar atılıyor. Bunun bir sonucu olarak, iki ülke ortasındaki ticaret hacmi 2019’da 708 milyon dolar, 2020’de 779 milyon dolar kıymetinde gerçekleşti. 2021 yılında ise bu sayı 1 milyar doları geçti. Yeniden 2021’de Türkiye’den Belarus’a yapılan ihracat 900 milyon doları buldu. Esas ihracat kalemlerimiz ortasında meyve, zerzevat, örme mensucat, karayolu taşıtları için aksam, kesim ve aksesuarlar, sentetik lif ve iplikler yer aldı. Bu başarıyı 2022 ve sonrasında da devam ettirerek 1,5 milyar dolara ulaşmak öncelikli hedefimiz” dedi.

Türkiye-Belarus bağlarında swap görüşmeleri ticarete dayanak olacak

İki ülke ortasındaki münasebetlerin geleceğine dair bilgiler de paylaşan Soycan, “Türkiye ile Belarus ortasında hizmet ihracatı ve ithalatında en büyük hisse nakliyeciliğe ilişkin. Bilgisayar, telekomünikasyon ve turizm hizmetlerinde de karşılıklı ticaret büyük bir potansiyelle gerçekleşiyor. Bugün prestijiyle Belarus’ta Türk sermayeli 130’dan fazla işletme bulunuyor. Ekonomik manada iki ülkenin yüksek hacimli işlere imza atabilmesi için önümüzdeki iki yıl boyunca yanlışsız stratejilerle yeni projeleri hayata geçireceğiz. Bu noktada iki ülke ortasında swap mutabakatının görüşülmeye başlanması ihracat-ithalat faaliyetlerine takviye olacak. Bunun yanı sıra rekabet kanunlarının teşebbüsçü ve yatırımcıları muhafazaya yönelik ve memleketler arası standartlara nazaran düzenlenmesi gerekiyor. Türk özel bölümünün başta inşaat olmak üzere, başarılı projeler üstlendiği iş kollarında Belarus’taki projelerde çalışmasına imkân tanınması, ikili ticaretin daha yüksek düzeylere ulaşması ismine yararlı olacaktır” açıklamasını yaptı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen