Paz. Eyl 22nd, 2024

Gelişen teknoloji karşısında dijital dünyaya ahenk sağlamaya çalışan 7’den 70’e herkes, dolandırıcıların gayesi oluyor. Dolandırıcıların daha çok geçersiz Google reklamlarına tıklama, ‘Google yahut Facebook’tan arıyoruz’ biçiminde yapılan aramalar, düzmece banka reklamları, ‘Çekilişi Kazandınız’ reklamları üzere faaliyetleri tercih ettiğini belirten Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, “Statista datalarına nazaran dijital reklam pazarının yüzde 10’u dolandırıcılık hadiseleri için kullanılıyor. Dolandırıcılar, kandıracakları şahısların yaş kümesini hedefleyerek geçersiz reklamlar gösteriyor. Kullanıcılar bu stil dolandırıcılık olaylarına karşı temkinli olmalı, dijital platformlardan en yakınlarına dahi olsa bilhassa TC Kimlik numarası, telefon numarası, banka ve kredi kartı bilgilerini paylaşmamalı. Şahıslar kadar şirketler de dijital dolandırıcıların gayesinde. Şirketler daha inançlı mecraları tercih ederek dolandırıcılık olaylarını engelleyebilirler” dedi.

Her yaşa hitap eden dijital platformlarının artmasıyla birlikte direkt gaye kitlenin baz alındığı reklamlar, makus niyetli bireyler tarafından dolandırıcılık faaliyetleri için kullanılıyor. Dijital dolandırıcılar daha çok, uydurma Google reklamlarına tıklama, ‘Google yahut Facebook’tan arıyoruz’ halinde yapılan aramalar, geçersiz banka reklamları, ‘Çekilişi Kazandınız’ reklamları ile dolandırıyor.

Dijital platformlarda daha çok bireylerin toplumsal medya reklamları üzerinden dolandırıldığını belirten Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu Yasin Kaplan, “Burada bireylerin reklamlara tıklayarak TC kimlik numarası, kart ve kredi kartı bilgileri girilmesi isteniyor. Bu bilgiler daha sonra makus niyetli bireyler tarafından kullanılıyor. Ayrıyeten tablet yahut telefon kazandınız üzere içerikli reklamlar da dolandırıcılar tarafından sıklıkla kullanılan formüllerden. Şahıslara kazandığınız eseri göndereceğiz diyerek ferdî bilgileri alınıyor. Bilhassa 60 yaş üzeri kısmın inanacağı biçimde dikkat cazibeli görüntüler hazırlanıyor. Bu stil içeriklere asla prestij edilmemeli, dijital platformlardan yahut telefondan TC kimlik numarası, banka ve kredi kartı bilgileri paylaşılmamalıdır ”dedi.

“Sahte Tıklamalar Maliyet Kaybına Yol Açıyor”

Dijital dolandırıcıların şirketleri de maksat aldığını belirten Dijital Pazarlama Okulu Yasin Kaplan, “ Google yahut Facebook’tan arıyorum diyerek yardımcı olmak istediklerini söyleyip şirketlerin reklam panellerine erişim istiyorlar. Reklam panellerini ve kredi kartı bilgilerini ele geçirip dolandırma yoluna gidiyorlar. Ayrıyeten reklamlara tıklama sahtekârlığı üzere bir durum kelam konusu. Dijital pazarlama birebir vakitte düzmece tıklamalarla da savaşıyor. Dolandırıcılar, uydurma hesaplar aracılığıyla gerçek bir kullanıcıymış üzere maliyet oluşturup şirketlerin bütçelerini harcamaya yöneliyorlar.Şirketler tedbir olarak programatik reklam platformlarını ve yayıncı ağlarının inançlı olduğu mecralarla çalışmalı. Daha nitelikli inançlı yayınlarla çalıştıklarında düzmece tıklamanın önüne geçilebiliyor” dedi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen