Per. Eki 3rd, 2024

Madencilik kesimi 9. kere birebir çatı altında buluştu. Bölümün Avrasya’da düzenlenen en kapsamlı buluşması Maden Türkiye 2021, 9 Aralık tarihinde Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Gurur Kalaycı, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Lideri Prof. Dr. İtimat Önal, İMMİB Lideri Aydın Dinçer, Türkiye İhracatçılar Meclisi Lideri İsmail Gülle ve Tüyap Fuarcılık Kümesi İcra Konseyi Lideri Zeynep Ünal Öztop’un konuşmalarıyla kapılarını açtı.

KOSGEB ve Ticaret Bakanlığı takviyeleriyle düzenlenen fuar, yurt içinden ve yurt dışından nitelikli firmaların iştiraki ile bölüm profesyonellerini bir ortaya getirdi. 91 ülkeden aldığı ziyaretçi kaydı ile bu yıl da kesim profesyonellerinin tercihi olan fuar, Tüyap’ın geliştirdiği dijital tahlillerle tesir alanını genişletecek. İştirakçi firmalar ve ziyaretçiler online iş ağı platformu Business Connect Programı üzerinden dijital ortamda fuar sırası ve sonrasında bir ortaya gelerek uzun soluklu iş birlikleri kurabilecek.

“Otomasyon ve pak güç ihtilali madencilik bölümünü etkileyecek”

Açılışta yaptığı konuşmada geçmişte emek ağır bir kesim olan madenciliğin otomasyon süreci ile makineleşmenin ağır olduğu bölümlerden biri haline dönüştüğünü vurgulayan Güç ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Onur Kalaycı, “Yerli teknoloji atılımında insansız maden projeleri başlatmamızın vakti geliyor. Odaklanmamız gereken öbür bahis da pak güçtür. Otomasyon ve pak güç ihtilali yakın gelecekte madencilik kesimini etkileyecek 2 kıymetli öge olacaktır” dedi. Kalaycı şunları söyledi: “Madenciliğin istihdam yaratma potansiyeli güçlüdür, işsizliği önleyen, göçe mani olan bir daldır. Endüstriye, tarıma, güce girdi sağlayan madenciliğin aktif bir planlama ve kontrolle yapılması gerekir. Dalın GSMH içerisindeki hissesi maalesef yüzde 1’ler civarında… Bu oranı artırmak zorundayız. Madenlerimizi ‘Önce insan, sonra etraf ve madencilik’ parolasıyla işletmeye alıp hammadde halinde ihraç etmek yerine, esere dönüştürmek temel yaklaşımımız olmalıdır. Bölümün pandemi ile birlikte otomasyon ve pak güç ihtilaline odaklanması gerekiyor. Daha fazla maden üretimi için daha az insan daha fazla makinenin öne çıktığını görüyoruz. Dünyada insansız maden vizyonlarına rastlıyoruz. Bu sürecin farklı evreleriyle gelişimini sürdürdüğünü görüyoruz. OSB kümeleşmesi, değerli üniversiteler ve mekatronik kısımlarıyla verimli çalışmalar yapmamız kaide. Emekçi başına üretimi artırırken makineyi daha çok çalıştırmayı planlamalıyız. Bunu madenlerde dijitalleşme ve otomasyon stratejisi olarak görmeliyiz. Madencilikle otomasyonu birleştirmeli, pak güce odaklanmalıyız. Pak güç ihtilali ile birlikte birçok madeni daha çok üretmek zorunda kalacağız. Bakır, alüminyum, lityum ve öteki emtiayı 20- 30 kat fazla üretmemiz gerekecek. Bu mevzuları bu tıp tertiplere işlememiz gerekiyor.”

“Türkiye, Avrasya bölgesinin ticaret merkezi olma pozisyonunu güçlendirdi”

Madencilik bölümünün temsilcilerini 9’uncu kere birebir çatı altında buluşturmaktan büyük bir memnunluk duyduklarını belirten Tüyap Fuarcılık Kümesi İcra Heyeti Lideri Zeynep Ünal Öztop, “Tüyap ailesi olarak 500’ü aşkın grup arkadaşımız, 42 yıllık tecrübemiz ve iş birliği yaptığımız meslek örgütlerinin dayanağıyla pandemide yaşanan zorlukları aşmayı başardık. Ağustos ayından bu yana fuar takvimimizde hiçbir aksama olmadan 27 fuara konut sahipliği yaptık. Fuarcılık dalı global fuarcılık sanayisiyle kıyaslandığında bilhassa Avrupa Birliği ülkelerine nazaran süratle toparlandı. Fuarlarımızla Türkiye’nin Avrasya bölgesinin önde gelen ticaret merkezi olma pozisyonunu koruduğunu hatta daha da güçlendiğini gözlemledik. Bugün madencilik kesiminin temsilcilerinin heyecanla beklediği fuarımızda 27 ülkeden 529 iştirakçi firma ve firma temsilciliğini ağırlıyoruz. 2018 yılındaki fuarda bu sayı 448’di. Ziyaretçi kaydı alınan ülkelerimiz 69’dan bu sene yüzde 24 oranında artarak 91’e ulaştı. Fuarımız gerek firma çeşitliliği gerekse temas kurduğu coğrafik çeşitlilikte istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak Business Connect Programımız ile fuarımızın tesir alanını daha da genişleteceğiz. Tüm bu datalar 4 gün mühletince global madencilik kesiminin kalbinin fuarımızda atacağını gösteriyor. Tüyap olarak alacağımız başarılı sonuçların şimdiden haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.

“Fuarlarımız ihracatımıza sürdürebilirlik kazandıracak”

Pandemiyle geçen 2020’nin akabinde 2021’in ihracattaki başarısıyla iktisat için unutulmaz bir devir yaşattığına dikkat çeken TİM Lideri İsmail Gülle, “Bu devirde ihracat rekorları kırarak 2021’i unutulmaz hale getirdik. İhracat ailesi Türkiye’nin umudu ve gururu oldu. 2022’nin ihracat gayesini 2021’de, 2022’nin amacını de 2023’te gerçekleştireceğiz. Türkiye üretimini ve ihracatını aksatmamanın karşılığını aldı. Kasım ayında 21,5 milyar dolarlık sayılara ulaştık. Elde ettiğimiz son sayılarla ihracat düzeyimizin 25 milyar dolar düzeyinde olduğunu gördük. Bunu sürdürülebilir kılmamız ülkemiz için çok kıymetli. 2026’da 300 milyar dolarlık amaç koymuştuk. Göstergeler bunu 2025’e çekeceğimizi gösteriyor. Bu başarıyı devam ettirmek de Maden Türkiye Fuarı üzere fuarlarımızla olacak. Fiziki fuarlarımızın yanı sıra fuarlarımızda yapılan dijital uygulamalarımızla da bu süreci devam ettireceğiz. Madencilikte hayli güçlü bir ülkeyiz. 90 maden zenginliğinin 60’ına sahibiz. Bu madenlerimizi daha güçlü bir halde işleyerek katma bedelli esere dönüştürdüğümüzde ihracatımızı da destekleyeceğiz. Mermerde dünya 4’üncüsü bir ülke olarak katma kıymeti artırarak ihracat faaliyetlerimizi sürdürmeliyiz. Artık madencilikte en değerli şey milyonlarca tonluk ihracatımızın kilogram bedelini artırmak. 1,45 dolar olan kilogram pahasını 2 dolara çıkardığımızda yıllık 300 milyar dolarlık sayıya ulaşıyoruz. Madencilik fuarının bu amacımıza bizi ulaştıracağına inanıyoruz” dedi.

“Madencilik dalına açılım getirecek”

Maden Türkiye 2021 Fuarı’nın iştirakçi ve ziyaretçi sayılarının yanı sıra coğrafik çeşitliliğini artırarak gelişimini muvaffakiyetle sürdürdüğünü vurgulayan Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Lideri Prof. Dr. İnanç Önal, “Bugün pandemi şartlarına karşın iştirakçi sayısı yüksek bir fuarla karşı karşıyayız. Dövizdeki yükseliş madencilik faaliyetlerine daha çok kıymet vermemizi gerektiriyor. Kendi kaynaklarımızı harekete geçirmek zorundayız. Bu açıdan fuarın madencilik faaliyetlerine büyük bir açılım getireceğine inanıyorum.”

İş temaslarının buluşma noktası

Sektör paydaşları, üreticiler, sivil toplum kuruluşları, ilgili bakanlık ve bağlıları, üniversiteler, sektörel basın ve profesyonel ziyaretçileri bir ortaya getiren Maden Türkiye 2021 Fuarı, pek çok açıdan iştirakçi ve ziyaretçilerine avantajlar sunacak. Gerçekleştiği her yıl ziyaretçi ve iştirakçi sayısını istikrarlı bir halde artıran fuar, bu sene iştirakçi ve ziyaretçileri dijital teknolojinin gücüyle tanıştıracak. Tüyap’ın geliştirdiği dijital tahlillerle iştirakçi firmalar ve ziyaretçilerin online iş ağı platformu Business Connect Programı üzerinden dijital ortamda da bir ortaya geleceği fuar, 12 Aralık Pazar günü saat 17.00’ye kadar ziyaret edilebilecek.

Ziyaretçi ve iştirakçi sayılarında istikrarlı artış

Sektör paydaşları, üreticiler, sivil toplum kuruluşları, ilgili bakanlık ve bağlıları, üniversiteler, sektörel basın ve profesyonel ziyaretçileri bir ortaya getiren Maden Türkiye Fuarı, her sene ziyaretçi ve iştirakçi sayısını istikrarlı bir formda artırıyor. Bir evvelki fuarda 33 ülkeden 448 iştirakçi firma, 69 ülkeden 762 yabancı olmak üzere toplam 11.082 ziyaretçi ve Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Kuzey Makedonya, Gana, Nijerya, İran, Suudi Arabistan’dan gelen alım heyetleri ağırlandı. Yer üstü ve yer altı madenciliğin gereksinim duyduğu tüm makine ve ekipmanların, sarf gereçlerin, yardımcı gereçlerin ve hizmetlerin en yeni teknolojilerinin sergilendiği, tüm iştirakçi ve ziyaretçilerinin mutlu olduğu fuar, birebir yıl iştirakçi sayısında 14, ziyaretçi sayısında 17 artış elde etti. Bu yılki fuarda da hem iştirakçi hem de ziyaretçi sayılarında istikrarlı artışın sürmesi bekleniyor.

Görüşmeler fuar sonrasında da sürecek

Tüyap tarafından geliştirilen Business Connect Programı üzerinden fuar öncesinde görüşmelerini başlatan iştirakçiler, böylelikle fuar sırasında yapacakları verimli iş görüşmeleri için altyapı oluşturma bahtı elde etti. Fuar sonrasında 13-17 Aralık tarihleri ortasında eşleşen iştirakçi ve ziyaretçiler, Business Connect Programı üzerinden online yahut yüz yüze toplantı yapabilecekler.

Güvenli fuar ortamı

Düzenlediği fuarlar aracılığıyla savunmadan ambalaja, tarımdan inşaat dalına kadar çok sayıda dalın gelişimine istikamet veren Tüyap, her fuarda uyguladığı COVID-19 önlemlerini Maden Türkiye 2021’de de titizlikle uygulayacak. Türk Standartları Enstitüsü COVID-19 İnançlı Hizmet Belgesi’ni alan birinci fuar merkezi olarak aldığı önlemlerle iştirakçi ve ziyaretçilerine inançlı fuar ortamı yaratacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen