Çar. Eki 2nd, 2024

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), ulusal sportmenlerin ve sanatkarların katılımlıyla engelli bireylerin toplumsal rollerine dikkat çekmek emeliyle ‘Dokuz+1 Pürüzleri Aşma’ programı düzenledi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Türkiye’nin son yıllarda engelli kavramına yönelik değerli çalışmalar yaptığını söz ederek, “Her vakit söylediğimiz üzere temel sıkıntı vicdanlarda mahzurun bulunmamasıdır” diye konuştu

Engelsiz üniversite manisiz toplum gayesiyle yola çıkan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından düzenlenen ‘Dokuz+1 Mahzurları Aşma’ programı, DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleştirildi. Görsel Sanatlar Standı açılışının da yapıldığı aktiflik öncesinde, “DEÜ Özel Gereksinimlilerin Farkındayız” görüntü gösterimi de yapıldı. ‘Mücadele Azmi ve Doruğa Giden Yol’ başlıklı panelde ise Olimpiyat Şampiyonu Para Masa Tenisi Ulusal Atleti Abdullah Öztürk, DEÜ Sıhhat Bilimleri Enstitüsü mensubu Ampute Ulusal Kadro Futbolcusu Erdi Arslan, Buca Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Esra Bukova Hoş ile DEÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Dilek Genç de birer konuşma yaptı. Aktifliğin sonunda ise görme engelli sanatçı Bilal Göregen bir konser verdi.

HEDEFİMİZ MANİSİZ TOPLUM

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, manileri aşmak için verilen gayrette kararlığın büyük ehemmiyet taşıdığını söz ederek, “Aramızda bulunan ulusal atletlerimiz, sanatkarımız ve özel ihtiyacı olan mensuplarımız uğraşlarıyla kendilerine hayran bırakıyor. Biz de Dokuz Eylül Üniversitesi olarak mahzur kavramına insanlık için adil ve eşit kaidelerin tesis edilmesi gereken bir kavram olarak bakıyor; özel ihtiyacı olan mensuplarımızın talep ve beklentilerini titizlikle ele alıyor; yatırımlarımızı buna nazaran şekillendiriyoruz” dedi.

Rektör Hotar, YÖK’ün Manisiz Üniversite Ödülleri’nde geçen yıl 3 nişan ve 3 bayrak almaya hak kazandıklarını hatırlatarak, “Bu yıl da emsal bir muvaffakiyetle yolumuza devam ettik. Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanemizde, ‘Kitabımın Sesi Ol’ kampanyasını gerçekleştirdik. Ortak Derslikler Binamızın da büsbütün erişilebilir olmasına sağladık. Diş Hekimliği Fakültemiz sayesinde zihinsel engelli hastalarımıza yönelik diş tedavisi hizmetini hayata geçirdik; kamuoyunda farkındalık oluşturacak bilimsel etkilin ve toplantılar düzenledik. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde ise ‘ArtıBiz’ isimli kafeyi hizmete açtık. Üniversite olarak, her insanı kucaklıyor ve özel görüyor; ortak yaşama isteğimizi pekiştirecek adımları atıyoruz. Ülkemiz son 20 yılda, engelli kavramına yönelik bilgi eksikliğinden ve ön yargıdan kaynaklı aksiliklerle önemli çaba etti. Bu süreçte devletimiz, beşere ve eğitime yatırım yaptı; ilgili mevzuatı oluşturdu. Bize düşen misyon, daha fazla çalışarak manisiz toplum maksadını kucaklamaktır. Her vakit söylediğimiz üzere temel sorun vicdanlarda mahzurun bulunmamasıdır” diye konuştu.

BAŞARIYA MANİ YOK

‘Mücadele Azmi ve Tepeye Giden Yol’ başlıklı panelde birinci kelamı 2016 Rio ve 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda altın madalya kazanan Abdullah Öztürk aldı. Ulusal masa tenisçi Öztürk, olimpiyatlarda finale çıkarken çok değerli rakiplerle karşılaştığını belirterek, “Final maçım 30 Ağustos Zafer Bayramı’na denk geldi. Benim bugün yüzde 100 şampiyon olmam lazım dedim. Setlerde geri düşmeme karşın, ‘sonunda İstiklal Marşı var, Bayrağımızı göndere çekmek var’ diyerek kendimi motive ettim ve maçı kazandım” sözlerini kullandı.

DEÜ Sıhhat Bilimleri Enstitüsü mensubu Ampute Ulusal Kadro Futbolcusu Erdi Arslan ise spor ömründe birtakım pürüzlerle karşılaştığını söz ederek, “Bir gün bir hocam bana ‘yeteneğin var lakin engellisin profesyonel olamazsın’ dedi. O günlerde üzülmeme karşın ampute futbolla tanıştım ve ülkemi temsil ediyorum. Dünya Kupası ikinciliğim var. Şu ana kadar ülkemize 8 madalya kazandırdık. Seneye inşallah ülkemizde düzenlenecek şampiyonada Dünya Kupası’nı getirmek istiyoruz. Spora başlayınca özgüvenim yerine geldi. Gayem, Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın da dayanaklarıyla öbür engelli arkadaşlarımızı da kendim üzere ileri noktalara taşımak” açıklamasında bulundu.

DEÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İstek Genç de, fakülte olarak engelli bireylerine yönelik yaptıkları çalışmalardan bahsederek, TÜBİTAK projeleri başta olmak üzere birçok projede paydaş olarak yer aldıklarını, konutta bakım ve rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi.

GÖREGEN KONSER VERDİ

Programı son kısmında ise görme engelli sanatçı Bilal Göregen’in konser verdi. Kendisini izleyenlere keyifli anlar yaşatan Göregen, DEÜ’nün özel ihtiyacı olan bireylerin toplumsal rollerine dikkat çekmek ve manisiz toplum konusunda farkındalık oluşturmak maksadıyla ürettiği Eylül Bebekler için doğaçlama bir müzik da yaptı.

Etkinlik sonunda ise Buca Eğitim Fakültesi öğrencileri Mine Yılmaz ve Ceylan Avşar’a braille not alma aygıtı armağan edildi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen