Pts. Eyl 30th, 2024

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Kısmı Yapı Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Sadık Can Girgin’in çalışması, California Üniversitesi Pasifik Zelzele Mühendisliği Araştırma Merkezi (PEER) tarafından düzenlenen Blind Prediction müsabakasında birinci oldu. Betonarme kolonların çevrimsel yükler altındaki davranış modlarının kestirim edilmesinin amaçlandığı müsabakada birinciliği elde eden Doç. Dr. Girgin’in çalışması, muhtemel zelzelelerde betonarme yapıların daha inançlı hale gelmesine katkı sağlayacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Kısmı Yapı Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Sadık Can Girgin, California Üniversitesi Pasifik Sarsıntı Mühendisliği Araştırma Merkezi’nin (PEER) her yıl düzenlediği Blind Prediction müsabakasında birinci olarak büyük bir muvaffakiyete imza attı. Betonarme yapı elamanlarının ve sistemlerinin sarsıntı davranışlarının varsayım edilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen yarışta North Carolina Üniversitesi (ABD) ve York Üniversitesi’nden (Kanada) katılan gruplarla birincilik mükafatını paylaşan Doç. Dr. Sadık Can Girgin’in çalışması, mümkün zelzelelerde betonarme yapıların sarsıntı güvenliğinin belirlenerek daha inançlı hale getirilmesine büyük katkı sağlayacak.

HASAR MODLARI BELİRLENİYOR

Farklı kategorilerde gerçekleştirilen ve 37 ülkeden 116 iştirakçi ve kadronun yer aldığı Blind Prediction yarışında birincilik mükafatını elde eden Doç. Dr. Sadık Can Girgin, müsabaka ile betonarme bir kolonun çevrimsel yükler altındaki davranış modlarının kestirim edilmesi amaçlandığını belirtti. Girgin, müsabakanın betonarme yapıların kolon davranışları, kolonun hasar modları üzere parametreleri içerdiğini belirterek, “Yapılarımızın sarsıntı güvenliğinin belirlenmesi için sarsıntı performans tahlilleri gerçekleştiriliyor. Bu kapsamdaki gelişmiş sayısal modelleme çalışmalarının, bilhassa betonarme elemanlarının hasar modlarının belirlenmesinde yararlı olacağını düşünüyoruz. Kesme, eğilme hasarları bilhassa çok ağır olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu hususta çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Girgin, Türkiye’nin bir zelzele ülkesi olduğunu hatırlatarak, “Yarışmada ortaya koyduğumuz çalışmanın daha inançlı yapıların oluşmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Daha gerçekçi bir yaklaşımla elde ettiğimiz sonuçların yeni yapılacak yapıların da sarsıntıya güçlü tasarımı ile güvenliğini artıracağına inanıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin epeyce yeni bir sarsıntı direktörlüğüne sahip olduğunu belirten Girgin, “30 Ekim 2020 İzmir zelzelesinden sonra Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile birlikte Dokuz Eylül Üniversitesi olarak misyon aldık, yapıları inceledik. Yaptığımız modelleme ile hasarlı yapılarda meydana gelen sorunları direkt olarak yansıtabileceğiz” açıklamasında bulundu. Girgin, kelam konusu çalışmanın gelecekte göçme simülasyonları üzerinde de kullanılabileceğini, bu alanda çalışmaların devam ettiğini tabir etti.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen