Cts. Eyl 21st, 2024

Halk TV’de dün akşam ‘Şirin Payzın ile Kelamım Var’ programında soldaki ittifak tartışmalarına ait değerlendirmeler konuşuldu.

Programa konuk olan Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan, HDP’nin davetiyle yapılacak toplantıya ait soruya cevap verdi.

Toplantıya katılacakları, lakin bu toplantının somut bir ittifak toplantısı olmadığını lisana getiren Okuyan, “Toplantıda kendi niyetlerimizi paylaşacağız, başka partileri dinleyeceğiz. Birbirimizi basın aracılığıyla değil, direkt dinlemek için katılacağız. Şunu düzeltmek isterim, ortada TKP’ye ya da bu toplantıya davetli güçlere yapılmış bir teklif yok, buna bir açıklık getirmek isterim. TİP tarafından yapılan teklif ise HDP’ye yapılmış bir teklif, öteki sola değil. Hasebiyle ortada yarınki toplantıdan bir ittifak kararı çıkması kelam konusu değil. HDP ya da öbür partiler ya da solda bir ortaya gelen bölümler, herkes kendi kanılarını paylaşacak” dedi.

Bunun tek teşebbüs olmadığını, aylardır Sol Parti ve EMEP’le çalışmalar yürüttüklerini belirten Okuyan, “Solda öbür gelişmeler de var, öteki görüşmeler de yapılıyor. HDP bir ittifakın solla hudutlu olmaması konusunda çeşitli açıklamalar yaptı, buna hürmet duyuyoruz. Değerli kimi prensiplerde mutabakattan yapılacak ittifakın hayal kırıklığı olacağını düşünüyoruz. Biz EMEP ve SOL Parti ile unsurlar üzerinde görüştük. HDP ile görüştük, bizim farklı görüşlerimiz var dedik ancak toplantıya gelir sizi ve başka partileri dinleriz, herkes kendi çalışmalarını sürdürür demiş olduk” sözlerini kullandı.

Okuyan, laiklik, sınıfsal bakış ve anti-emperyalizm unsurlarını temel aldıklarını, bu unsurlara samimi olarak katılanlarla birlikte yürüyeceklerini lisana getirdi.

‘Kalıcı bir devrimci uğraş sınırının oluşması için uğraşıyoruz’

Programın devamında Okuyan’a yöneltilen “başka bir ittifak daha mı olacak?” sorusuna TKP Genel Sekreteri şöyle karşılık verdi:

“TKP, EMEP ve SOL Parti uzun müddettir görüşmeler yapıyor. Kalıcı bir devrimci gayret çizgisinin oluşması için uğraşıyoruz. Önümüzdeki periyotta üç parti büyük kentlerde ortak hareketler, etkinlikler yapmak konusunda görüş birliğine vardı. Tek başlık seçimler değil. Türkiye’yi seçimlere kilitlemek gerçek değil lakin olağan ki seçimlerde devrimci bir tutum geliştirmeliyiz. ‘Seçimlerde temel olan vekillik kazanmaktır, iş seçimlere geldiğinde bir yolunu bulup parlamentoya girelim’ niyetini parti olarak etik bulmuyoruz, bir devrimci partinin seçim periyodunda yalnızca parlamentoya girmek için kelamını değiştirmesi hakikat değil. Parlamentoya girmek prensipli bir gayret sonunda gerçekleşmeli. Bizim rastgele bir siyasi partiden milletvekilliği talebimiz olamaz.”

‘AKP iktidarının sonlanması devrimci bir görevdir’

“AKP iktidarının sonlanması devrimci bir vazifedir. Bizim AKP iktidarının sonlanmasından anladığımız öteki bir şey” diyen Okuyan, “Bugünkü Millet İttifakı’nın gerçek manada AKP iktidarının sonlandıracağına dair fikirlere karşı farklı bir görüşümüz var. Babacan ve Davutoğlu’nun olduğu bir ittifak, AKP’siz bir AKP rejimidir. AKP giderse gitsin ne olursa olsun denildiğinde AKP iktidarına öbür isimler altında bir kredi açmış oluruz. Bu krediyi herkes açar lakin devrimciler açamaz. Laikliği umursamayan, emperyalizmle uzlaşan, yoksulluğu sürdüren bu düzenle uzlaşamayız. Pervin Buldan “AKP sonrası oluşacak idarenin bir parçasıyız” dedi. Bu çok değerli bir kelam, HDP açısından bu kıymetli olabilir lakin biz bu idarenin nasıl bir idare olacağını sormak zorundayız. Sermaye sınıfına yaslanan, emperyalistlerle tersliği olmayan, laikliği umursamayan bir nizama karşı net olmak durumundayız” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen