Per. Eyl 19th, 2024

İzmir’de karayolu yerine deniz ulaşımını tercih eden şoförlerin sayısı 2021’de bir evvelki yıla nazaran yüzde 81 arttı. İzmirliler ulaşım tercihlerinde artan akaryakıt artırımlarına vurgu yaparak deniz ulaşımı ile hem yakıttan hem de vakitten tasarruf ettiklerini söyledi.
– İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in deniz ulaşımını güçlendirme maksadı doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi, 7’inci feribotu da filosuna kattı. Mavi Körfez isimli feribot sefere başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer’in Körfez’de deniz nakliyatının hissesini artırma ve kentteki trafik yükünü azaltma amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Lider Soyer’in İZDENİZ filosuna dahil edeceklerini duyurduğu 7’inci otomobilli vapur Körfez’deki seyahatine başladı. 51 araç ve 315 yolcu kapasitesiyle hizmet vermeye başlayan Mavi Körfez otomobilli vapurunun da devreye girmesi ile ağır saatlerde iki feribotun sefere çıkarak araç bekleme alanlarında oluşan yoğunluğun önüne geçilmesi hedefleniyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki artış feribota ilgiyi arttırdı
Artan sefer sıklığı ve akaryakıta gelen artırımlar ise deniz ulaşımına ilgiyi her geçen gün daha da artırıyor. Derinleşen ekonomik krizin tesiriyle akaryakıt fiyatlarının yükselmesi şoförleri feribota yönlendirdi. 2020 yılında İZDENİZ feribotlarıyla toplam 761 bin 140 araç taşınırken, 2021 yılında yüzde 81 oranında artışla 1 milyon 379 bin 546 araç, deniz yolu ile taşındı. Şoförler, ağır saatlerde Bostanlı-Üçkuyular ortası bir saate çıkan seyahat müddetlerini konforlu ulaşımla 25 dakikaya indirirken, akaryakıt tüketiminden de tasarruf etti.

İki feribot birebir anda sefere çıkabilecek
İZDENİZ A.Ş. Operasyon Müdürü Hakan Kurtboğan, “2021 yılının başından bu yana feribotlarımızla 15 dakika sefer sıklığı ile hizmet veriyoruz. Tekrar geçtiğimiz yıl Eylül ayında kiraladığımız Mavi Ege otomobilli vapurunu filoya dahil ettik. Artık de kiraladığımız Mavi Körfez otomobilli vapuru ile filomuza güç kattık. Yatırımların sonucunda geçtiğimiz yılla kıyaslarsak araç taşıma sayımız yüzde 81 oranında arttı. Vatandaşlarımız deniz ulaşımına ağır ilgi gösteriyor. Yeni otomobilli vapurumuzun da devreye girmesi ile birlikte periyodik bakım tamirat mühletleri ve beklenmedik arıza durumlarında sefer iptallerinin önüne geçme imkanı bulduk. Tekrar ağır saatlerde tıpkı anda iki feribot birden kaldırarak araç bekleme alanlarında oluşan yoğunluğun önüne geçebileceğiz. Böylece vatandaşlarımız ağır olan saatlerde tertipli sefer saatlerini beklemeden çarçabuk ulaşım sağlayacak. Tıpkı anda iskeleden iki feribotu sefere çıkarabileceğiz. Bostanlı-Üçkuyular sınırında şu an karşılıklı olarak 61 sefer gerçekleştiriyoruz. Yaz aylarında da yolcularımızdan talep gelmesi halinde cuma günü ve hafta sonu son sefer saatlerini ileriye çekebileceğiz” diye konuştu.

“Yakıttan ve vakitten tasarruf”
Karayolu ulaşımı yerine deniz ulaşımını tercih eden şoförlerden Betül Gültekin, “Trafik açısından çok büyük zorluklar yaşıyorduk. Üçkuyular’dan Karşıyaka’ya giderken trafik yoğunluğu ve gerilimi yaşamak yerine otomobilli vapur bana her vakit daha inançlı geliyor. Huzurlu bir halde seyahat edebiliyorum. Son periyotlarda akaryakıt artırımlarının tesiriyle badire yaşıyoruz. Akaryakıt fiyatları çok yükseldi artık onun için tercihim bu istikametten oluyor” dedi. Özhan Özgünay ise, “Hem vakitten tasarruf ediyorum hem de karşıya geçerken dinleniyorum, keyifli bir seyahat yapıyorum. Akaryakıt fiyatları da feribot kullanmamda aktif rol oynuyor” diye konuştu.

“İstediğim her saatte feribot bulabiliyorum”
Her gün işine feribotla giden Sezen Külahlı da “Öncelikle ekonomik olarak değerlendiriyorum. Değerli bir tasarruf sağlıyoruz. Bir de vakit olarak değerlendiriyorum. Ben bir iş insanıyım, seyahatim esnasında e-postalarıma bakıyorum, işlerimi yapıyorum. Günümü planlamak açısından yararlı oluyor” formunda konuştu.
Selin Ürkmez ise “Trafikte vakit kaybetmeden seyahat yapabiliyorum. İstediğim her saat feribot bulabiliyorum ve çok rahatlıkla karşıya geçebiliyorum” sözlerini kullandı.

Deniz ulaşımını güçlendirmek için neler yapıldı?
Deniz ulaşımını güçlendirmek için son iki buçuk yılda 137 milyon liralık yatırımla 2 yeni feribot hizmete alındı. Feribotların isimleri yurttaşların oylarıyla terör akınında kaybettiğimiz Şehit Polis Memuru Fethi Sekin ve usta gazeteci Uğur Mumcu olarak belirlendi. 2021 yılı Eylül ayında kiralanan Mavi Ege isimli feribot filoya katıldı. 17 Ocak’ta Mavi Körfez feribotunun da hizmete girmesi ile birlikte Körfez’de araç taşıyan feribot sayısı 7’ye çıktı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen