İnönü Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde ”Kök Hücre Laboratuvarı” kuruldu.
İÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin tüm teknik alt yapısının oluşturulduğunu belirterek, mart ayında kök hücre izole çalışmalarına başlayacaklarını kaydetti.
Laboratuvarın geliştirilerek Türkiye’nin etkin merkezlerinden biri olmasını hedeflediklerini anlatan Çelik, öncelikli planlarının İnönü Üniversitesi’nde kök hücre izole ederek, bu hücrelerin farklı hücrelere dönüşüğünü göstermek olduğunu söyledi.
Söz konusu çalışma kapsamında laboratuvarda çalışacak değişik ana bilim dallarındaki kadın doğum, patoloji, histopatoloji gibi alanlardan profesör ve doçentlerin kök hücre sertifikası alması için kurslara katıldığını ifade eden Prof. Dr. Çelik, şöyle devam etti:
”Laboratuvarımız şu an itibariyle kök hücre izole edebilecek ve farklı hücrelere dönüştürebilecek alt yapıya ve teorik bilgiye sahip. Türkiye’de resmi olarak Kocaeli Üniversitesi’nde kurulmuş bir kök hücre ve gen tedavi merkezi bulunuyor. Onun dışında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ile Trabzon’da özel bir kurumun laboratuvarları var. Bazı üniversitelerde de bu yönde çalışmalar başlamış. Ancak biz teknik eksikliklerimizi hızla tamamlayarak laboratuvarı kurduk. Şubat ayı içinde çalışmalarımız tamamlayarak mart ayında kök hücre üretmiş olacağız.”
Laboratuvar ortamındaki bilimsel çalışmaların başladığını ifade eden Prof. Dr. Çelik, hastaların daha fazla acı çekmemeleri için yağ dokusu, adet kanı, rahim duvarı, bebeklerin anne karnındaki suyu ve kemik iliğinden kök hücre üretileceğini bildirdi.
Öncelikli amaçlarının bilimsel ve akademik çalışmalara ışık tutmak olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Önder Çelik, şu ana kadar dünyada kök hücre tedavileriyle tamamen sağlığına kavuşmuş bir hastanın bulunmadığına işaret ederek, şöyle dedi:
”Günümüzde ne ülkemizde, ne Amerika’da, ne Avrupa’da kök hücre tedavileri ile yüzde yüz tedavi edilmiş bir hastalık yok. Bunun önemle vurgulanması lazım. Umut tacirliği yapmamak lazım. Felçli, yumurta hücresi olmayan hastalar, kas hastalığı olan hastalar son umut olarak kök hücre tedavisini görüyorlar. Ama şu anda insanlarda kullanılabilir düzeyde doku üretimi henüz gerçekleşmedi.”
AA