Dünyanın önemli siber güvenlik şirketlerinden Kaspersky hükümetten, kanun uygulayıcılardan ve kullanıcılardan gelen 2020 ve 2021 yılının ilk yarısında veri ve teknik uzmanlık taleplerine ilişkin bilgileri kamuya açık bir şekilde paylaştı.
Kaspersky şeffaflık raporu
Kaspersky, küresel hükümetlerden ve kolluk kuvvetlerinden gelen taleplere yanıt verme yaklaşımını kullanıcı verileri ve teknik uzmanlık olmak üzere iki kategoride kamuoyuyla paylaştı. Ayrıca 2020 ve 2021’in ilk altı ayı (H1) için ülkelere göre bu tür taleplerin sayısı hakkında bilgi açıkladı.
2020 yılında Kaspersky, 15 ülkeden hükümetinden ve kolluk kuvvetlerinden 160 talep aldı. Bunların 132’si Kişisel Olmayan Teknik Bilgi ve Uzmanlık içindi. Kullanıcı verilerine (28) yönelik tüm talepler, verilerin olmaması veya yasal doğrulama gerekliliklerini karşılamaması nedeniyle reddedildi.
2021 yılının ilk yarısında ise Kaspersky, 17 ülke hükümetlinden ve kolluk kuvvetlerinden 105 talep aldı. Bunların %40’ı veri eksikliği veya yasal doğrulama gerekliliklerini karşılamaması nedeniyle reddedildi. Bu yılın ilk altı ayında alınan 89 talep Kişisel Olmayan Teknik Bilgi ve Uzmanlık içindi.
Kaspersky, hiçbir zaman kolluk kuvvetlerine veya devlet kurumlarına kullanıcı verilerine veya şirketin altyapısına erişim sağlıyor. Talep üzerine bu tür veriler hakkında bilgi veriliyor, ancak hiçbir üçüncü taraf doğrudan veya dolaylı olarak altyapıya veya verilere erişemiyor ve tüm talepler onaylama, reddetme veya itiraz öncesi zorunlu yasal doğrulamadan geçiriliyor.
Ayrıca kullanıcıdan gelen kişisel bilgilerinin silinmesi talebi gibi birden çok amaçla kullanıcılardan alınan talepler, kullanıcı verilerinin nasıl ve nerede saklandığına ve bunların sağlanmasına ilişkin ayrıntılara ilişkin bilgiler şeffaflık raporunda yer alıyor. 2020’de Kaspersky toplam 503 kullanıcı isteği alırken, 2021’in ilk yarısında bu sayı iki katına çıkarak 1.199 istek oldu. Detaylı bilgiye kaynaktan ulaşabilirsiniz.