COVID-19 pandemisinin neden olduğu dehşetlerden yararlanmak için fırsat kollayan dolandırıcılar ceplerini doldurmak için Omicron koronavirüs varyantının ortaya çıkışından yararlanmaya çalışıyorlar. Siber güvenlikte dünya önderi olan ESET İngiltere’de düzenlenen bu yeni kimlik avı saldırısını inceleyerek internet kullanıcılarını dikkatli olmaları konusunda uyardı.
2020 yılında, Türkiye’de Sıhhat Bakanlığı’na aitmiş izlenimi veren geçersiz bir taşınabilir uygulamayla siber dolandırıcıların Türk vatandaşlarını kandırmaya çalıştığı tespit edilmişti. Her aileye 1498 TL devlet dayanağında bulunulacağını öne süren siber hırsızlar, aslında yardım etmeye değil, telefon kullanıcılarının kredi kartı bilgilerine ulaşmaya çalışıyordu. Pandemi sürecinde üniversiteleri, araştırma laboratuvarlarını, aşı sırası bekleyen insanları, sıhhat otoritelerini amaç alan akınlar düzenleyen siber hatalıların artık de Omicron üzerinden insanları kandırmaya çalıştığı belirlendi.
Resmi kurum kimliğine bürünüyorlar
İngiliz tüketici koruyucusu Which’e dayandırılarak paylaşılan bilgilere nazaran; Which? tarafından alınan bir e-postada dolandırıcılar, Birleşik Krallık’ın ulusal sıhhat hizmeti sağlayıcısı olan National Health Service (NHS) kimliğine bürünüyor. Potansiyel mağdurlara, yakın vakitte İngiliz hükümeti tarafından getirilen pandemiyle ilgili kısıtlamalardan kaçınmalarına yardımcı olacak “Ücretsiz Omicron PCR testi” alma talihi sunuluyor. E-posta ayrıyeten aldatıcı bir biçimde, yeni varyantın evvelki COVID-19 varyantları için kullanılan test kitleri tarafından tespit edilemediğini ve bu emelle yeni bir test kitinin geliştirildiğini sav ediyor.
İlk gaye kimlik bilgilerine ulaşmak
Aslında, e-postanın birden çok sürümü değiştirilerek gönderiliyor. Bunlardan biri bir temas içerirken, başkasında kontağa bir butonla erişiliyor. Her iki senaryoda da, tam isminizi, doğum tarihinizi, adresinizi, cep telefonunuzu ve e-posta adresinizi isteyen bir formu doldurmanızı gerektiren uydurma bir taklitçi NHS web sitesine yönlendiriliyorsunuz.
Temel olarak bu formla bir dolandırıcı, kimlik hırsızlığı ve kurbanın mali durumunu bozmak için gerekli tüm bilgileri elde etmiş oluyor. Testin reklamını ücretsizmiş üzere yaparken, web sitesi 1,24£ (1,64 ABD Doları) teslimat fiyatı talep ediyor. Tedbir olarak, annenizin kızlık soyadını bir güvenlik sorusu olarak belirtme seçeneği sunuyor (kullanıcıların çevrimiçi hesaplarını garanti altına almalarına yardımcı olmak için hâlâ yaygın olarak kullanılan bir sorudur). Bir mağdurun kandırılması ve formu doldurması durumunda, dolandırıcılara kimlik hırsızlığı ve sahtekarlık yapmak için tesirli bir plan sunmuş oluyorlar.
ESET uzmanları benzeri dolandırıcılıklara kurban gitmemek için aşağıdaki adımların izlenmesini öneriyor:
- Resmi bir kurumdan olduğunu tez eden bir e-posta aldıysanız, kurumun web sitesini denetim edin.
- Bu iletiyi nitekim gönderip göndermediklerini doğrulamak için resmi irtibat bilgilerini kullanarak onlarla bağlantı kurun.
- Bilmediğiniz ve bağımsız olarak doğrulayamadığınız bir kaynaktan gelen, istenmeyen bir e-postayla aldığınız kontaklara tıklamayın yahut evrakları indirmeyin.
- En azından en değerli çevrimiçi hesaplarınızda iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) ve kimlik avı muhafazasına sahip saygın bir çok katmanlı güvenlik yazılımı kullanın.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı