Per. May 16th, 2024

Apple, WWDC 2023 etkinliğinde uzun zamandır beklenen karma gerçeklik başlığı Vision Pro’yu resmi olarak duyurdu. Ve tabii ki bu duyuruya başlıkta kullanılacak işletim sistemi, yani VisionOS da dahildi.

VisionOS, dijital öğeleri gerçek dünyanın üzerinde göstermeye odaklanıyor. Apple’ın videosu, gerçek mekanlar üzerinde süzülen simgeler ve pencereler gibi yeni şeyleri gösterdi.

  • Apple, nihayet Vision Pro karma gerçeklik başlığını tanıttı

Başlığı kullanmanın başlıca yolları gözleriniz, elleriniz ve sesiniz olacak. Şirket etkinlikte, bir arama alanına bakıp sadece konuşarak nasıl metin girişi yapılabileceğini gösterdi. Ayrıca, bir şeyi seçmek için parmaklarınızı kıstırabilir veya bir pencerede gezinmek için parmaklarınızı yukarı doğru hareket ettirebiliyorsunuz. Vision Pro, Apple’ın “EyeSight” adını verdiği bir özellik sayesinde gözlerinizi dışarıdan görünecek şekilde gösterebiliyor.

Görünüşe göre Apple, bunu kısmen bir üretkenlik cihazı olarak düşünmüş. Gösterilen bir demoda, gerçek dünyada bir masanın üzerinde gezinen Safari sekmesi, Mesajlar ve Apple Music penceresi gibi şeylere bakan bir kişi bulunuyordu. Apple ayrıca havada asılı duran bir klavye de gösterdi.

Görünüşe göre VisionOS, güçlü bir eğlence merkezi de olacak. Apple’ın “Environments” adını verdiği bir özellik sayesinde, sinema benzeri bir alan veya Hood Dağı’nın önünde gibi birçok arka planlarda ekranı görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca cihazda 3D filmler de izleyebileceksiniz. Disney CEO’su Bob Iger fuar sırasında yaptığı açıklamada, Disney Plus’ın ilk günden itibaren kullanıma sunulacağını söyledi.

VisionOS’un iddialı olduğu alanlardan biri de oyunlar. Öncelikle işletim sisteminin oyun kumandalarını destekleyeceğini belirtmekte yarar var. Etkinlikte PS5 DualSense ile başlığın birlikte kullanıldığı bir demo gösterildi. Apple, açılış konuşmasında 100’den fazla Apple Arcade oyununun ilk günden itibaren oynanabileceğini söyledi.

Vision Pro’da bulunan 3D kamera da VisionOS ile büyük bir uyum içinde çalışacak. Böylece “uzamsal” görüntüler çekilebilecek ve bunlara direkt olarak başlık üzerinden bakabileceksiniz. Ayrıca, panorama fotoğraflar siz cihazı takarken görüş alanınızın etrafına yayılabiliyor.

Apple, visionOS’un uygulama indirmek için yepyeni bir App Store’a sahip olacağını söylüyor. VisionOS ayrıca, yüzlerce iPhone ve iPad uygulamasını da çaıştırabilecek.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen