- Schneider Electric, global karbon emisyonlarının 2’sinden sorumlu olan bilgi merkezleri için sürdürülebilirlik kılavuzu yayınladı.
- Hızlı dijitalleşme ile birlikte artan çevresel tesirleri münasebetiyle, bilgi merkezi şirketleri kilit paydaşları tarafından sürdürülebilirlik konusunda harekete geçmeye çağrılıyor. Lakin kesimde standart ölçüm sistemlerinin oluşmaması kurumlar için bu süreci zorlaştırıyor.
- Bu gereksinime cevap veren Schneider Electric’in sunduğu kılavuz, bilgi merkezlerinin etraf tesir raporlamalarında Başlangıç, İleri ve Başkan kategorilerinde 23 ölçüm standardı ve 5 kilit tesir alanı öneriyor.
Enerji idaresi ve otomasyonun dijital dönüşümüne önderlik eden ve Corporate Knights tarafından 2021 yılında Dünyanın En Sürdürülebilir Şirketi seçilen Schneider Electric, çevresel sürdürülebilirliğe sahip bilgi merkezleri için kapsamlı ve yeni bir kılavuz yayımladı. Bölümde bir birinci olan çalışmada, sürdürülebilirlik seyahatlerinin çeşitli basamaklarında olan bilgi merkezi şirketlerine yönelik temel ölçüm standartları da dahil olmak üzere etraf tesiri için beş temel alan ele alınıyor. Operatörler bu çerçevede bilgi merkezlerinin etraf üzerindeki tesirini azaltma konusunda güçlü bir rehbere kavuşuyor.
Dijital dünyanın belkemiği olan data merkezleri, bugün global karbon emisyonlarının 2’sinden sorumlu ve bu oran havayolu bölümüne eşittir. Kesim; dijital bant genişliğinde ve IT kesiminin elektrik talebindeki artışla başa çıkabilmek için çevresel sürdürülebilirliğe dair bütünsel ve standartlaştırılmış bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyor.
Hazırlanan yeni kılavuzu pahalandıran Schneider Electric İnançlı Güç Kısmından Sorumlu Lider Yardımcısı Pankaj Sharma; “Çevresel sürdürülebilirlik raporlaması birçok data merkezi operatörünün giderek daha fazla odaklanmaya başladığı bir husus. Lakin bölümde çevresel tesirin ölçümü ve raporlanması konusunda standartlaştırılmış bir yaklaşım mevcut değil. Schneider Electric operatörlere ve genel olarak dala kılavuzluk etmek için ölçüm standartlarına sahip bütünsel bir çerçeve geliştirdi. Bu rehber ile emelimiz, doğal kaynakları gelecek kuşaklar için korumak üzere çevresel sürdürülebilirlik konusunda karşılaştırma yapmayı ve ilerleme kaydetmeyi sağlayan süreçleri iyileştirmektir” halinde konuştu.
IDC Bilgi Merkezi ve Takviye Hizmetleri Programından Sorumlu Lider Yardımcısı Rob Brothers ise; “Veri merkezi bölümü güç verimliliğini artırma konusunda önemli ilerleme kaydetti. Lakin dijital talep arttıkça uzun vadeli ve genel sürdürülebilirlik teşebbüslerini ilerletme taahhütlerine bağlı kalmaya devam etmeleri gerekiyor. Ölçmediğiniz bir şey üzerinde tesirde bulunamazsınız; hasebiyle şirketler sadece verimli teknoloji değil, su, toprak ve biyoçeşitlilik üzere doğal kaynakların tüketimini ortaya koyan net ve dengeli ölçüm standartları oluşturmalıdır” dedi.
Yatırımcı, karar verici, hissedar, müşteri ve çalışanlardan gelen baskının artması da bilgi merkezi operasyonlarında etraf tesiri raporlamasının uygunlaştırılması muhtaçlığını artırıyor. Fakat birçok bilgi merkezi şirketi sürdürülebilirlik konusunda hangi standartların izleneceğini ve hangi stratejilerin uygulanacağını belirleme konusunda zorluklarla karşılaşıyor. Schneider Electric Sürdürülebilir Bilgi Merkezleri kılavuzu, Güç İdaresi Araştırma Merkezi tarafından, ölçüm ve raporlamadaki varsayıma dayalı işleri ortadan kaldırmak hedefiyle ÇSY uzmanları, sürdürülebilirlik danışmanları, data merkezi bilim insanları ve data merkezi tahlil mimarları tarafından geliştirildi. 2002 yılında kurulan Güç İdaresi Araştırma Merkezi, 200’ü aşkın, bağımsız teknik makale ve rapor aracı geliştirmiş bulunuyor.
Veri Merkezi Sürdürülebilirlik Kılavuzu, Sürdürülebilirlik Stratejisinde Yeni Bir Periyodu Başlatıyor
Ölçüm standartlarına dayalı izleme ve raporlama yapmak bilgi merkezlerine, çalışanları başta olmak üzere iç paydaşları için ahenk ve güzelleşme, müşteri ve karar verici otoriterler için ise şeffaflık sağlıyor. Schneider Electric’in sunduğu kılavuz;
- Veri merkezi şirketlerinin çevresel tesirlerini izleme ve ölçmeleri için tesirli standartları sunuyor,
- Sürdürülebilirlik gayeleri konusunda iç gruplarla bağlantı ve ahengi düzgünleştiriyor,
- Operasyonları güzelleştirmek için datalar üzerinde süreç yapılmasını kolaylaştırıyor,
- Dış paydaşlar (yatırımcılar, karar vericiler, potansiyel çalışanlar vb.) için tertipli ve dengeli raporlama sunuyor,
- Dünya çapında, rakip kurumlar ortasındaki karşılaştırmaların standartlaşmasını sağıyor.
Schneider Electric, tesis tasarımı, inşaatı, işletmesi ve bakımı için önde gelen teknoloji şirketleri ve sunucu sağlayıcılarıyla çalışmaktadır. Güç, bina, IT ve sürdürülebilirlik üzere temel sanayiler için tahliller sunan tek dijital iş ortağıdır.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı