Cts. Nis 27th, 2024

Apple Pay gibi dokunarak ödeme hizmetleri yakında “gerçek dokunma” kısmına ihtiyaç duymayabilir. Bunun nedeni, telefonunuzu bir ödeme cihazına dokundurarak mağazalarda ödeme yapmanızı sağlayan NFC teknolojisinin önümüzdeki iki ila beş yıl içinde iletişim menzilinin artırılması, kulaklıklar gibi küçük cihazlar için daha güçlü kablosuz şarj ve daha fazla yeni yetenekler kazanacak olmasından kaynaklanıyor.

Yakın Alan İletişimi anlamına gelen NFC, bugün akıllı telefonlardan video oyun figürlerine kadar binlerce cihazın içinde bulunuyor. Teknolojinin nasıl standartlaştırılacağına karar veren NFC Forumu, NFC teknolojisini 2028 yılına kadar ileriye taşıyacak temel alanların ana hatlarını belirledi. Forum, aralarında Apple, Google, Huawei, Sony, NXP ve Qualcomm‘un da bulunduğu çok sayıda şirketten oluşuyor.

NFC teknolojisini kullanmanın sorunlu yönlerinden biri inanılmaz derecede kısa menzilli olması. Bir NFC bağlantısının başarılı olabilmesi için cihazların birbirlerine 5 mm mesafede olması gerekiyor. NFC Forumu bunu dört ila altı kat daha fazla genişletmek istiyor. Bu da onu 30 mm gibi daha yüksek bir değere çıkaracak.

NFC Forumu ayrıca kablosuz şarj gücünü şu anda 1W’tan 3W’a çıkararak daha kullanışlı hale getirmek istiyor. Bu, Qi standardının maksimum 15W değerinden çok daha az olsa da Forum’un “Bu değişiklik, yeni pazarları tanımlarken endüstriyel tasarımı bozarak, daha küçük form faktörlerine kablosuz güç ve şarj getirecek” diye övünmesi için yeterli.

Yol haritası, satış noktası işlemlerini kolaylaştırmaya yönelik değişiklikler de içeriyor. Apple geçtiğimiz yıl geliştiricilerin iPhone’ları ödeme cihazlarına dönüştürmelerine olanak tanıyan Tap to Pay API’sini kullanıma sunmuştu. Gelecekteki NFC standartları, işletmelerin ve bireylerin her yerde ödeme alabilmeleri için bu işlevi yerel hale getirmeyi amaçlıyor.

Buna ek olarak NFC Forumu, tek bir dokunuşla birden fazla işlem yapabilen “çok amaçlı bir dokunuş” eklemek istiyor. Örneğin bir konsere girerken tüm ekibinizin biletlerini teker teker okutmak yerine tek bir dokunuşla girişlerine olanak tanınması gibi…

NFC Forumu’nun, 27 Haziran’da halka açık bir webinarda gelişim yol haritasını sunacağını da ekleyelim.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen