Çar. May 8th, 2024


Fashion Prime – Dokuma, Hazır Giysi Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı’nda keçe ustası ve dizayncı Ayfer Güleç’in keçelerden tasarladığı eserlerden oluşan Meradan Podyuma – “İklim Değişikliği ile Yaşanan Su Krizinde Keçe” defilesi büyük ilgi gördü. Bu defilenin Seferihisar’dan başlamak üzere 10 yılı aşkın müddettir yürüttükleri çalışmaların bir halkası olduğunu belirterek, “Sütünden koyununa, kültürü jenerasyonlar ortasında taşıyan çobanlarımıza sahip çıkıyoruz. Buradan memleketin lokal hayvan ırklarına, lokal atalık tohumlarına sahip çıkma daveti yapıyorum. Zira yerli ve ulusal olmak burada başlıyor” dedi.

Binlerce yıllık geçmişe sahip klâsik Türk kültür eseri keçe,  bu yıl 6. sefer düzenlenen Fashion Prime – Dokuma, Hazır Giysi Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı’nda podyuma çıktı. Keçe ustası ve tasarımı Ayfer Güleç’in tasarımlarıyla  Meradan Podyuma – “İklim Değişikliği ile Yaşanan Su Krizinde Keçe” defilesi, klasik Anadolu keçesini çağdaş bir şekille buluşturarak keçenin potansiyelini yaratıcı bir şekilde sergiledi.

Defileye mesken sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer ile İzmir Köy-Koop Birliği İdare Konseyi Lideri Neptün Soyer başta olmak üzere; CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, Balçova Belediye Lideri Fatma Çalkaya, Seferihisar Belediye Lideri İsmail Yetişkin’in eşi Fatma Yetişkin, Kemalpaşa Belediye Lideri Rıdvan Karakayalı’nın eşi Lütfiye Karakayalı, CHP İzmir Vilayet Lideri Şenol Aslanoğlu’nun eşi His Aslanoğlu, İzmir Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, siyasi parti temsilcileri, bölüm profesyonelleri, üreticiler, çobanlar, kooperatif ortakları, modacılar ve fuar ziyaretçileri katıldı.

Soyer: “Eserlerin tamamı karbon emisyonu ve atık oluşturmadan üretildi”

İklim krizi ve kuraklıkla çabanın ehemmiyetine vurgu yapan İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “Bizi bir ortaya getiren bu defileyi farklı kılan çok değerli bir özellik var.  Meradan Podyuma Keçe ismini taşıyan bu çok kıymetli defile aslında bir birinci. Burada sergilenen sanat yapıtlarının tamamı karbon emisyonu ve atık oluşturmadan üretildi. Bu yüzden her biri, iklim krizine ve kuraklığa karşı büyüttüğümüz uğraşın birer sonucu. Tarihin en büyük yok oluş süreçlerinden birisine tanıklık ediyoruz. İklim krizi artık uzak gelecekte yüzleşmemiz gereken bir felaket değil. Hayatımızın her anında, iklim krizinin ve bunun sonucu olan felaketlerin tesirlerini yaşıyoruz. Sulak alanlarımız, derelerimiz kuruyor… Seller, yangınlar, birbirini takip ediyor. Elimizi taşın altına koymak ve bu krizin üstesinden gelmekle mükellefiz. Nasıl mı? Ömrün her alanında tabiatla uyumlu tahlilleri hatırlayarak ve yenilerini ortaya koyarak. Tıpkı bugün Meradan Podyuma Defilesinde olduğu gibi” dedi.

“Mücadelemize yepisyeni bir soluk getiriyor”

Keçenin dünyanın birinci dokumacılık eserlerinden biri olduğunu ve dünyanın karşı karşıya olduğu krizler karşısında dirençli yapısıyla çağları aşarak günümüze kadar ulaştığını söyleyen Lider Tunç Soyer, Aliağa’da bulunan antik kent Aigai yani Ege’yi hatırlattı. Ege’nin manasının keçi olduğunu hatırlatan Soyer, binlerce yıl boyunca bu topraklarda küçükbaş hayvancılık yapıldığını söyledi. Soyer, “Bu defile Seferihisar’dan başlamak üzere 10 yılı aşkın müddettir yürüttüğümüz çalışmaların bir halkası. Çoban haritası, Mera İzmir, İzmirli markası, Öteki Bir Tarım Sertifikası, İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi, Can Yücel Tohum Merkezi ve Bayındır’da kurduğumuz Bayındır Süt Fabrikası bu defileyle birebir bütüne hizmet eden çalışmalarımız. İki somut maksada hizmet ediyor; birincisi Anadolu’nun binlerce yıllık mera kültürünü müdafaa altına alıyoruz. Sütünden koyununa, kültürü jenerasyonlar ortasında taşıyan çobanlarımıza sahip çıkıyoruz. Buradan seslenmek istiyorum; evvel bu memleketin lokal hayvan ırklarına, mahallî atalık tohumlarına sahip çıkalım. Zira yerli ve ulusal olmak burada başlıyor. İkinci gayemiz de, hiçbir atık üretmeyen, karbon salımına neden olmayan döngüsel bir iktisat inşa ediyoruz. İşte bu nedenle Meradan Podyuma bir defileden çok daha fazla mana tabir ediyor. Anadolu’nun meralarını ve gezegenimizi yaşatma çabamıza orijinal bir soluk getiriyor” diye konuştu.

Neptün Soyer: “Keçeye farkındalık yaratmak istedik”

İzmir Köy-Koop Birliği İdare Heyeti Lideri Neptün Soyer, “Dünyanın yüzde 70’i su lakin bu suyun yüzde 97’si tuzlu su. Yalnızca yüzde 2,5’u tatlı su. Bu yüzde 2,5 oranın yalnızca yüzde 0,3’ü kullanılabilir. Biz o kadar az suyla döngünün, tabiatın içinde yiyoruz, içiyoruz, besinimizi üretiyoruz ve tıpkı vakitte giyiniyoruz. Lakin geldiğimiz bu periyotta iklim değişikliği denilen lakin bizim artık kriz olarak gördüğümüz bu problemdeki en kıymetli nokta su. Biz İzmir Köy-Koop Birliği olarak, buradaki Hıdırlık Ziraî Kalkınma Kooperatifi ortaklarımız olarak, tarımla uğraşan çiftçiler olarak biliyoruz ki topraktan gelen her şey değerli. Küçükbaş hayvancılığın Seferihisar’daki seyahatini İzmir’e taşıyan Tunç Soyer liderimizle bir arada, meradaki hayvancılığın ne kadar değerli olduğunu ortaya koyduğu İzmirli markası, Can Yücel Tohum Merkezi üzere çalışmalarla birebir vakitte Seferihisar’daki bir sanat atölyesi olan keçe atölyesinde Ayfer Güleç ile buluşmamız da bunların bir halkası. Geldiğimiz noktada su kriziyle, merada hayvancılıkla, o hayvanların yünüyle, geçmişten gelen kadim bilgiyle sahip çıkmamız gereken en değerli özelliklerimizden biri olan bu sanata, keçeye farkındalık yaratmak istedik” dedi.

Güleç: “Bütünsel düşünmek gerekli”

Keçe ustası ve Dizayncı Ayfer Güleç, “Bir işi sürdürülebilir kılmak, bir işe bütünsel açıdan bakmak, minimalist hayat kültürü dediğimiz göçer kültürün en kıymetli el sanatlarından biri olan keçeyi, dünyadaki birinci dokuma eserini, koyunun yetiştiği her yerde bilinen ve üretilen dokuma eserini farklı bir boyuta taşımak, markalaştırmak benim heyecanımdı. Yol arkadaşlarımla bunu başardığımızı düşünüyorum. Defile de bunun tacı olacak. Çok heyecanlıyım. Bütünsel düşünmek gerekli ve o bütünselliğin içinde sürdürülebilir olmak gerekir. Bunu sürdürülebilir kılan ve istek objelerine dönüştüren bir dizayncı olma yolunda ilerliyorum” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen