Pts. May 20th, 2024


Günümüzde birçok kişi işleri için ChatGPT üzere yapay hudut ağlarına dayalı lisan modellerini kullanıyor. Rusya’da yapılan bir Kaspersky anketi, iştirakçilerin %11’inin sohbet robotlarını kullandığını ve yaklaşık %30’unun gelecekte işlerin yerini alma potansiyeline inandığını ortaya koydu. Öteki anketler, Belçikalı ofis çalışanlarının %50’sinin ve Birleşik Krallık’takilerin %65’inin ChatGPT’ye güvendiğini gösteriyor. Ayrıyeten Google Trends’te “ChatGPT” arama teriminin hafta içinde öne çıkması, muhtemelen işle ilgili taleplere bağlı olarak kullanımda besbelli bir artış olduğunu gösteriyor.

Ancak sohbet robotlarının iş yerindeki artan kullanımı çok kıymetli bir soruyu gündeme getiriyor: Hassas kurumsal bilgiler bu robotlara emanet edilebilir mi? Kaspersky araştırmacıları, ChatGPT’nin iş hedefli kullanımıyla ilgili beş temel risk belirledi.

Sağlayıcı tarafında bilgi sızıntısı yahut sisteme sızma

Her ne kadar LLM tabanlı sohbet robotları teknoloji devleri tarafından işletiliyor olsa da, onlar bile bilgisayar korsanlığına yahut sızıntılara karşı bağışık değildir. Örneğin ChatGPT kullanıcılarının diğerlerinin sohbet geçmişlerindeki mesajları görebildiği bir olay gerçekleşti.

Sohbet robotları aracılığıyla bilgi sızıntısı

Teorik olarak sohbet robotlarıyla yapılan yazışmalar gelecekteki modelleri eğitmek için kullanılabilir. LLM’lerin model kalitesini artırmayan, lakin saklılık riskleri oluşturan telefon numaraları üzere eşsiz dizileri hatırladıkları ve “kasıtsız ezberlemeye” hassas oldukları düşünüldüğünde, eğitim geçmişindeki rastgele bir dataya ezkaza yahut kasıtlı olarak öbür kullanıcılar tarafından bu model aracılığıyla erişilebilir.

Kötü niyetli istemci

Bu, ChatGPT üzere resmi hizmetlerin engellendiği yerlerde büyük bir telaş kaynağıdır. Kullanıcılar programlar, web siteleri yahut iletileşme botları üzere resmi olmayan alternatiflere başvurabilir ve mevcut olmayan istemci yahut uygulama olarak gizlenmiş kötü maksatlı yazılımları indirebilir.

Hesap ele geçirme

Saldırganlar, kimlik avı akınları yahut kimlik bilgisi doldurma yoluyla çalışan hesaplarına girerek datalarına erişebilir. Bunun yanında Kaspersky Digital Footprint Intelligence, dark web forumlarında tertipli olarak chatbot hesaplarına erişim satan gönderiler buluyor.

 

ChatGPT ve Synthesia kurumsal hesabına 40 Dolar karşılığında erişim satan bir dark web gönderisi

Yukarıda bahsi geçen data kaybı, sohbet robotlarını kullanan kullanıcılar ve işletmeler için değerli bir saklılık tasası oluşturuyor. Sorumlu geliştiriciler, kapalılık siyasetlerinde dataların model eğitimi için nasıl kullanıldığını ana sınırlarıyla belirtir. Kaspersky’nin ChatGPT, ChatGPT API, Anthropic Claude, Bing Chat, Bing Chat Enterprise, You.com, Google Bard ve Alloy Studios tarafından geliştirilen Genius App üzere tanınan sohbet botları üzerinde yaptığı tahlil, B2B kesiminde kurumsal bilgilerin açığa çıkma riskinin daha yüksek olması nedeniyle daha yüksek güvenlik ve kapalılık standartları olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak, bilgi kullanımı, toplanması, depolanması ve işlenmesine ait karar ve şartlar, B2C kesimine kıyasla daha fazla muhafazaya odaklanıyor. Bu çalışmadaki B2B tahlilleri ekseriyetle sohbet geçmişlerini otomatik olarak kaydetmiyor ve kimi durumlarda sohbet robotu müşterinin ağında lokal olarak çalıştığı için şirketin sunucularına hiçbir data göndermiyor.

Kaspersky Güvenlik ve Saklılık Uzmanı Anna Larkina, şunları söylüyor: “LLM tabanlı sohbet robotlarının iş maksatlı kullanımına bağlı potansiyel riskleri inceledikten sonra, hassas bilgi sızıntısı riskinin en fazla çalışanların iş yerinde ferdî hesaplarını kullandıkları durumda ortaya çıktığını gördük. Bu durum, çalışanların chatbot kullanımının riskleri konusunda bilinçlendirilmesini şirketler için en değerli öncelik haline getiriyor. Öbür yandan çalışanların hangi dataların zımnî yahut ferdî olduğunu, ticari sır teşkil ettiğini ve neden bir chatbot’a verilmemesi gerektiğini anlamaları gerekiyor. Öteki yandan şirketlerin de bu tıp hizmetleri kullanmak için net kurallar belirlemesi gerekiyor.” 

Sohbet robotlarını kullanmanın saklılığa dair riskleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Securelist.com adresini ziyaret edin.

Kaspersky uzmanları, şirketlerin sohbet robotlarını kullanmanın avantajlarından yararlanmaya devam etmeleri ve inançta kalmaları için şunları öneriyor:

  • Güçlü, Eşsiz Parolalar Kullanın: Her bir hesabınız için karmaşık parolalar oluşturun ve doğum günleri yahut isimler üzere kolaylıkla iddia edilebilecek bilgileri kullanmaktan kaçının.
  • Kimlik Avına Dikkat Edin: Şahsî bilgilerinizi isteyen istenmeyen e-postalara, iletilere yahut aramalara karşı dikkatli olun. Rastgele bir hassas bilgiyi paylaşmadan evvel gönderenin kimliğini doğrulayın.
  • Çalışanlarınızı Eğitin: Çalışanlar en son çevrimiçi tehditler ve çevrimiçi inançta kalmak için en yeterli uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmalıdır. 
  • Yazılımlarınızı Aktüel Tutun: İşletim sisteminizi, uygulamalarınızı ve antivirüs programlarınızı sistemli olarak güncelleyin. Bu güncellemeler çoklukla en son güvenlik yamalarını içerir. 
  • Kurumsal Bilgi Paylaşımını Sınırlayın: Ferdî bilgileri toplumsal medyada yahut herkese açık forumlarda paylaşma konusunda dikkatli olun. Yalnızca katiyen gerekli olduğunda bu bilgileri paylaşın.
  • URL’leri ve Web Sitelerini Doğrulayın: Bilhassa oturum açma kimlik bilgilerini girmeden yahut alışveriş yapmadan evvel ziyaret ettiğiniz web sitelerinin URL’sini iki kere denetim edin.
  • Kurumsal Güvenlik Tahlili Kullanın: Çalışanların iş hedefiyle güvenilmeyen sohbet robotlarına bağımsız olarak müracaatını önlemek için bulut hizmeti analitiği içeren bir güvenlik tahlili kullanabilirsiniz. Kaspersky Endpoint Security Cloud, özellikleri ortasında bulut hizmetlerini yönetmek ve kullanım risklerini pahalandırmak için Cloud Discovery’i içerir.

Kaspersky hakkında

Kaspersky, 1997 yılında kurulmuş global bir siber güvenlik ve dijital kapalılık şirketidir. Kaspersky’nin derin tehdit istihbaratı ve güvenlik uzmanlığı, dünya genelinde işletmeleri, kritik altyapıları, hükümetleri ve tüketicileri korumak için daima olarak yenilikçi tahlillere ve hizmetlere dönüşmektedir. Şirketin kapsamlı güvenlik portföyü, gelişmiş ve gelişen dijital tehditlerle çaba etmek için önde gelen uç nokta müdafaası, özel güvenlik eserleri ve hizmetleri ile Siber Bağışıklık tahlillerini içeriyor. 400 milyondan fazla kullanıcı Kaspersky teknolojileri tarafından korunmaktadır ve şirket 220.000’den fazla kurumsal müşterinin kendileri için en değerli olanı muhafazalarına yardımcı oluyor. kaspersky.com adresinden daha fazla bilgi edinin.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen