Cum. May 3rd, 2024

Samsung, yeni bir AMD GPU içeren Exynos 2400‘ü geçtiğimiz günlerde duyurdu ve Qualcomm bu ayın sonlarında Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisini tanıtacak. Rakipleri MediaTek ise bu iki işlemciyle rekabet etmekle kalmayıp, onları kendi amiral gemisi çipiyle yenmek istiyor: Dimensity 9300.

Weibo’da yayınlanan çok sayıda iddiaya göre Dimensity 9300, MediaTek’in akıllı telefonlar için yeni nesil amiral gemisi işlemcisi olacak. Muhtemelen OPPO, Vivo ve Xiaomi‘nin üst düzey akıllı telefonlarında kullanılacak ve 4 ana Cortex-X4 CPU çekirdeği (üçü daha düşük saatli) ve 4 yüksek performanslı Cortex-A720 CPU çekirdeği içeren 4nm’lik bir çip olacak. Ayrıca Exynos 2400 ve Snapdragon 8 Gen 3’te kullanılan güç tasarruflu CPU çekirdeklerine (Cortex-A520 gibi) sahip olmadığı söyleniyor.

Dimensity 9300’ün 3.25GHz hızında çalışan 1 Cortex-X4 CPU çekirdeği, 2.85GHz hızında çalışan 3 Cortex-X4 CPU çekirdeği ve 2GHz hızında çalışan 4 Cortex-A720 CPU çekirdeği içereceği iddia ediliyor. Muhtemelen ARM’ın en yeni Immortalis-G720 GPU’suna sahip olacak.

Bir rapor Dimensity 9300’ün Snapdragon 8 Gen 3 işlemciden %10 daha hızlı olduğunu iddia ediyor. Bu kesinlikle alışılmadık bir CPU yapısı ve teorik olarak Qualcomm ve Samsung’un rakip çiplerinden daha iyi performans sunması gerekiyor.

MediaTek Dimensity 9300 hakkındaki bilgiler doğruysa, çipin güç verimliliği konusunda bazı endişeler olabilir. Her yonga seti üreticisi, yüksek performanslı ve güç tasarruflu CPU çekirdeklerinin bir kombinasyonunu kullanıyor. Yüksek performanslı CPU çekirdekleri, bir cihaz yüksek işlem yükü gerektiren uygulamalar ve oyunlar kullanırken, güç tasarruflu çekirdekler telefon uyku modundayken veya video akışı veya müzik çalma gibi daha az zorlu görevler yaparken kullanılır.

Dimensity 9300’de güç tasarruflu CPU çekirdeği yoksa, telefon yorucu bir şey yapmadığında daha yüksek güç tüketebilir. Bu da diğer çipleri kullanan telefonlara kıyasla daha düşük güç verimliliğine ve daha kısa pil ömrüne neden olabilir.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen