Cts. May 11th, 2024


Estetik operasyonlar her periyot tanınan süreçlerin başında gelse de aslında kişinin kendini uygun hissetme manasında ruhsal olarak da son derece kıymetlidir. Zira her bayan aynaya baktığında kendini hoş görmek ister. Bu da bazen yapılacak küçük dokunuşlarla olabilir. Örneğin düşük göz kapağınız, göz renginizin hoşluğunu kapatıyorsa ufak bir dokunuşa gereksiniminiz var demektir. Pekala son derece hassas organımız olan gözlerimize süreç yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?  Üst ve alt göz kapağı estetiğine dair merak edilenleri Liv Hospital,  Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Burcu Dirim anlattı.
 

Blefaroplasti nedir?
 
Blefaroplasti, göz kapağında yapılan estetik ameliyatlarının genel ismidir. Günümüzde üst kapak ve alt kapak estetik cerrahisi (blefaroplasti), göz kapağını gençleştirmek için yapılan tanınan bir tekniktir.

Göz kapağı estetiği nasıl yapılır?
 
Güvenli ve başarılı blefaroplasti cerrahisinde,  göz kapağı anatomisinin tam olarak anlaşılması kıymetlidir. Ameliyat öncesi dikkatli değerlendirmeyi son derece kıymetlidir. Üst göz kapağında hastanın isteğine ve medikal durumuna nazaran tıpkı yahut başka seansta, lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir.

Yaşa bağlı olarak göz etrafında hangi değişiklikler görülür?

  • Yaşa bağlı yaşlanma belirtileri,
  • Göz etrafında kaşların düşmesi,
  • Fazlalık kapak cildi oluşması,
  • Yağ dokusunun fıtıklaşması,
  • Cilt kırışıklıkları,
  • Üst kapağın düşüklüğü (blefaroptosis) ve
  • Alt kapak düşüklüğü (ektropiyon) üzere değişiklikler oluşur.

Doğru yapılmazsa hangi komplikasyonlara neden olur?
 Kapaklardaki bağ dokunun zayıflamasıyla oluşan cilt dokusunun sarkması; yağ dokusunun öne gerçek fıtıklaşması ve görme alanını daraltması halinde görülür. Blefaroplasti diye isimlendirdiğimiz cerrahide, bir nevi yüz germenin çok düzgün anlaşılması gerekir. Güzel değerlendirilme yapılmadığında ptosis, kaş düşüklüğü, göz kapaklarının açıkta kalması ve tam kapanmaması, kuru göz üzere önemli komplikasyonlara neden olur. Göz kapağı estetiği gerçek ellerde yapıldığında taze ve genç bir görünüme kavuşmak mümkün olur.

Alt göz kapağı süreçleri nasıl yapılır?

  • Alt göz kapağında cilt sarkmalarının ve yağ torbalarının alınması süreci yapılır.
  • Eğer cilt fazlalığı yoksa kapağın iç kısmımdan cilt kesisi olmadan transkonjonktival yoldan yağ torbaları alınır.
  • Alt kapakta fazla deri bulunması durumunda ise fazlalık çıkarılır, lakin hastanın kas tonusunu kıymetlendirmek çok kıymetlidir, şayet kas tonusu zayıfsa çıkarılacak cilt ölçüsünde çok dikkatli olunmalıdır, aksi takdirde alt kapakta ektropiyon dediğimiz aşağıya hakikat sarkma ve çekinti komplikasyonu gelişir.
  • Fazla derisi olan orta yaşlı hastalarda en güzel ameliyat yaklaşımı cilt yolu iken daha genç hastalarda kesi izi olmadan transkonjonktival yoldan yalnızca yağ torbaları alınır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen