Paz. May 19th, 2024


İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Genel Cerrahi Kısmından Prof. Dr. Abut Kebudi, 1-31 Ekim Göğüs Kanseri Farkındalık Ayı için göğüs kanseri hakkındaki sorularımızı titizlikle yanıtladı. Erken teşhisten, risk taşıyan şahıslara kadar pek çok hususta sorumuzu yanıtlayan Kebudi ’nin söyleşisi sizlerle.

Kadınlar en çok hangi göğüs şikâyeti ile başvururlar?

Sıklıkla ana şikâyetler göğüslerde ağrı ve sertliklerdir. Büyük ihtimalle sebepler âlâ huylu yapılardır. Burada kıymetli olan tertipli denetimlerin yapılması ve böylece az ihtimal olan önemli durumların erken tanınmasıdır.

Meme kanserinde erken teşhisin kıymeti?

Erken teşhis konulduğu vakit en az tedavi ile en yeterli sonucu alabilmekteyiz ve ayrıyeten göğsün kozmetik görünümünü uygun tutmak ta daha mümkündür.

Meme kanserinde tarama maksatlı doktora gitme sıklığı?

Öncelikle 40 yaşında itibaren senede bir denetime gidilmeli ve mamografi de senede bir yahut 2 senede bir yapılmalıdır. Ultrason tetkik ise senede bir yapılabilir. 40 yaşında evvel de risk durumuna nazaran uygun sıklıkta doktora gidilmelidir.

Riskli bireyler kimlerdir?

Ailesinde göğüs kanseri olanlar,

Ailesinde genetik risk gösterilmiş olanlar,

İleri yaş sahibi olan şahıslar,

Radyasyona maruz kalanlar,

Kilolu olanlar.

Meme kanserinde teşhis nasıl konur?

Önce hastanın şikâyeti (ele gelen sertlik, ciltte kızarıklık, yara, koltukaltında sertlik, göğüs başı yahut ciltte çökme gibi)Bazen hastanın şikâyeti yoktur ve tetkiklerde kuşkulu bulgular saptanır. Sonra Fizik muayene+ radyolojik tetkikler (mamografi, ultrason, MR …) uygulanır ve en son tanıyı katılaştıran tetkik ise yapılacak İnce iğne aspirasyon biyopsisi yahut kalın kesici (tru cut) biyopsidir.

Meme kanseri tanısı konduğunda göğüs kesinlikle alınmalı mıdır?

Hayır, hasta uygun evrede ise yahut ameliyat öncesi tedavilerle uygun evreye getirilebilmişse Göğüs Hami dediğimiz ameliyatlar yahut onkoplastik ameliyatlar yapılabilir. Bu biçimde hem kanseri tedavi ediyor ve hem de âlâ bir kozmetik sonuç alabiliyoruz.

Hem göğsün alınması ve hem de düzgün bir kozmetik sonuç almak mümkün müdür?

Evet mümkündür. Hastalığın durumu tüm göğsün alınmasını gerektiriyorsa, birtakım özel durumlar hariç göğsün içi boşaltılıp yerine silikon protez konarak düzgün bir görünüm sağlanabilmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen