Paz. May 26th, 2024


Yaz aylarının vazgeçilmezi klimalar soğuk ortamı süratle ısıtmak isteyen bireyler için kışın da vazgeçilmez oluyor. Lakin kış aylarında ani ısı değişimleri yaratan klimalar, tıpkı yaz aylarında olduğu üzere alerji riski taşıyor. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Lider Yardımcısı Prof.  Dr. Demet Can, “Kış aylarında bilhassa daha evvelce bilinen astım, alerjik rinit, egzama, kronik ürtiker (kurdeşen) üzere hastalıkları olan bireyler klimadan daha fazla etkileniyor” diyor.

Küresel ısınma ile birlikte klima gereksinimi ve klima kullanım müddeti arttı. Yalnızca meskenlerde değil okul, işyeri, taşıtlar hatta tatillerde bile vaktimiz klimalı ortamlarda geçiyor.  Yaz aylarında mecburî olarak kullandığımız klimaları, kışın bulunduğumuz soğuk ortamı süratle ısıtma muhtaçlığı nedeniyle daha fazla tercih eder olduk. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Lider Yardımcısı Prof.  Dr. Demet Can, “Fakat başta alerjik tepkiler olmak üzere sıhhatimizi etkileyen klimalar kış aylarında da tıpkı yaz aylarında olduğu üzere alerjik yansımalara yol açabiliyor” diyor. Prof. Dr. Demet Can klima alerjisiyle ilgili şunları anlatıyor:

Solunum yollarında kuruluk, yanma ve kaşıntı ile kendini gösteren cilt ve göz kuruluğu…

“Akıllı binalar üzere kapalı ve havalandırması hudutlu alanlarda ağır bir formda çalışan klimalar, iç yer havasını dolaştırarak toz, alerjen ve mikropların yayılma riskini artırabilir. Bu durum teneffüs yolu alerjisi olanlarda yakınmalara ve alerjik tepkilere neden olabilir. Klima ünitesinde birikebilecek nem nedeniyle küf sporları oluşur ve sporlar ünitenin içinden geçen havayla yayılabilir. Bu durum yatkınlığı olan bireylerde alerjik tepkilere neden olabilir.  Alerjik tepkiler kendini hapşırık, burun akıntısı, geniz akıntısı ve bazen de öksürük üzere bulgularla gösterir hatta astım krizine kadar ilerleyebilir. Yalnızca rutubet ve küf değil soğuk hava da alerjik tepkileri tetikleyebilir. Artan hava akımı ile alerjen temasının artması alerjik tepkilerde artışa neden olur. Klimalar ayrıyeten teneffüs yollarında kuruluğa, yanma ve kaşıntı ile kendini gösteren cilt ve göz kuruluğuna yol açar.”

Ne yapabiliriz?

Klima sistemini daima olarak kullanmak yerine, orta sıra kapatmanın yahut fan modunda çalıştırmanın ortam havasının taze hava ile karışmasını sağlayacağını söz eden Demet Can, “Mümkünse pencere ve kapıların kısa müddetliğine açılması da ortamdaki havanın tazelenmesine yardımcı olur. Kapalı iş ortamlarında çalışanların gün içinde birkaç sefer açık havaya çıkması önerilir. Klima sistemlerinin filtreleri, 6 ayda bir temizlenmeli yahut değiştirilmelidir. Pak filtreler, havadaki partiküllerin yayılma riskini azaltır ve ortam havasını daha pak fiyat. Klima kullanırken oda sıcaklığını ve nemini istikrarda tutmak kıymetlidir. Ülkü oda sıcaklığı çoklukla 20-24°C ortasında, nem düzeyi ise  %40-60 civarındadır. Lakin soğuk rahatsız ediyorsa ısı 27°C ‘ye kadar çıkarılabilir” dedi.

 

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD) Hakkında:

Ülkemizde alerji ve immünoloji alanında kurulan birinci dernek olan Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AİD), erişkin- çocuk alerji ve klinik immünoloji uzmanlarını bir çatı altında toplamaktadır. Alerji ve Klinik İmmünoloji biliminin ve hizmetinin ülkemizde gelişimine katkı sağlamayı ve alerjik – immünolojik hastalıklar konusunda toplumda farkındalık oluşturulmasını hedefleyen AİD, memleketler arası iştirakli kongre ve bilimsel toplantılar gerçekleştirerek branş tabiplerinin ve bağlı sıhhat işçisinin en yeni bilgiler ile güncellenmesi sağlanmaktadır. Milletlerarası bilimsel kurumlarla (AAAAI, EAACI, SIAF, WAO) iş birliği yapan dernek bu iş birliklerinin ışığında milletlerarası kurumların düzenlediği kongre ve kursları ülkemizde muvaffakiyetle gerçekleştirmiş, ülkemizi muvaffakiyetle temsil ederek biliminin ilerlemesine değerli bir katkı sunmuştur. Yeniden farkındalık yaratma misyonuyla öne çıkan dernek, üyeleri için bilimsel toplantılara iştiraki için maddi dayanak sağlamakta dernek üyeleri dışında da bedelsiz bir biçimde kurs ve okul biçiminde çeşitli eğitim toplantıları düzenlenmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen