Cum. May 3rd, 2024


Siber güvenlik şirketi ESET, 2024 yılında dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken eğitim başlığı tekliflerini paylaştı.

Eğitim ve farkındalık çalışmaları tüm güvenlik stratejilerinin kritik bir kesimi olsa da tek başlarına kâfi değil. Kuruluşların güçlü denetim ve taşınabilir aygıt idaresi üzere araçlarla uygulanan çok sıkı güvenlik siyasetlerine sahip olması gerekiyor. Yüksek siber güvenlikli bir kurum kültürü oluşturmaya yönelik denklemin öğeleri “insanlar, süreç ve teknoloji olarak ön plana çıkıyor . Verizon bilgilerine  göre, 2022 yılındaki tüm global ihlallerin dörtte üçü ( yüzde 74) “insan unsuru” içeriyor. Bu bilgi  birçok durumda kusur ve ihmallerin olduğunu, sonucunda da kullanıcıların kimlik avı ve toplumsal mühendislik kurbanına dönüştüğünü gösteriyor. Güvenlik eğitimi ve farkındalık programları bu riskleri azaltmanın kıymetli bir yolu olsa da asıl kıymetli olan yanlış kullanıcı davranışlarını doğrusuyla değiştirmek.

Siber güvenliği artırabilmek için 2024 yılında  üzerinde durulması gereken hususlar ve eğitimler üç başlık altında toplandı.   

 

BEC dolandırıcılığı ve kimlik avı

Hedefli kimlik avı iletilerinden yararlanan iş e-postalarının güvenliğinin ihlal edilmesi (BEC) dolandırıcılığı, en çok kazandıran siber hata kategorilerinden biri olmaya devam ediyor. Geçen yıl FBI’a bildirilen hadiselerde kurbanlar 2,7 milyar dolardan fazla para kaybetti. Bu, ekseriyetle mağdurun, dolandırıcının denetimi altındaki bir hesaba kurumsal kaynak transferini onaylaması için kandırılması yoluyla, temelde toplumsal mühendisliğe dayanan bir hata. Bunu başarmak için bir CEO yahut tedarikçinin kimliğine bürünmek üzere çeşitli teknikler var. Bu usuller, kimlik avı farkındalığı uygulamalarında hakikat bir formda ele alınabilir. Bunlar, gelişmiş e-posta güvenliği, inançlı ödeme formülleri ve ödeme taleplerinin birden fazla denetim edilmesi üzere hususlarla birleştirilmelidir.

Bu çeşitten kimlik avı akınları yıllardır yapılıyor lakin hala kurumsal ağlara yönelik ataklarda en çok kullanılan yol olma özelliği taşıyor. Meskenden ve taşınabilir çalışan bireylerin dikkatlerinin kolaylıkla dağılması nedeniyle de makûs adamların gayelerine ulaşma ihtimali daha da artıyor.

 

Uzaktan ve hibrit çalışma güvenliği

Uzmanlar uzun müddettir, meskenden çalışanların güvenlik formüllerini önemsememe yahut unutma ihtimalinin daha yüksek olduğu konusunda ikazlar yapıyor. Yapılan bir çalışma, çalışanların yüzde 80’inin, örneğin yaz aylarında cuma günleri meskenden çalışmanın kendilerini daha rahat hissettirdiğini ve dikkatlerinin dağıldığını kabul ettiğini gösterdi. Bu durumda, bilhassa mesken ağları ve aygıtları kurumsal ortamlarda kullanılanlara nazaran daha az korunuyor ise, çalışanlar daha yüksek risk altında olabilir. Dizüstü bilgisayarlar için güvenlik güncellemeleri, parola idaresi ve sırf kurumsal onaylı aygıtların kullanımına ait tavsiyelerle eğitim programlarının devreye girmesi gereken yer burasıdır. Bunun kimlik avı farkındalığı eğitimiyle birlikte olması gerekir. 

Hibrit çalışma bugün birçok işletme için standart hale geldi. Yapılan bir araştırma, işletmelerin yüzde 53’ünün bu sistemi bir şirket siyaseti olarak benimsediğini ve bu sayının giderek büyüyeceğini söylüyor. Ofise gidip gelmenin yahut halka açık bir yerden çalışmanın birtakım riskleri var. Bunlardan biri, taşınabilir çalışanları, ortadaki düşman (AitM) akınlarına ve “şeytani ikiz” tehditlerine maruz bırakabilecek halka açık Wi-Fi temas noktalarından gelen tehditlerdir. Bu tehditler, bilgisayar korsanları bir ağa erişip bağlı aygıtlar ile yönlendirici ortasında dolaşan bilgileri gizlice dinlemek için, makul bir pozisyonda yasal bir erişim noktası üzere görünen yinelenen öbür bir Wi-Fi erişim noktası kurduğunda oluşur. 

 

Veri koruma 

Düzenleyicilerin uyumsuzluklara karşı tedbir alması nedeniyle GDPR cezaları 2022’de yıllık yüzde 168 artarak 2,9 milyar Euro’nun üzerine çıktı. Bu, kuruluşların işçilerinin data müdafaa siyasetlerini yanlışsız bir formda takip ettiğinden emin olmaları açısından hayli değerlidir. Nizamlı eğitim, en hakikat data sürece uygulamalarını akılda tutmanın en uygun yollarından biridir. Bu, güçlü şifreleme kullanımı, yeterli parola idaresi, aygıtların inançta tutulması ve rastgele bir olayın anında ilgili şahsa bildirilmesi üzere tedbirler manasına gelir. 

Çalışanlar  ayrıca sık yapılan bir kusur olan, istenmeyen e-posta bilgi sızıntılarına yol açan kör karbon kopya (BCC) kullanımı konusunda bilgilendirilebilir ve başka teknik eğitimlerden de yararlanabilir. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen