Per. May 9th, 2024


                  PANKREAS KANSERİNİN TEDAVİSİNDE 

                              HAYAT KURTARAN GELİŞME!  

 

Günümüzde vefata en sık neden olan kanserler ortasında 4. sırada yer alan pankreas kanserinin 2030 yılı itibariyle, cinsiyet ayrımı olmaksızın, 2. sıraya yükseleceği öngörülüyor. Pankreas kanserinin   en ölümcül kanserlerden biri olmasının en önemli nedeni, kanserin ileri evrelere kadar çok fazla belirti vermeden sinsice ilerlemesi. Son yıllarda pankreas kanserinde ömür müddetinin uzaması, hatta kalıcı güzelleşme sağlanan hasta kümesinde önemli bir artış yaşanması ise yürekleri ferahlatıyor. Acıbadem Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mert Erkan, son yıllarda ‘tanı konulan her hasta kaybedilir’ niyetinin tedavide yaşanan değerli gelişmeler ile yıkılmaya başladığına dikkat çekerek, “Pankreas kanserinde kalıcı bir düzgünleşme için kemoterapinin yanı sıra tümörün ameliyatla kesinlikle çıkarılması gerekiyor. Fakat bu kanser çeşidi ekseriyetle ileri evrelerde tespit edilebildiği için hastaların birden fazla ameliyat bahtını yakalayamıyorlardı. Son yıllarda folfirinox protokolü olarak isimlendirilen üç kemoterapötik ilacın eş vakitli kombinasyonu ve faal kemoterapi uygulamaları ile uygun hastalarda tümör küçültülerek ameliyat edilebilir boyuta getirilebiliyor. Bu sayede pankreas kanserinde ameliyat edilebilen hasta oranı yüzde 20’den yüzde 50 üzere yüksek bir orana yükseldi” diyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mert Erkan, kanserin görülebilir uzak metastaz yapmadığı basamakta saptanan hastalarda, tesirli kemoterapi ve cerrahi tedavi ile 5 yıllık sağ kalım oranının artık yüzde 50’yi aştığına dikkat çekiyor. 

Genellikle ileri evrelerde yakalanıyor, çünkü… 

Pankreas kanseri sıklıkla ileri evrelere kadar belirti vermeden sinsi bir formda ilerliyor. Ayrıyeten hazımsızlık ile bel ağrısı üzere en sık görülen belirtileri de safra kesesi taşı, omurga ve böbrek sorunlarıyla ilgili olduğu sanılarak hastalar tarafından uzun mühlet ciddiye alınmıyor. Bu müddette pankreas kanseri metastaz yapmaya, yani öteki organlara sıçramaya vakit buluyor.

Kalıcı şifa için ‘ameliyat’ şart! 

Cerrahi tedavi  veya kemoterapi pankreas kanserini tek başına kalıcı olarak ortadan kaldırmak konusunda kâfi olmuyor. Yani, cerrahi tedavi yapılamayan hastalarda kemoterapi ile sağ kalım mühleti uzatılıp hayat kalitesi artırılabilse bile kür talihi maalesef bulunmuyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mert Erkan, pankreas kanseri tanısı alan hastalarda kalıcı bir güzelleşmenin lakin tesirli kemoterapi ve tesirli cerrahinin bir ortada kullanılmasıyla mümkün olduğunu söylüyor.   

 Bu tedavi protokolü hayat kurtarıyor!

2012 yılında kullanıma giren folfirinox protokolü (üç kemoterapötik ilacın eş vakitli kombinasyonu) ile başlayan aktif kemoterapi uygulamaları sayesinde pankreas kanserinde birinci sefer, hastalığı yavaşlatmanın ötesinde, geriletebilen bir sonuca ulaşıldı. Folfirinox tedavisi öncesinde, birinci teşhis anında hastaların yaklaşık yüzde 50’si uzak metastaz nedeniyle, yüzde 30’u ise tümör lokal   olarak ileri olduğu için ameliyat olamıyor ve yalnızca yüzde 20’si ameliyat talihini yakalıyordu. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mert Erkan, üçlü kemoterapi protokolünün pankreas kanserinde tedavinin kurallarını tümden değiştirdiğine dikkat çekerek, kelamlarına şöyle devam ediyor, “Etkin kemoterapi sayesinde, lokal ileri hastalığı olan üçte birlik kümenin büyük bir kısmı kemoterapi sonrasında tümörleri küçülünce, tekrar ameliyat edilebilir hale gelebiliyor. Bu sayede pankreas kanserinde ameliyat edilebilen hasta oranı yüzde 20’den yüzde 50’ye yükseldi. Üstelik kemoterapi sonrasında ameliyat edilebilen hastalar ile birinci teşhis anında ameliyata aday olabilen hastalar ortasında sağ kalım açısından da bir fark bulunmuyor” 

Kapalı teknikle ameliyat sayısı artıyor!

Pankreas kanserinde tümörün yerleşimine nazaran kabaca ‘üç standart ameliyat’ yapılıyor. Tümörlerin yaklaşık üçte ikisi pankreasın  baş kısmında yerleşik oluyor. Pankreasın baş kısmı, on iki parmak bağırsağı, safra kesesi ve safra yollarının alt ucunun bir ortada çıkarıldığı ‘Whipple ameliyatı’ en sık yapılan ameliyatlardan. Ayrıyeten gövde ile kuyruk yerleşimli tümörler nedeniyle pankreasın gövde ve kuyruğunun sıklıkla dalakla birlikte çıkarıllması, özel durumlarda da pankreasın tümünün çıkarılması,  diğer standart ameliyatları oluşturuyor. 

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mert Erkan, pankreas kanserine yönelik ameliyatların günümüzde giderek artan bir oranda açık cerrahiden ‘minimal invaziv cerrahi’ denilen kapalı cinste ameliyatlara kaydığını vurguluyor. Prof. Dr. Mert Erkan, kapalı ameliyatların endikasyonuna nazaran laparoskopik yahut robotik olarak gerçekleştirildiğini belirterek, “Damar ameliyatlarıyla bir arada yapılması gereken ileri evre tümörlerde açık cerrahi hala daha aktif bir saha hakimiyeti sağladığı için tercih ediliyor. Lakin artan deneyim ve gelişen aygıtlarla bir arada laparoskopik ve robotik olarak yapılan ameliyatların sayısı da günden güne artıyor. Bu ameliyatların kapalı teknikle yapılabilmesi hastaya yalnızca kozmetik değil, daha az ağrı ve daha çabuk güzelleşme üzere kıymetli avantajlar sağlıyor” diyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen