Cts. Nis 27th, 2024


Kış aylarında havaların soğuması çocuklarda üst ve alt teneffüs yolu enfeksiyonlarına adeta davetiye çıkarıyor. O denli ki çocuklar ömürlerinin birinci yıllarında 8-10 defa üst teneffüs yolu hastalığına yakalanabiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Sapmaz Deniz, bağışıklık sistemleri şimdi tam gelişmediği için çocukların sık hastalandıklarını belirterek, “Evde okula giden bir kardeş varsa enfeksiyon çarçabuk bulaşabiliyor. Ayrıyeten çocuk anne sütüyle beslenmiyor ise risk daha da artıyor. Gözlerini kaşıyan, burunlarını silen yahut ağızlarına dokunup tekrar oyuncaklara dokunan çocuklar eller ve oyuncaklar yoluyla enfeksiyon etkenlerinin başka çocuklara yayılmasına neden oluyor” diyor. Kapalı ve havalandırılmayan ortamların da mikropların yayılma riskini artırdığına dikkat çeken Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı  Dr. Serap Sapmaz Deniz, “Ayrıca el yıkama, diş fırçalama ve tuvalet sonrası paklık üzere  öz bakım marifetlerinin şimdi tam gelişmemesi de çocukların sıkça hastalanmalarına yol açıyor. Üst teneffüs yolu enfeksiyonları çoğunlukla yakınmalara yönelik uygulanan tedavilerle geçseler de bazen kulak enfeksiyonu, sinüzit ve zatürre üzere değerli sıkıntılar oluşturabiliyor. Bu nedenle kış aylarında çocukları mikroplardan korumak büyük değere sahip” diye konuşuyor.

En tesirli tedbir: Ellerini sık sık sabunla yıkayın!

Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Sapmaz Deniz, “Mikroplardan korunmanın en güçlü panzehiri ellerin sabunla yıkanmasıdır” diyerek, şöyle devam ediyor:  “Yemekten evvel, tuvaletten sonra, dışarıdan meskene geldikten sonra, evcil hayvanlarla temasın akabinde, hapşırma yahut öksürme sonrasında, meskende biri hasta olduğunda çocuğun elleri sık sık yıkanmalıdır. Eller, tüm yüzeyi sabunla temas edilip 20 saniye boyunca ovalanmalı, durulandıktan sonra kesinlikle kurulanmalıdır. Süreyi hatırlatmak için çocuğunuzla birlikte bir el yıkama müziği seçebilirsiniz.”

 Dengeli beslenme, uyku ve spor çok önemli!

Enfeksiyonların yayılmasının önlenmesi için çocukların aşılarının tam ve vaktinde yapılması da büyük değer taşıyor. Dr. Serap Sapmaz Deniz, çocukları kış enfeksiyonlarından korumak için alınması gereken başka tedbirleri şöyle anlatıyor: “Kapalı ortamların sık havalandırılması,  ortamın serin tutulması (20-22 derece), gözler kaşınacaksa parmak uçlarıyla değil el sırtıyla kaşınmasının öğretilmesi gerekiyor. Çocukların spor yapmaları, olabildiğince erken uyumaları, kâfi ve istikrarlı beslenmeleri bağışıklık sistemlerinin gelişmesinde değer taşıyor. Anne sütüyle beslenme bebeklerin hastalıklara daha az yakalanmalarını ve daha süratli iyileşmelerini sağlıyor. Renk renk, çeşit çeşit, mevsimsel zerzevat ve meyvelerin bol olduğu, et-balık-yumurta-bal- soğan- sarımsak-yoğurt-kefir-ceviz üzere besinlerden güçlü, paketli besinler ve şekerli içeceklerin tüketilmediği bir beslenme ve idrarın açık sarı renkte olacağı kadar su tüketilmesi de dikkat edilmesi gereken öteki tedbirleri oluşturuyor”

Bu belirtiler varsa, dikkat!  

Hastalık belirtileri gösteren çocukların kesinlikle meskende istirahat etmeleri ve teneffüs yollarının temizlenerek bol sıvı verilmesi gerektiğini belirten Dr. Serap Sapmaz Deniz, “Böylece çocukların okula devam ettikleri gün sayısı artacak, enfeksiyonun etrafa yayılması azalacak ve hastalıklara bağlı gelişebilecek kulak enfeksiyonu, bronşiolit, zatürre ile krup üzere tablolar azaltılacaktır” diyor. Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Sapmaz Deniz, “Özellikle üç aydan küçük bebeklerde;  zor nefes alıp verme, nefes alıp verirken burun kanatlarının dışa gerçek açılıp kapanması,  göğüste nefes alırken cildin kaburgalar içerisine  göçmesi, 39 derece ateş, kulak ağrısı,  dudaklarda morarma, öksürüğün bir haftadan uzun sürmesi yahut çok uyku hali üzere durumlarda kesinlikle hekim muayenesi gerekiyor.” ihtarında bulunuyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen