Cts. Nis 27th, 2024


Talatpaşa Laboratuvarlar Kümesi Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Var, “İnce Bağırsakta Çok Bakteri Çoğalması” manasına gelen SIBO’nun teşhisinde uygulanan nefes testi hakkında değerli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Var, SIBO’nun huzursuz bağırsak sendromu, fibromiyalji, çölyak, gül hastalığı ve egzama üzere cilt hastalıklarıyla depresyona yol açabildiğini söyledi.

Talatpaşa Laboratuvarlar Kümesi olarak, SIBO testini İzmir’de birinci kere uyguladıklarını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Var, kelamlarını şöyle sürdürdü: “SIBO, çölyak, crohn yahut huzursuz bağırsak sendromu üzere gastrointestinal bozuklukları olan hastalarda olağan şahıslara nazaran daha yaygındır. SIBO için risk faktörleri ortasında antiasit ilaçların kronik kullanımı, kronik pankreatit, diyabet ve bağışıklık sisteminin zayıflaması sayılabilir. SIBO’nun bakteriyel çoğalmaya karşı bir yahut daha fazla savunma sisteminin zayıflamaya başlamasıyla geliştiği ortaya konmuştur. SIBO sıklıkla spesifik olmayan sindirim bulguları içerir. Bu bulgular, besinlerle alınan kimi karbonhidratların bakterilerce fermantasyonu sonucu meydana gelir”

Kronik ishal, kabızlık, karında şişkinlik, kramp, mide bulantısı, asit reflü, mide gazı ve geğirmenin SIBO’nun yaygın bulguları olduğunu hatırlatan Var, “SIBO ilerledikçe kilo kaybı, yetersiz beslenme ve kemik erimesi üzere sindirim bozukluğu belirtileri baskın olabilir. Bağırsaklarımızda bulunan kollayıcı bariyerin çoğalan bakterilerce bozulması sistemik semptomları ortaya çıkabilir; eklem ağrıları, deri döküntüleri, ruh hali değişiklikleri, yorgunluk yahut hashimato üzere otoimmün hastalıklar eşlik edebilir” diye konuştu.

 

BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR

Talatpaşa Laboratuvarlar Kümesi olarak SIBO’nun tespiti için SIBO nefes test kiti kullandıklarını ve bu aygıtın Türkiye distribütörü olduklarını kaydeden Prof. Dr. Ahmet Var, SİBO tanısı koymada yüzde 90’ın üzerinde muvaffakiyet elde ettiklerini lisana getirdi. 

Var, “SIBO tanısı için sıkıntı ve değerli olan bakteri sayımı yerine kullanımı kolay ve düşük maliyetli olan SIBO nefes testini seçmek hastalara avantaj sağlıyor. Bu testin kullanımından evvel hazırlık basamakları bulunuyor. Şayet hasta antibiyotik kullanmış ise kesinlikle üzerinden 4 hafta geçmesini bekliyoruz. Hastanın testten 24 saat öncesi uygulaması gereken, yüksek lifli besinlerin ve fermente olabilen şekerlerin kısıtlandığı 1 günlük bir diyeti var. Son 12 saat aç kaldıktan sonra hastaya 10 gram laktüloz 1 su bardağı suda çözülerek içirilir. 2 saat boyunca hastadan alınan nefes örnekleri tahlil edilerek SIBO olup olmadığı ortaya konuyor. Testi müspet çıkan hastalarımızı bir an evvel tedavi sürecine başlamaları için kesinlikle SIBO konusunda tecrübeli uzman tabiplere yönlendiriyoruz” diye konuştu. 

 

SIBO TESTİ İZMİR’DE TALATPAŞA LABORATUVARLAR  GRUBU’NDA

SIBO nefes test kitinin kişisel olarak da kullanılabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Var, şunları söyledi: “SIBO nefes testi İzmir’de yalnızca Talatpaşa Laboratuvarlar Kümesi’nde uygulanıyor. SIBO belirtileri taşıdığınızı düşünüyorsanız yahut doktorunuz sizde SİBO’nun varlığından kuşkulanmış ise Talatpaşa Laboratuvarlar Kümesi’nde hidrojen / metan testini yaptırabilirsiniz. Nefes testi için gerekli teneffüs hava örneğini size sağladığımız mesken kiti yardımıyla kendi konut ortamınızda kolay kolay toplayabilirsiniz. Dilerseniz laboratuvarlarımızdan randevu alıp uzman çalışanımız yardımıyla da Mavişehir yahut Alsancak şubelerimizde nefes örneğinizi verebilirsiniz”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen