Cum. Nis 26th, 2024


Kontrollü bir formda geri dönüşüme gitmeyen ekipmanlar berbat niyetli bir aktörün eline geçebilir. Elden çıkarmayı düşündüğünüz aygıtlarınızın içinde ne kadar çok bilgi varsa bir siber cürümlünün eline geçmesi durumunda o kadar çok tehlikeye girebilirsiniz. 

 Siber güvenlik şirketi ESET eski aygıtlarınızı atmadan evvel yapmanız gerekenleri sıraladı, tekliflerde bulundu. 

 Eskiyen ve elden çıkarmak istediğiniz aygıtınız bir dizüstü yahut masaüstü bilgisayardan akıllı telefona yahut fitness takip aygıtına kadar her şey olabilir. En son Birleşmiş Milletler datalarına nazaran, 2019 yılında dünyada 53,6 milyon metrik ton e-atık üretildi ve bu sayı beş yıl öncesine nazaran yüzde 21 artış gösterdi. Bu çok fazla potansiyel tehlike manasına geliyor.

Riskler neler?

Kullandığımız aygıtlar dijital ömürlerimize açılan bir kapıdır. Bu, hem en pahalı bilgilerimizden kimilerini sabit disklerinde sakladıkları hem de çeşitli çevrimiçi hesaplarımıza erişmemizi sağladıkları manasına gelir. Her ne kadar istesek de aygıtları kullanmayı bıraktığımızda bu bilgiler buhar olup uçmuyor.  Ancak pek çok kişinin fark etmediği şey, sabit diskten ‘silsek’ bile, bir profesyonelin belge kurtarma araçlarını kullanarak bilgilerin bir kısmını, hatta tamamını kurtarabileceğidir. Birtakım durumlarda, fizikî olarak parçalanmış sabit şoförlerden bile data kurtarabildikleri olmuştur. Bu datalar ortasında arkadaş ve aile fotoğrafları, e-postalar, banka hesap özetleri, vasiyet üzere hassas evraklar ya da pasaport ve ehliyet taramaları, tıbbi bilgiler, sigorta ayrıntıları, aklınıza ne gelirse olabilir.

Artık her zamankinden daha fazla sayıda insan en azından vaktinin bir kısmını konuttan çalışarak geçiriyor. Bu da ferdî dizüstü bilgisayarlarımızın ve aygıtlarımızın da hassas kurumsal bilgiler ve oturum açma bilgileri içerebileceği manasına geliyor. Patronların, makûs siber hijyene sahip ve dolayısı ile kurumsal bilgi ihlaline yol açan bir çalışana âlâ gözle bakması beklenemez. Hakikat araçlarla, makus niyetli biri geri dönüştürülmüş yahut atılmış aygıtlarda kalan data modüllerini bir ortaya getirerek tüm evrakları tekrar oluşturabilir ve şahsî ve iş hesaplarınıza hassas girişler bulabilir. Bu bilgileri şu emellerle kullanabilirler:

  • Kimlik dolandırıcılığı hücumlarında sizi taklit etmek, örneğin isminize yeni kredi çizgileri açmak yahut banka hesaplarını ele geçirip boşaltmak
  • Buldukları hassas tıbbi yahut şahsî bilgiler ya da fotoğraflarla size şantaj yapmak
  • İşverenlerinizin BT ağına erişmek, bilgi çalmak yahut fidye yazılımı dağıtmak için kurumsal oturum açma bilgilerini kullanın. ESET’in 2023  yılının başlarında yaptığı araştırma, atılmış yönlendiricilerin bu emelle nasıl kullanılabileceğini ortaya koydu.

E-atık geri dönüşüm firması ERI tarafından hazırlanan 2019 tarihli bir raporda, ABD’deki bilgi ihlallerinin dörtte birinin, e-atıkların makûs bir halde bertaraf edilmesi üzere ihmallerden kaynaklandığı iddia edilmektedir. 

Güvenli ve emniyetli e-atık imhası için yedi adım:

En kıymetli bilgilerinizi yedekleyin Eski aygıtınızdan neleri saklamak istediğinizi düşünün. Fitness takip aygıtı yahut akıllı TV üzere bir aygıtta fazla bir şey bulunmama ihtimali yüksektir. Fakat bir dizüstü bilgisayarda, masaüstünde yahut akıllı telefon/tablette kıymetli dokümanlar, fotoğraflar yahut görüntüler olması olasıdır. Bunları yeni aygıtınıza aktarmak mı yoksa iCloud yahut Google Drive üzere bir bulut depolama platformuna kaydetmek mi istediğinize karar verin. Alternatif olarak yahut üsttekilere ek olarak, harici bir sabit sürücüye/depolama aygıtına kaydedebilirsiniz. Kâfi kapasiteye sahip bir tane satın aldığınızdan emin olun.

Tüm hesaplardan çıkış yapın Elden çıkarılacak aygıt üzerinde erişmiş olabileceğiniz tüm hesaplardan çıkış yaptığınızdan emin olun. Bu, geri dönüştürüldükleri ve bir formda hala erişilebilir oldukları takdirde, öbür bir kullanıcının yayın yahut araç çağırma hesabınızı fiyatsız olarak kullanamayacağı manasına gelir.

Yazılımı aktarın yahut devre dışı bırakın Yeni bir aygıta aktarmak istediğiniz, varsa, parasını ödediğiniz yazılımları belirleyin. Devre dışı bırakma ve aktarma sürecine yardımcı olmak için uygulama içinde yahut çevrimiçi bilgi olmalıdır.

SIM/SD kartı çıkarın Cihazda SIM yahut SD kart varsa çıkarın. Birebir telefon numarasını kullanmaya devam edecekseniz, operatörü arayın ve SIM kartınızı yeni telefonunuza aktarın. Değilse, imha edin. Telefonunuzda depolama için bir SD hafıza kartı varsa, çıkarın.

Sabit şoförünüzü silin Önemli her şeyi yedekledikten sonra, sıra elden çıkaracağınız aygıttan her şeyi kaldırmaya gelir. Tüm bilgilerin kaldırıldığından emin olmak için fabrika ayarlarına sıfırlama yapmanız gerekecektir. 

Veri silme/disk biçimlendirme araçlarını kullanın Fabrika ayarlarına sıfırlamanın hala kâfi olmadığından endişeleniyorsanız, Disk Wipe veya Active KillDisk gibi üçüncü taraf disk silme araçlarını kullanmayı düşünün. Araştırmanızı yaptığınızdan ve yeterli bir geçmişe sahip saygın bir sağlayıcı bulduğunuzdan emin olun.

Sabit sürücüyü fizikî olarak yok edin Verilerinin yazılım yoluyla silindiğinden emin olmayanlar için bir diğer seçenek de sabit sürücüyü fizikî olarak çıkarıp yok etmektir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen