Çar. May 1st, 2024


Bağışıklık sistemimizin güçlü olmasını istediğimiz, bir sıcak bir soğuk geçen kış mevsiminde C vitaminine her zamankinden çok daha fazla gereksinimimiz var. Yalnızca C vitaminine değil, bununla birlikte Glutatyon takviyenizi yapmanız da hem karaciğer sorunlarınız hem kırışıklık yahut lekeleriniz için hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilmeniz için değerli. Mevzu hakkında merak edilenleri Liv Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu anlattı.

C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir

C vitamini, bedende bir dizi kıymetli işleve sahiptir. Bunlar ortasında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, demir emiliminin artırılması, kolajen üretiminin desteklenmesi, antioksidan tesiri ile hücreleri hür radikallerin zararlarından müdafaa üzere misyonlar bulunur.

Günlük C vitamini gereksinimi yaşa, cinsiyete, hamilelik durumuna ve şahsî sıhhat şartlarına bağlı olarak değişebilir.

Genellikle yetişkinler için önerilen günlük alım ölçüsü ortalama 60-90 mg ortasındadır.

C vitamini, kendi başına bir vitamin olarak alınabilir

Multi vitaminler de ekseriyetle içerdikleri C vitamini ile bu muhtaçlığı karşılamaya yardımcı olabilir.

C vitamini bilhassa taze meyve ve sebzelerde bulunur. Portakal, mandalina, çilek, kivi, brokoli, biber, kuşburnu üzere besinler C vitamini kaynakları ortasındadır.

C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, antioksidan tesiri ile hücreleri korur, demir emilimini artırarak anemi riskini azaltır. Ayrıyeten kolajen üretimine katkıda bulunarak cilt sıhhatini takviyeler.

C vitamini eksikliği çoklukla skorbüt olarak bilinen hastalık ile ilişkilidir

Belirtiler ortasında yorgunluk, halsizlik, ciltte morarma ve kanama eğilimi bulunabilir. C vitamini suda çözünen bir vitamin olduğu için fazlası idrar yoluyla atılır, fakat çok ölçüde alımı birtakım yan tesirlere neden olabilir. Yüksek dozlarda C vitamini alımı ishal, karın ağrısı ve böbrek taşı oluşumu üzere meselelere yol açabilir. Bu nedenle önerilen günlük alım ölçüsüne dikkat edilmelidir. Uzun periyot yüksek doz C vitamini kullanımı önerilmemektedir. Ancak enfeksiyon periyotlarında enfeksiyonun birinci günlerinde C vitamini desteğine başlanması enfeksiyon müddetinde kısalmaya neden olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle C vitaminini gündelik hayatta daha çok besinler ile almaya itina göstermeli ve enfeksiyon periyotlarında C vitamini destekleri almaya çalışmalıyız.

Glutatyon, hücre hasarına neden olabilirler

Glutatyon, bedende doğal olarak bulunan bir antioksidandır. Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyan bileşiklerdir. Özgür radikaller, bedende olağan metabolik süreçlerin bir yan eseri olarak ortaya çıkabilir ve hücre hasarına neden olabilirler.

Hücreleri oksidatif gerilimden koruyabilir

Glutatyonun “Antioksidan Etki” yani hür radikaller denilen, hücreye ve DNA’ya ziyanlı bileşikleri etkisiz hale getirerek hücreleri oksidatif gerilimden korur. “Bağışıklık Sistemi Desteği” sağlayarak bağışıklık sistemi hücrelerinin olağan işlevlerini sürdürmelerine yardımcı olur. “Detoksifikasyon” denilen karaciğerde toksinlerin nötralize edilerek bedenden atılmasına yardımcı olur.

Glutatyon eksikliği, çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir

Bu faktörler ortasında yaşlanma, çevresel toksinlere maruz kalma, yetersiz beslenme, gerilim ve kimi sıhhat durumları bulunabilir.

Glutatyon eksikliğinde hücreler hasara uğrayabilir

Glutatyon eksikliğinde hücrelerin hasara uğraması nedeniyle güç üretiminde azalma nedeniyle yorgunluk ve halsizlik, bağışıklık sisteminde zayıflama, karaciğer sorunları ve ciltte matlaşma, kırışıklık yahut lekeler üzere gibisi cilt meseleleri belirtiler görülebilir.

Glutatyon düzeylerimizi artırmak için kükürt içeren yiyecekler yiyebiliriz

Glutatyon düzeylerimizi artırmak için bilhassa kükürt içeren yiyecekler tüketmek glutatyon üretimine katkı sağlar. Sarımsak, soğan, lahana, brokoli üzere sebzeler bu kümeye örnektir. Selenyum, glutatyon peroksidaz ismi verilen bir enzimin yapı taşıdır. Selenyum içeren besinler ortasında Brezilya fıstığı, ton balığı ve hindi eti bulunabilir. Ve kâfi selenyum tüketimi glutatyon düzeylerimizi yükseltebilir. Glutatyon destekleri, direkt alımını sağlayabilir. Lakin, bu desteklerin aktifliği konusunda daha fazla araştırmaya gereksinim vardır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen