Çar. May 1st, 2024


Yılın birinci gününü heyecanla beklediğimiz, tertemiz sayfalar açma umudumuzun yeşerdiği, yeni amaçlar belirlediğimiz ve umut dolu dilekler dilediğimiz yılbaşı gecesine geldik. Yeni yılı karşılayacağımız bu gecenin çabucak hemen herkes için olmazsa olmazı alışılmış ki sevdiklerimizle geçireceğimiz sohbet dolu bir akşam yemeği ve sonrasındaki atıştırmalıklar.

Elbette yılbaşı akşamını memnun geçirmek için ve vücut sıhhatimizin makûs etkilenmemesi ismine beslenme konusunda dikkatli olmakta da yarar var. Merak etmeyin! Dikkatli olmak demek hiçbir şey yemeyin, gerilime girin demek değil. Burada değerli olan yemeklerinizi yavaş yavaş, bol sohbet ederek tüketip ölçü denetimi yapmak ve yediklerinizi dengeleyerek yılbaşı gecesini rahat bir formda geçirmek olmalı. Pekala, yılbaşı gecesinde nelere dikkat etmeliyiz, nasıl beslenmeliyiz?

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden, Diyetisyen Aslı Ortakçı ‘yılbaşı gecesinde beslenme’ ile ilgili tekliflerde bulundu

 Yılbaşı gecesi nasıl beslenmeliyiz?

Öncelikle, akşam çok yemek yiyeceğinizi düşünerek kendinizi gün içinde aç bırakmamalısınız.

Yılın son gününe kahvaltı ile başlamak, gün içindeki koşuşturmalar için daha zinde ve enerjik olmanızı sağlayacaktır. 

Akşam yemeğinizde mükellef bir sofra olacağını düşünürsek, öğlen yemeğinizde zerzevat yahut salata yüklü bir menü tercih etmeniz gün içindeki istikrarın sağlanmasına yardımcı olacaktır. 

Gün içerisinde aç kalmamaya itina göstererek düşük kalorili orta öğünler yapabilirsiniz. Örneğin; taze meyve yanında tüketilecek birkaç adet ceviz, gün içindeki kan şekerini dengelemek için düzgün bir tercih olabilir. Bilhassa, akşam yemeğinize geçmeden evvel yapacağınız orta öğünle akşam yemeğine aç oturmamak nefis denetiminiz için çok değerli bir etken olacaktır.

Peki, bu mükellef yılbaşı sofrasında neler bulunmalı?

  • Yemeğinize çorbayla başlamaya ihtimam gösterin; bu, tokluk hissinizin daha erken oluşmasına yardımcı olacaktır.
  • Yılbaşı sofranızda mevsim sebzelerinden hazırlanmış bol yeşillikli bir salata olabilir. Tahminen, içerisine haşlanmış kuru baklagiller yahut peynir eklenmiş salata, sağlıklı ve doyurucu bir tercih olabilir.
  • Etleri kızartmak yerine ızgara, fırın, haşlama yahut yağsız tavada pişirme üzere sağlıklı prosedürler tercih edilmelidir. Ayrıyeten kırmızı et yerine doymuş yağ oranı az olan hindi, kaz, ördek, tavuk, balık tercih edilebilir. Yanında zeytinyağlı zerzevat yemekleri yahut buharda pişirilmiş sebzeler tercih edilebilir.
  • Pilav yahut makarna üzere karbonhidrat içeren yiyeceklerin fazla tüketilmemesine dikkat ederek, 1 adet karbonhidrat seçeneğini etinizin yanında tercih edebilirsiniz. 
  • Yemekleri tüketirken evvel zerzevat, protein, en son ise karbonhidratı tercih etmeye ihtimam gösterin. 
  • Kızartılarak hazırlanmış mezeler yerine, yoğurt yahut peynir ile hazırlanmış az yağlı meze seçeneklerini tercih etmek midenin rahatlığı için daha gerçek olacaktır.
  • Yemekten sonra tüketilme ihtimali olan yüksek yağ içerikli paketli besinleri (cips, çikolata vb.) tercih etmek yerine, ölçülü olmak şartıyla kuruyemişler ve kuru meyveler tüketilebilir; fakat dikkat edilmelidir ki masada farkına varmadan tüketilen atıştırmalıklar kalori içeriğini hayli yükseltebilir. 

Alkol tüketebilir miyim?

Böyle özel günlerde alkol elbette sofralarınızda yer alabilir; lakin en çok dikkat edilmesi gereken ise alkolü aç tüketmemektir. Alkol kan şekeri seviyenizi düşürerek daha çok yemenize yol açabilir. Tok karnına tüketilen alkol kana daha geç karışacağından, protein içeren bir besinin yanında (ana yemekle olabilir) tüketmeye ve bol su içmeye çalışın. 1-2 kadeh şarap tercih edebilirsiniz. Alkolü az tüketmek için yanında kalori içeriği olmayan su, sade maden suyu üzere içecekler de tercih edilebilir. 

Yeni yılın birinci günü nelere dikkat etmeliyiz?

Sağlam bir kahvaltı, brunch biçiminde öğleye yaklaşsa da kesinlikle yapılmalıdır. 

Güne orta öğünle devam edip akşam yemeğinde de çorba, zeytinyağlı zerzevat, haşlanmış yahut ızgara tavuk, salata üzere hafif tercihler yapın.

Midenizi rahatlatmak için rezene ve anason, vücudunuzu dinlendirmek için de melisa, papatya üzere bitki çayları tercih edebilirsiniz.

Vücudu toksinlerden arındırmak için gün içerisinde su tüketimini kesinlikle artırın.

Gün içinde hareket etmeye çalışın, mümkünse açık havada tempolu bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Yeni yılda, yemeklerle birlikte gelen sıhhat, memnunluk ve tatlı anılarla renklenmiş ziyafet sofralarınız olsun…

Yılbaşı Menüsü Örneği:

Bal kabağı çorbası

Az ölçüde haydari

Az ölçüde pancarlı kinoalı kısır

Az ölçüde köz patlıcan ezmesi

Lor peyniri ve narla süslenmiş salata

Fırında hindi fırın sebzeler

*İsteğe bağlı olarak sütlü tatlı tercih edilebilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen