Cts. Nis 27th, 2024

Hatay’ın Yayladağ ilçesinde bulunan Kel Dağı’nın altında 2017 yılında su altı mağarası bulundu. Su altı mağarası, dalış severlerin tutkusu haline geldi.

Antik dönemdeki adı Silpiyus olan ve Hatay’ın Yayladağ ilçesinde bulunan Kel Dağı, yerel halk tarafından Cebel-i Akra olarak da biliniyor. Akdeniz’in güneydoğusunda, tam köşede bulunan bu dağ 1740 m yüksekliğe sahip. Turistik olarak çok ilgi çeken bu dağ inanılmaz bir trekking rotası sunuyor. Özellikle zirve çıkışından nefes kesici bir manzarası bulunan Kel Dağı’ndan şayet hava açıksa Suriye’nin Bassit ve Lazkiye şehirlerini ve ayrıca Aladağlar ve Bolkar Dağları’nı görmek mümkün. Dağın Eteklerinde ise Roma Dönemi’nden kalma St.Barlaam Manastırı bulunuyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Hatay’da, şu anda aktif olmayan volkanik bir dağ olan Kel Dağı’nın altında 2017 yılında bir su altı mağarası keşfedildi.

Hatay Yayladağ Su Altı Mağarası

HATAY YAYLADAĞ’DA BULUNAN SU ALTI MAĞARASI DALIŞ TUTKUNLARINI AĞIRLIYOR

Kel Dağı’nın altında bulunan ve bilimsel makalelerde “Bilge Taş Mağarası” olarak geçen mağaraya, deniz seviyesinden 19 metre derine daldıktan sonra ana girişten 120 metre suyun altında ilerleyince ulaşılabiliyor. Mağara, içinde bulunan kum piramitleri, bacaları, sarkıt ve dikitleri sebebiyle peribacalarını anımsatıyor.

Büyük Mağara’nın bulunduğu bölgede irili ufaklı 130’a yakın mağara olduğunu söyleyen dalış eğitmeni Mahmut İğde, Büyük Mağara’nın bölgedeki en büyük mağara olması sebebiyle ön plana çıktığını ve dalış partneri doktor Öztürk ile burayı yaklaşık 6 yıl önce keşfettiklerini belirtti.

Hatay Yayladağ Su Altı Mağarası dalış

DALMAK İÇİN NADİR GÜVENLİ MAĞARALARDAN

Dalış eğitmeni İğde, mağaranın özellikle kapalı alan dalışı seven dalgıçlar için gerekli özelliklere sahip olduğunu ifade etti ve “Bu mağara, Türkiye’de sportif amaçlı dalış anlamında dalınabilecek nadir, güvenli mağaralardan bir tanesi. 2017’den itibaren de hem keşif dalışları hem de turizme katkısıyla inanılmaz sayıda dalışları bu mağarada gerçekleştirdik” dedi.

Keşfedilmesinden bu yana Büyük Mağara’nın kentin turizmine de büyük katkı sağladığını vurgulayan İğde, “Keşfedildiği 2017 yılının mayıs ayından şu ana kadar sayısız dalgıç, dalış okulu bu mağarayı görmek için Hatay’a geldi. Bugün de Ankara’dan bir ekibimiz burada. Sırf bu mağara için Hatay’ı, Keldağı’nı ziyaret etmek isteyen binlerce dalgıç var” şeklinde konuştu.

 ekibiyle birlikte dünyanın sayılı dalış okullarının da yer aldığı birçok uluslararası bot fuarlarında Keldağı’nı ve Büyük Mağara’yı tanıtıyor. Herkesi de bu çalışmalara katılmaya davet ediyor.

Büyük Mağara’nın envantere eklenmesi ve korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığından ekipler, bölgede çalışmalarına devam ediyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen