Çar. May 8th, 2024


ROBOTİK DİZ VE KALÇA PROTEZİNİN AVANTAJLARI  

Sağlık teknolojilerinin kullanımı son yıllarda tüm cerrahi uzmanlık alanlarında artış göstermiştir. Kalça ve diz protezi ameliyatlarında uygulanan en ileri cerrahi teknolojilerden biri olan robot yardımlı cerrahinin kullanımı büyük avantaj sağlamaktadır. Çalışmalar robotik kalça ve diz artroplastisinin klasik tekniklere nazaran implantın belirlenmesinde, hizalanmasında ve yerleştirilmesinde yanılgı hissesini neredeyse sıfıra düşürdüğünü göstermektedir. Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Murat Baloğlu, robotik diz ve kalça protezi ameliyatları hakkında bilgi verdi. 

3 boyutlu model üzerinde planlama yapılıyor 

Robotik ortopedi ameliyatları yanı robotik protez cerrahisinde kullanılan teknoloji sayesinde hastaya özel geliştirilen 3 boyutlu modelleme yapılmaktadır. Cerrahi süreçleri robot gerçekleştirmez fakat ameliyat öncesinde sistemde hastanın bilgileri ile yapay zeka sayesinde ayrıntılı bir planlama yapılmasını sağlar. Her hadise öncesinde ameliyatı gerçekleştirecek olan hekim, protez uygulanacak hastaya özel bir planlama yaptığı için, cerrahi uygulama çok daha hassas olmaktadır. Bu sistem sayesinde her olayın akabinde birebir sonucu almak mümkün olmaktadır. 

Diz protezi: Total diz protezi eklemin tamamını içerir. Lakin dizin sadece bir kısmı hasar görmüşse, diz ekleminin sırf hasarlı kısmını değiştirilebilir. Buna kısmi diz protezi denir.

Bütün kalça değişimi: Kalça, bilyeli ve yuvalı bir eklemdir ve total kalça protezi prosedüründe eklemin her iki kısmı de çıkarılır ve değiştirilir.

Dizde daha yaygın tercih ediliyor 

Son periyodun tanınan uygulaması olan robotik protez cerrahisi dizde daha yaygın olmakla birlikte kalçada da uygulanmaktadır. Ortopedik cerrahide kullanılan robotik yardımın birkaç farklı çeşidi vardır. Ameliyattan evvel Bilgisayarlı Tomografi (BT) taramasına başvurulur. Hastanın bilgileri de sisteme yüklenir. Yapay zeka hasta imajlarından yola çıkarak, tam olarak ne kadar kemiğin çıkarılması gerektiğini planlar ve implantın hizalanması ve yerleştirilmesinin doğruluğunu en üst seviyeye çıkarmaya yardımcı olmak için kullanılır. Ameliyat sırasında robotik kol, bu planın tam olarak takip edilmesini sağlar; böylelikle kâfi ölçüde kemik çıkarılır.

Robotik protez cerrahisinde kullanılacak olan protezler hastaya özel üretilmektedir. Hastanın manzaraları sisteme yüklenmektedir. Sistem yapay zeka sayesinde hastanın hangi proteze ve protez ölçüsüne uygun olduğunu söyler. Buna nazaran hazırlıklar yapılır ve protez süreci gerçekleştirilir.

Yapay olduğu hissedilmiyor

 

Eklem replasmanı ameliyatının en sıkıntı istikametlerinden biri, yapay eklemin başka ayrı bileşenlerini, birbirine ahenk sağlayacak ve problemsiz çalışacak halde mümkün olan en güzel hizaya yerleştirmektir. Robotik kol, cerrahın istenen yönelimi elde etmesine yardımcı olmak için dokunsal, görsel ve işitsel geri bildirim sağlar; bu da stabiliteyi ve hareketliliği artırabilir. Robotik kol cerraha yardımcı olmaktadır ve yapılan cerrahide kusur hissesi sıfıra yakın olmaktadır.  Yapay zeka sayesinde, hastaya nazaran seçilen protez hastaya birebir uyumlu olduğu için, protez ameliyatı sonrasında hastalar yapay bir diz yahut kalça olduğunu hissetmezler.

 

Genç hastalarda daha çok tercih ediliyor 

Robotik diz ve kalça protezi, protez gereksinimi tanısı alan tüm hasta kümelerine uygulanabilir. Bilhassa genç hasta kümesinde daha çok tercih edilir zira daha uzun vadeli kullanılacağı için yanılgısız bir protez uygulanması değerlidir. Robotik protez cerrahisinde hastanede kalış müddeti azalmaktadır. Robotik protez cerrahisinde ameliyat kesisi çok daha küçük olduğu için yara yeri uygunlaşması daha süratli olur, hasta rehabilitasyon sürecine daha kısa müddette geçer. Ameliyattan 1 gün sonra hasta ayağa kaldırılır. Takviyesiz yürümeye 3 hafta sonra başlayabilir. Hasta dikişler alınmadan yani ikinci hafta itibariyle rehabilitasyon sürecine başlayabilir. 

 

Robotik protez cerrahisinin avantajları şunlardır;

  1. Sağlıklı kemikler ve yumuşak dokular büsbütün korunur. 
  2. Aletlere, operasyonaı ve proteze bağlı yanılgı hissesini sıfıra indirir.
  3. Her hasta için özel bir protez sunulur. 
  4. Daha ağrısız ve süratli bir güzelleşme süreci yaşanır.
  5. Günlük hayata dönüş daha süratli ve rahat olur. 
  6. Daha güzel hareketlilik ve daha uzun protez ömrü sağlanır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen