Cts. Nis 27th, 2024


Hızla yaygınlaşan temassız ödeme yolları daha pratik, kolay ve süratli olduğu için tercih ediliyor. Siber güvenlik şirketi ESET kullanımı artan temassız ödemelerin klâsik ödeme yollarından daha inançlı olup olmadığını inceledi, tekliflerini paylaştı. 

Yakın alan bağlantısı olarak isimlendirilen NFC, 2010’ların ikinci yarısında kablosuz teknoloji  ve yeni bir ödeme standardı olarak ortaya çıktı. Bu teknoloji sayesinde, özgün çip tabanlı kartlar daha da kullanışlı hale geldi. Kartları ödeme terminallerine ve ATM’lere takmak yerine, para transferi için NFC özellikli bir ödeme aygıtına dokunmak kâfi oluyor. Temassız kartların yanı sıra, kart bilgilerinizi uygulamaya yükledikten sonra telefonunuzu ödeme için kullanmanızı sağlayan Apple Hisse yahut Google Hisse üzere hizmetler aracılığıyla telefonlar da artık bu fonksiyonu görebiliyor.

 NFC ne kadar inançlı?

NFC’nin temel emelinin temassız süreçleri kolaylaştırmak olduğu düşünüldüğünde, büsbütün inançlı olması gerektiği varsayılabilir. Öbür kablosuz irtibat teknikleriyle karşılaştırıldığında, çalışması için gereken yakınlık nedeniyle ele geçirilmesi çok daha zordur fakat bu, kimi siber atak tiplerine karşı algılanamaz olduğu manasına gelmez. NFC teknolojisinin bilhassa ödeme süreçlerinde daha inançlı olduğu hakikat olsa bile bu, teknolojinin yanlışsız olduğunu  göstermez. Makus niyetli bireyler istediklerini elde etmek için makul güvenlik açıklarından basitçe yararlanabilirler.

Telefonla ödeme – daha mı inançlı?

NFC özelliği telefonlarda da mevcut. Apple Hisse, Google Hisse ve öbürleri PIN, parmak izi, yüz taraması yahut telefonunuzda mevcut olabilecek diğer bir ek güvenlik gerektirdiğinden, biraz da inançlı olabilir. Ayrıyeten her iki ödeme hizmeti de sadece etkinleştirildiğinde çalışır, bu nedenle birisinin sizden rahatça bir ödeme alma bahtı daha azdır. Ek olarak Apple yahut Google Hisse kullanmak hesap bilgilerinizi diğerlerine aktarmaz ve aygıtınızı kaybetmeniz durumunda bu hizmetleri uzaktan devre dışı bırakmak epey kolaydır.

Akıllı saatler pek çok açıdan kusursuz olsa da saatin kilidini açmak için gereken kısa bir PIN kodunun ötesinde ek kimlik doğrulama eksikliği nedeniyle bu saatler aracılığıyla ödeme yapmak sorun yaratabilir. Saatin sahibinin bileğinde olması bir cins kimlik doğrulama fonksiyonu olarak varsayılır. Lakin saatlerin çalınabileceği ve ekseriyetle yalnızca dört haneli bir PIN ile korunduğu düşünüldüğünde, bu durum her vakit süreç için gereğince inançlı bir metot olmayabilir.

Temassız ödemelerinizi nasıl daha inançlı hale getirebilirsiniz

  • Telefonla ödemeyi kullanın – Bu uygulamaların eksik yanları olsa da ek kimlik doğrulama ihtiyaçları olduğu için temassız kartlara nazaran daha güvenlidirler.
  • Akıllı saatleri kullanmayın – Daha düşük güvenlik nedeniyle, akıllı saatle ödemeleri aktifleştirmek potansiyel meselelere yol açabilir.
  • RFID engelleyicileri deneyin – Bunlar, kartınız ile dış dünya ortasında bir bariyer oluşturarak muhtemel ele geçirme ataklarını azaltan küçük kartlar yahut cüzdanlardır.
  • Düşük ödeme limitleri belirleyin – Bu, bankanız yahut bankacılık uygulamaları aracılığıyla yapılabilir; bu sayede temassız ödemelerde satın alma ölçünüz için azamî bir limit belirleyebilirsiniz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen