Sal. Nis 30th, 2024


Kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi portakal, içeriğinde bulunan yüksek C vitamini oranıyla en yararlı meyveler ortasında bulunuyor. Narenciye tipi olan ve turunçgiller ailesinden gelen portakal, taze meyve olarak tüketiminin yanı sıra;   taze sıkılmış suyu ve kurutulmuş haliyle de günlük beslenmede kıymetli bir yer tutuyor. Bireylerin günde 1-2 adet portakal yemesi C vitaminin alınması için kâfi olurken, bu meyvenin tüketimi şahıslarda hücre hasarını tedbire, bağışıklık sistemini destekleme ve göz sıhhatini muhafaza üzere faydalar sağlıyor. Asitli bir meyve olan portakalı bilhassa gastrit, reflü, ülser üzere şikayeti olan hastaların sonlu tüketmesi, bir yaş altı bebeklere de verilmemesi gerekiyor.  Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Ceyda Işık Kınay, portakalın yararları ile ilgili bilgi verdi. 

C vitamini kaynağı

C vitamini ve antioksidanlardan güçlü bir narenciye çeşidi olan portakal en çok ABD, Meksika ve Çin’de üretilirken, Alanya ve Finike portakalı yalnızca ülkemizde yetiştirilmektedir. Tatlı ve ekşi pek çok farklı çeşidi bulunan portakal, taze meyve olarak tüketilmesinin yanı sıra, taze sıkılmış suyu ve kurutulmuş haliyle de günlük beslenmede kıymetli bir yer tutmaktadır. Bir orta uzunluk portakal yetişkin bir bireyin günlük C vitamini gereksinimini karşılamak için kâfi gelirken; A vitamini, folik asit ve diyet lifi kaynağı olan portakalın yararları şu halde sıralanabilir: 

  1. İçerdiği C vitamini sayesinde hücre hasarını maniler ve kansere neden olan hür radikaller ile savaşır.
  2. Bağışıklık sistemini takviyeler ve mikroorganizmalara karşı korur.
  3. Yaşa bağlı makula dejenerasyonunu yavaşlatarak göz sıhhatini takviyeler.
  4. Demir emilimini artırarak anemiyi düzgünleştirmeye yardımcı olur.
  5. C vitamini gerilim hormonu olan kortizolü baskılayarak kan basıncının düzenlenmesine dayanak olur.
  6. Diyabet, kalp ve damar hastalıkları, artrit ve Alzheimer üzere hastalıklarda inflamasyonu azaltmayı sağlar.
  7. İçeriğindeki folik asit bilhassa gebelerde folik asit alımını destekleyerek doğumsal defektleri önlemeye yardımcı olur.
  8. İçeriğindeki sitrat, böbreklerde kalsiyum birikimini önleyerek taş oluşumunun önüne geçebilir.
  9. Portakal yağı kimi bakteri ve mantar tiplerinin üremesini durdurmaya dayanak olup, gerilim seviyesini azaltarak anksiyete ve depresyonun azaltılmasına yardımcı olur. 
  10. Kabuğu ile birlikte kurutulmuş portakal yeterli bir diyet lifi kaynağıdır. Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olurken; sindirim sistemi sıhhatini da takviyeler. 

Portakal içeriğindeki asit sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir

Bu kadar çok yararı olan portakalın asitli bir meyve olması kimi şahıslarda badirelere yol açabilmektedir. Bilhassa gastrit, reflü yahut ülser üzere sindirim sistemi rahatsızlığı olan şahıslarda mide yanması, şişkinlik yahut gaz üzere şikayetlere neden olabilmekte, kumarin kümesi kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin ise günlük portakal tüketimini bir adet ile sonlandırması gerekmektedir. Ayrıyeten diyabet yahut insülin direnci olan bireylerin daha güzel bir kan şekeri denetimi sağlayabilmek ismine portakalı ara öğünlerinde; yanına kavrulmamış kuruyemiş yahut süt, yoğurt üzere bir protein kaynağı ile birlikte tüketmesi ve porsiyon denetimine ihtimam göstermesi önerilmektedir.

Yüksek tansiyon ve kolesterolü olanlara portakal suyu önerilmiyor

Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan beta bloker kümesine giren celiprolol içeren ilaçları kullanan bireyler yüksek ölçüde portakal suyu tüketiminden kaçınmalıdır. Zira yüksek ölçüde portakal suyu tüketimi bedende celiprolol seviyesini arttırabilmektedir. Yeniden yüksek kolesterolü olan şahısların kullandığı pravastatin portakal suyu ile etkileşime girebilmektedir. Ayrıyeten ürtiker üzere alerjik semptomların tedavisinde kullanılan ve etken unsuru fexofenadin olan ilaçlar da portakal suyu ile etkileşim gösterebilmektedir. Portakal suyunun kandaki seviyesini yükselttiği ilaçlardan birisi de parazit tedavisinde kullanılmaktadır. İlaç kullanımı esnasında portakal suyu tüketim ölçüsüne dikkat etmek fayda sağlamaktadır. Bununla birlikte alerji oluşturma sebebiyle bir yaşından evvel bebeklere portakal ve portakal suyu verilmemesi önerilmektedir. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen