Çar. May 1st, 2024


Hiç elbet kalabalık sofraların kurulduğu ve haliyle de çeşit çeşit yiyeceklerin olduğu yeni yıl sofrasında kaçamak yapmak itiraf edelimki hepimizin en büyük keyfi. Bütün bir yılın gerilimini; dostlarla, müziklerle, bol sohbetle ve ağzımızı tatlandıracak tatlılarla atma isteğimiz çok doğal lakin bu yıl sizin için başkalarından biraz farklı. Zira yeni bir yıla artık iki kişilik bir vücutla giriyorsunuz ve haliyle biraz daha ihtimamlı ve dikkatli olmanız gerekiyor. Yılbaşı üzere özel günlerde de sağlıklı beslenmeyi sürdürmeniz büyük ehemmiyet taşıyor. Her hamilelik farklıdır ve ferdi gereksinimlere nazaran beslenme değişse de yılbaşı öncesinde ve sırasında hamileler için beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Pekala nedir bunlar? Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Safiye Keskin yanıtladı.
 
Yeni yıl geldi çattı. Yılbaşı, büyük sofralar etrafında aile ve sevdiklerimizle birlikte hoş anılar biriktirme vaktidir. Tabi ki ailenin yeni üyesini bekleyen hamileler için de bu periyot daha manalı ve özel olacaktır. Gebelik başlı başına bir bayanın hayatındaki en özel ve heyecan verici devirlerden biridir. Hem anne adayının sıhhatinin hem de bebeğin gelişiminin formlandığı periyot olduğundan bu devirde sağlıklı beslenme kritik rol oynar. Yılbaşı üzere özel günlerde de sağlıklı beslenmenin sürdürülmesi büyük ehemmiyet taşır. Her hamilelik farklıdır ve ferdî gereksinimlere nazaran beslenme değişse de yılbaşı öncesinde ve sırasında hamileler için beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.

Dengeli Beslenme
 
Yılbaşı sofralarında tüm besin öğelerini içeren istikrarlı bir menü planlamak değerlidir. Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve mineralleri içeren bir yemek seçimi, hem anne hem de bebeğin muhtaçlıklarını karşılamaya yardımcı olur.

  • Proteinler: Et, tavuk, balık, yumurta, peynir, kuru baklagiller üzere kaliteli protein kaynaklarına öncelik verilmelidir.
  • Karbonhidratlar: Tam tahıl eserleri, sebzeler ve meyveler üzere sağlıklı karbonhidratlara odaklanılmalıdır.
  • Yağlar: Sağlıklı yağlar içeren avokado, zeytinyağı, ceviz, fındık, badem üzere besinlere yer verilmelidir.

Yeterli Protein Alımı

Hamilelikte anne ve bebeğin doku gelişimi, immün sistem dayanağı, bedende oksijenin taşınması ve bebeğin hücresel gelişimi için temel bir yapıtaşıdır. Bu sebeple gebelik devrinde protein muhtaçlığı artmaktadır. Et, tavuk, balık, yumurta, süt eserleri ve kuru baklagiller üzere protein kaynaklarından kâfi ölçüde tüketmelidir.

Folik Asit ve Demir İçeren Yiyecekler

Folik asit ve demir, hamilelikte kıymetli olan iki vitamin ve mineraldir. Folik asit bebeğin beyin ve hudut sistemi gelişimi için, demir ise anemi gelişme riskini azaltmak ve kâfi oksijen taşınması için gereklidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıl eserleri, kırmızı et ve kuru meyveler değerli folik asit ve demir kaynaklarıdır. Yılbaşı menüsünde bu çeşit besinlere yer verilmelidir.

Sıvı Alımı

Gebelik devrinde böbrek fonksiyonlarında ve kan hacmindeki artış nedeniyle tıpkı vakitte ödem, kabızlık, idrar yollar enfeksiyonu riskini azaltmak için sıvı gereksinimi artar. Gebelikte artan sıvı muhtaçlığını karşılamak için kâfi su içmek kıymetlidir. Kâfi su tüketimi ile bir arada taze meyve suları, süt ve bitki çayları da tercih edilebilir.

C Vitamini Kaynakları

C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Yılbaşı menüsünde taze meyve ve zerzevatları içeren bir salata yahut meyve tabağı eklemek güzel bir seçenektir.

Ölçülü Tatlı Tüketimi

Eğer tatlının büsbütün sonlandırması gereken gestasyonel diyabet üzere bir sıhhat sorunu yoksa porsiyonlara dikkat ederek tatlı tüketilebilir. Şekerli ve şerbetli tatlılar yerine meyve ve sütlü tatlılar üzere daha sağlıklı alternatifler tercih edilebilir.

Kaçınılması Gereken Besinler

  • Çiğ yahut az pişmiş et, yumurta ve deniz eserlerinden kaçınılmalıdır.
  • Pastörize edilmemiş süt ve süt eserleri tüketmemeye ihtimam gösterilmelidir.
  • Kafein ve alkol tüketimini sonlandırılmalıdır.

Sonuç olarak, bu süreçteki beslenme yalnızca bir misyon değil birebir vakitte bebeğe bir sevgi sözüdür. Bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesine katkıda bulunmak ve annenin de bu sürecin tadını çıkarması için hoş bir fırsat. Yılbaşında da sağlıklı beslenmeyi sürdürmek bu hoş anıları olumlu bir güçle geçirmek açısından kıymetlidir. Herkese sağlıklı, keyifli ve umut dolu bir yılbaşı ve yeni yılın tüm anne ve bebeklere sıhhat, huzur ve sevgi getirmesini dilerim. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen