Sağlıksız beslenme alışkanlıkları günümüzde giderek yaygınlaşıyor ve bu durum diş çürüklerinin artmasına neden oluyor. Bilhassa şeker, karbonhidrat ve asitli besinlerin ağır olarak tüketilmesi ve tıpkı vakitte diş paklığına gereken kıymetin verilmemesiyle birlikte dişlerin süratle çürüdüğünü tabir eden Anadolu Sıhhat Merkezi Ağız ve Diş Sıhhati Kısmı Klinik Koordinatörü Dt. İstek Tekkeli, “Düzenli diş paklığı ve ağız bakımına ehemmiyet vermeyen, beslenmelerinde karbonhidrat ve şeker içeren besinlere yük veren, gece yatmadan evvel dişlerini fırçalamayan, bebeklik periyodunda biberonla şeker katılmış besinlerle beslenen ve fazla ölçüde asitli besin tüketen bireyler diş çürüğü tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar” açıklamasında bulundu.
Ağzımızdaki muhakkak bakteriler, tükettiğimiz şeker ve karbonhidratları aside dönüştürerek diş yüzeyindeki mineralleri yok ediyorlar. Bu asitlerin başlangıçta küçük olmasına karşın vakitle süratle büyüyen ve çürük ismi verilen delikleri oluşturduğunu söz eden Anadolu Sıhhat Merkezi Ağız ve Diş Sıhhati Kısmı Klinik Koordinatörü Dt. İstek Tekkeli, “Beslenmemizde şekerli, asitli ve yüksek karbonhidrat içeren besinlerden kaçınmak, dişlerimizi günde en az iki sefer ama tercihen her ana öğün sonrasında fırçalamak, diş ipi ve ağız gargarası üzere fırçalamayı destekleyen eserleri kullanmak ve 6 ayda bir diş doktoru denetimini aksatmamak diş çürüklerini önlemeye katkı sağlıyor” dedi.
İşlenmiş ve paketli besinler diş çürüğü oluşumunu hızlandırıyor
Gelişmekte olan ülkelerde diş çürüklerinin daha yaygın olduğu bilgisini paylaşan Dt. Dilek Tekkeli, “Sosyokültürel açıdan zayıf kalmış toplumlarda maddi imkanların hudutlu olması sebebiyle işlenmiş ve paketli besinler daha fazla tercih edildiği için diş çürüklerine daha sık rastlanılıyor. Ayrıyeten, ağız ve diş sıhhati eğitimini hem aileden hem de okullardan gereğince alamamış olmamız da bu durumu etkileyen faktörler ortasında yer alıyor. Evvelden insanların şeker kullanmamaları ve yiyecekleri daha az pişirip daha katı bir formda tüketmeleri, diş sıhhati üzerinde olumlu bir tesir yaratıyordu. Sert besinlerin dişleri doğal yollarla temizlediği bilgisi hakikat olsa bile günümüzde daima olarak tüketilen paketli, işlenmiş besinler ve asit içeren içecekler ile pişirilmiş ve yumuşacık yapılmış karbonhidratlar diş çürüklerinin yaygın görülmesine neden olabiliyor” yorumunda bulundu.
Şekerli yahut yapışkan bir besin yemeğin sonuna bırakılmamalı
Diş sıhhati açısından ziyanlı olarak tanımlanan besin hususlarının, bilhassa şekerli ve asitli besinlerin dişlere yapışıp kalan ve kolaylıkla temizlenemeyen unsurlar olduğunu vurgulayan Tekkeli, “Şekerli, yapışkan ya da asitli besinler tüketilecekse üç ana öğün içinde tüketilmeli, öğünler sonrasında diş fırçalanmalı. O an diş fırçalamak mümkün değilse, ağız su ile çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmeli. Ara öğünlerde de elma, havuç üzere sert besinler tercih edilmeli zira bu besinler dişleri temizleyip diş etlerine masaj yapıyor. Son olarak yemeği şekerli ya da yapışkan bir besin ile bitirmek yerine, ağza en son atılacak bir kesim peynir ile şekerin çürük tesirini en aza indirmek mümkün” ikazında bulundu.
Günümüz teknolojisiyle, çürükler için süratli ve acısız tedavi mümkün
Çürük tedavisinde birinci adımın ilerleyen çürüğü durdurmak ve dişin canlılığını korumak olduğunun altını çizen Dt. İstek Tekkeli, “Mine yüzeyinin bozulma sürecinin en erken kademesi beyaz nokta lezyonudur. Bu lezyonların klasik tedavileri, topikal florid uygulaması ve oral hijyenin geliştirilmesini içerir. Diş yüzeyinde yani minede bir kavite meydana gelirse, maksat çürüğün pulpa dokusuna ilerlemeden durdurulması ve kolay tek seanslık bir süreçle dolgu yapılmasıdır. Lakin şayet çürük dişin pulpasına kadar ilerlemişse yapılacak süreç; dişin hudutlarının alınması, kanalların doldurulması ve dişin üst dolgusunun yapılmasıdır. Diş çürükleri korkulanın bilakis, günümüz teknolojisi ve yeni jenerasyon diş hekimliği aletleri sayesinde acısız ve süratli bir formda tedavi edilebiliyor. Diş çekimini eski vakitler ve günümüzle karşılaştırdığımızda şu anda temel gaye, dişi bedenimizin öbür organları üzere düşünüp mümkün olan en uzun mühlet ağız içinde tutmaya çalışmak olmalıdır. Biz tabipler, bu maksada ulaşmak için son teknoloji aygıtları, en kaliteli materyalleri ve yıllar içinde biriktirdiğimiz bilgi birikimini de kullanarak hastalarımız için en âlâ tedaviyi sağlamayı amaçlıyoruz” sözlerini kullandı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı