Çar. May 1st, 2024


100’e yakın hastada kullanılan bileklik yüzde 75’in üzerinde muvaffakiyet sağlıyor

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Parkinson dışındaki el titremelerinde yüzde 75’in üzerinde muvaffakiyet sağlayan el bilekliği halindeki aygıtı, mucit mühendislerle geliştirdiklerini söyledi. 430 gram tartısındaki bilekliğin sarsıntı sönümleyici mantığıyla hareket ettiğini tabir eden Prof. Dr. Tarlacı, “Temelde içinde bir tartı var. Saat üzere bir bileklik. İçerisinde bir geometrik matematiksel sistem kelam konusu. Yani titremenin olduğu istikametin aksi tarafında kayarak ve akarak ya da yükü taşıyarak titremeyi bastırıyor.” dedi. 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, Parkinson dışındaki el titremelerinde yüzde 75’in üzerinde muvaffakiyet sağlayan el bilekliği halindeki aygıt hakkında bilgi verdi.

Doğadan alınan ilhamla geliştirilen aygıtın zelzeleden yola çıkarak tasarlandığını kaydeden Tarlacı, “Deprem dediğimiz şey yer kabuğunun titreşimi. Titreşimin tıbbi karşılığı tremor. Zelzelede de ortaya çıkan yer kabuğunun tremoru. Bize ilham veren binaların altına yerleştirilen sismik sönümleyici. Yani sarsıntı dalgalarının binayı sallamasını engelleyen ortadaki ayraç.” dedi.

Kullanılan ilaçların tesirleri epeyce zayıf

Titremenin Parkinson ve esansiyel titreme olarak iki halinin var olduğunu tabir eden Tarlacı, “Kullanılan ilaçların tesirleri epey zayıf. Ortalama yüzde 30 hastanın günlük ömrünü iyileştirebiliyoruz. İlaçların yan tesirleri de epey fazla. Fizyoterapi uygulamalarının tesirleri hayli sonlu. Bunların dışında en tesirli formül beyne pil takmak ya da beynin belirli bir bölgesine denetimli olarak ziyan vermek, lakin kimi riskleri var.”

El bilekliği halinde bir aygıt geliştirdik

1970’lerden beri titremeyi engellemek için kimi mekanik aygıtlar geliştirildiğini anlatan Tarlacı, “Ancak bunların birçoğu günlük ömürde kullanımı epey güç ve hiçbiri laboratuvar dışına çıkıp halka sunulmamış. Biz, bir sismik sönümleyici üzere bir aygıt geliştirebilir miyiz diye düşündük. Sonuç olarak giyilebilir, rastgele bir ilaç yahut kimyasal içermeyen el bilekliği biçiminde bir aygıt geliştirdik. Bu aygıt takılır takılmaz çabucak tesirini gösteriyor. Yaklaşık yüzde 75 oranında aktifliği kelam konusu. Hiçbir yan tesiri de yok.” dedi.

İçerisinde bir geometrik matematiksel tertip kelam konusu

430 gram tartısındaki bilekliğin sarsıntı sönümleyici mantığıyla hareket ettiğini söz eden Tarlacı, “Temelde içinde bir tartı var. Saat üzere bir bileklik. İçerisinde bir geometrik matematiksel sistem kelam konusu. Yani titremenin olduğu istikametin aksi istikametinde kayarak ve akarak ya da yükü taşıyarak titremeyi bastırıyor.” dedi.

Bir bardak su içmek bile eziyet

Nedeni bilinmeyen titreme hastalığı olan Esansiyel tremorun genelde nesiller ortası aktarıldığını da lisana getiren Tarlacı, “Dedelerden, ninelerden, torunlara ya da çocuklara geçer. Bir bardak su içmek, yazı yazmak, ayakkabı bağlamak üzere herkes için kolay görünen bu aksiyonlar, şiddetli titreme şikayeti olanlar için büyük bir eziyete dönüşebiliyor.” diye konuştu.

100’e yakın hastada kullanılıyor

Türkiye’de geliştirilip üretilen bilekliğin 100’e yakın hastada kullanılmaya başlandığını tabir eden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, aygıta yurt dışından da talep olduğunu söyledi.

BrainPark Kuluçka Merkezi’nin teşebbüsçü şirketi ALEA tarafından üretiliyor

Bileklik, Üsküdar Üniversitesi BrainPark Kuluçka Merkezinde kurulan ALEA Nöroteknoloji ve AR-GE Anonim A.Ş. tarafından üretiliyor. Prof. Dr. Sultan Tarlacı ve takımı Pusat Furkan Doğan ile Metehan Kaya’nın öncülüğünde kurulan ALEA tarafından geliştirilen özel bileklik, ‘tremor’ olarak isimlendirilen el titremesi hastalığının tedavisine imkân sunuyor. ALEA şirketi, giyilebilir nöroteknoloji eserleri ile sıhhat alanında tahliller sunmayı amaçlıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen